Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
alien - специалист
попадал съм на 2 вида кривини
1. крив винт - внимателно с големия чук :-D
2. тъй като закалката е повърхностна имаш закалена спирала в горния слой и при струговане на краищата се получават изпъкнали области и става криво, по добрия вариант е шлайф, но не всеки има тази възможност, това се забелязва като разхлабваш опорите една по една, като въртиш винта опората се клати на всеки оборот - това е трудно да се поправи без да се развали винта, внимателно на шмиргела отнемам където е нужно да се освободи
digitalpr - специалист
Точно така, опората се клати на всеки оборот на винта.
MrMurdjo - майстор
Една сиромашка четвърта ос, но върши работа, а на мен осигури полезен опит :)
https://www.youtube.com/watch?v=FsEELV69x5s
Р.Пенев - напреднал
Здравейте. От извесно време си мисля за поставяне CO2 лазерна тръба на рутера.Идеята е с цел да не се прави нова машина, избягване ползването на огледала и ползване точността, стабилноста на рутера.Лазерната тръба смятам да е вертикално закрепена за Z-основата до шпиндела.Лазерът(40w) смятам да се ползва за маркиране на алуминиеви анодирани детайли. До сега при гледаните готви лазери, на всички тръбата е монтирана отделно,а лъчът се подава с огледала, което мисля е с цел опростяване на конструкцията и по голяма линейна скорост. Интересно ми е какво мислите за идеята, пропускам ли нещо и дали е осъществима!?
MrMurdjo - майстор
Така работят всички промишлени лазери за рязане - пълноценна механика за движение по XY и по Z колкото да може да фокусира спрямо повърхността на поставения материал.
Ако разсъжденията ми са вярни, то оптична отклонителна система, макар и много бърза, не може да покрие голяма площ поради нуждата от фокусиране и достигане на някакъв критичен ъгъл на лъча спрямо материала.
Ако пък не става дума за оптично отклоняване на лъча, а просто подвеждане до нужната точка, то според мен е продиктувано от съображения за стабилно закрепване, по-малко движение в пространството, също и опростяване на подвеждането на охлаждане и окабеляване. Освен това големите мощни лазери вероятно ще увеличат габаритите във височина, ако са монтирани вертикално.
За лазер трябва относително лека конструкция на рутерната механика. Не за друго, а за да може да се движи бързо без ускоряване и спиране на големи маси. С 40 вата ще може и да изрязва направо в дърво и пластмаса.
alien - специалист
лазера има високо напрежение за захранване и водно охлаждане, от там тръгват и другите въпроси
къде ще е захранването и колко ще е дълъг високоволтовия кабел (капацитета с другите кабели може да излезе проблем)
къде ще е водния радиатор и как ще минават тръбите
ако всичко това успееш да го сместиш на ос Z добре, но остава като ограничение до тези 40 вата, тъй като по мощтните тръби стават значително по дълги
дори и 40 ватовите са 70см дълги + още 5-10 от долу за леща и детайл...
Р.Пенев - напреднал
Става сложно но не и невъзможно,побирането на z-основата.Мен повече ме притеснява за малката линейна скорост на рутера и тези 40w на лазера.За рязане е добре но на мен ми трябва само за маркиране или по точно да свали окисният слой на алуминия.Днес гледах 5w лазерни диоди със захранване [/url] , доста по компактни на същата цена (л.тръба, захранване, леща).Та сега си мисля, че няма да ги има проблемите с монтирането, а и по малката линейна скорост би трябвало да пасне на тази мощност за това което ми трябва!?
http://vi.raptor.ebaydesc.com/ws/eBayIS ... 0362837154
П.с Като казвам рязане имам в предвид тънък материал!Далеч съм от мисълта, че 40w са много :)
MrMurdjo - майстор
Мощността би трябвало да може да се регулира. Срещал съм много теми по други места, даже съм и давал идеи, за пускане и спиране с команда за старт и стоп на шпиндела, както и за регулиране на мощността през линията за управление на оборотите от Мах3.
И аз гледам някакво ново поколение лазерни диоди, които много успешно пирографират по дърво, но не съм търсил информация до къде се простират възможностите им. Вървят на модул, на който се подава захранване и управляващи сигнали, останалата нужна електроника си е в самия модул.
Здравейте! Р.Пенев, идеята Ви е неосъществима поради няколко независими, принципни ограничения относно здравината на лазерната тръба; нужното разстояние до фокусиращата леща; сложности с регулировката на фокусното разстояние и т.н. Лазерите не са универсални и дължината на вълната им трябва да е съобразена с поглъщането (отразяването) и от съответния материал. СО2 лазера се поглъща от алуминия само няколко процента а останалото се отразява. Да изчиствате окиса от алуминия е непосилна задача, защото той (алуминия), в чист вид се окислява от кислорода във въздуха за 200 пикосекунди. Линка който давате само ще ви обърка повече (според мен), ако искате да се занимавате с лазерни диоди. При покупка на отделните части чрез ebay, например, цената ще е значително по-ниска.
Д Петров
MrMurdjo - майстор
Според мен той имаше предвид не окис, а анодирания цветен слой на декоративните алуминиеви листове, които се продават за тази цел. И с което се справят продаваните лазерни гравиращи машини, които са почти като офис техника и с тях се гравират надписи и изображения на дърво, кожа, метализирани пластмаси, анодиран алуминий и др. Някои могат да гравират и върху стъкло, вероятно зависи от мощността и дължината на вълната. Нямам идея какви точно лазери се вграждат, не съм задълбавал да проуча. Преди време един познат ми разказваше за подобна машина, оставена в студено помещение. Охлаждащата течност (предполагам е било вода) замръзнала и пукнала тръбата.

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: