• 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 25
Всичко за дърводелството
cvetomir_77 - специалист
Като чета колко си дал за такова качество машина и направо се чувствам щастлив че съм дал само 299 лв за моето GUDE. Пожелавам ти успех и по малко да се ядосваш, че живота е кратък :(.
npelov - специалист
A бе той май по английските стандарти не е скъп. Ние сме бедни ... Затова втората употреба в Англия е по-евтина. Тука в олх гледам обяви от рода на "клавиатура (Deluxe), неработеща, за части".

Този с 60-те зъба дето си го поръчах на теория е много зъл: http://www.axminster.co.uk/axcaliber-pr ... saw-blades - 3.2. Като го чукнеш не звъни. Иначе съм си взел един не-много скъп за "разбичване" - 2.8мм. Имаше и 2.1мм, но не исках да се получава повече триене ако зъбите са с много близък размер до диска.

Не съм ръчкал вътре да търся луфтове. Самите ръкохватки за наклон и повдигане нямат луфт. Наклона се затяга. Повдигането на пръв поглед изглежда стабилно.

На мотора трябва да видя къде са му отворите за вентилация и да съобразя като правя стойката.

То си има отвори за аспирация - да гарда и отзад. Ако не работят добре ще му мисля. Много съм доволен от циклона дето си направих и съм докопал един казан - ще си правя по-голям с 100мм и преходник за обикновен маркуч. Електрическото ренде много бързо пълни кофата.

@cvetomir_77 А, няма какво да се ядосвам. Нали гледах за 300-400 лв. Линеалите им и толкова не струват. На Bosch PTS 10 линеала и цената беше по-добре, но нали пък напирах за по-тиха машина. Ако не беше ремъка щеше да е още по-тиха. Явно от него идва стържещия звук. Но свиренето на зъбите е най-силно. А бе каквото такова. Реже добре, не усещам съпротивление, чукане и т.н. Може би боша беше по-добро решение. Здраве да е.
griffin - майстор
Боша определено не е по добро решение за модифициране, каквото гледам ще си правиш ти :). Ремъка го слагат, за да изнесат мотора надолу и да могат да спечелят височина на сряза :).
И двата диска дето си избрал са с стабилизиращи рингове ще стискам палци да не ти загряват при работа, при мене всичко което ползвах допреди две години загряваше :). Мотора би трябвало перката му да духа към диска, за да се пълни с по-малко прах. На по-евтините линеала им не е единствения недостатък :), моя беше с маса луфтове биене на диска, изгърбена маса едва ли си струвам да продължавам да изброявам хихи.
Николай Николов - специалист
Уха, доста корекции ще претърпи за да стане прилична машина. Като се замисля, че и аз му бях хвърлил око, но само заради капацитета на рязане с допълнителния плот (сегашния ми е DeWALT DW745, който реже до 400мм вдясно), сега не съжалявам, че не съм го взел.
Относно дисковете - имах на Axminister 24 зъба 254 мм мисля, но не бях очарован откъм качество. Циркуляра ми дойде и с още един оригинален DeWALT-ски пак същите зъби и досега работи перфектно, като изключим че плаче за заточване. Freud-ските са трепач, особено за ламинат и листови материали, гледам да е възможно най-тънък и с доста зъби. ЦМТ (CMT) също са хубави, но от тях имам само един за алуминий и не мога да се изкажа категорично за хубостта му. Виж фрезерите за оберфрезите са най-доброто с което съм работил :cool:

Имаше канал на един англичанин в youtube, който беше взел същия, само че без плота и си го беше пригодил и режеше прилично, ако успея да го изровя ще дам линк, може да ти е полезен при интервенциите.

П.П Намерих го
https://www.youtube.com/watch?v=n0yFbiJ3ZRI
npelov - специалист
Разликата е че скъпия диск има някакъв вид смола в прорезите. Според Youtube това намаля шума. Колко го намаля не знам. Axminster твърдят, че като цяло били за по-голямо натоварване. Но тези премиум са само с 3.2мм.

@Николай Николов Ако е само заради капацитета - половината машинки дето гледах се разтягат (но без плот) на релси и увеличават капацитета. Включително една DeWalt. На сходна цена има някой от разновидностите на синия бош (GTS 10.
Иначе на тази дупките за допълнителния плот са си там. Не е хирургическа операция да пригодиш плот. А за линеала - какво да кажа както късия, така и дългия. Ако режеш плоскости всеки ден може би си трябва голяма машина, не "преносима" (тая не се носи лесно:)). Ако е от дъжд на вятър - една летва, две стеги.

Инсерта забравих да го снимам. Не е подходящ за модификации. Няма да е лесно да се направи от дърво(zero clearance). Проблема е, че е доста тънък - няколко милиметра. Жълтото от снимката е пластмасовата част от оригиналния инсерт - още една боза. Отдясно е алуминии - на 4 болта и се изравнява с плота с ... шайби. Иначе дървен - може би ако се изшлайфа 4мм шперплат и се залепи на по-дебело парче дърво/шперплат за здравина в средата ще стане. Солидно дърво ще се пръсне ако е толкова тънко. Аз си правя здрав шперплат от буков фурнир с епоксидна смлола вместо лепило за дърво. 3 пласта са около 1.6-2мм и е доста здраво. Може да сложа 5 или 7 пласта за един инсерт за 90градуса.

Нека да ми остане малко време пък ще му мисля :)
Николай Николов - специалист
Да, моя се разтяга също, но само до 400мм, което е недостатъчно. По-голямата част от работата ми изисква листови материали, а за по-широки детайли ползвам потапящия на Бош с релса, но там трябва да си доста прецизен за да се получат перпендикулярни срезове. Гледах един на Метабо и най-големия син Бош - дават ги 600-620 мм, но пък са доста голяма цифра и пак са от "преносимите". Случвало ми се е и греди да цепя, и като почна да бутам, бутам циркуляра барабар с масата :-D

Относно дисковете, полиуретана в процепите е за намаляване на вибрациите, а и шума. Това не е най-критично, по-важно е зъбите да са остри.
griffin - майстор
Моя исърт е по 2мм отстрани и при това е от чам и още не съм успял да го пръсна така че може би няма нужда да се вкарваш в филми :).
Freud са по-тихи потвърждавам.
npelov - специалист
На Райдера е около 3мм и стана на парчета като рязах малки детайли. Влезе заедно с инсерта. Смених го с шперплат е ок:
http://olx.bg/ad/tsirkulyar-raider-rd-ts20-ID5qBGu.html
npelov - специалист
Добавих снимкa на инсерта - разделен е на две части - пластмасова и алуминиева. Ще извиняваш, че не го снимах развинтен, но се бях поизнервил с разклинващия нож и забравих. После не ми се развиваше отново.
http://gallery.croler.net/v/diy/TS-250M-2/

Като пробвах диска с 24 зъба ми щракна защо има сума ти пластинки там където се слага разклиняващия нож - това са подложки за да го наместиш точно зад диска. Струва ми се доста примитивно. Наместих го по-добре и вече влиза по-лесно. Обаче като гледах клипчето дето Николай Николов ми даде, там разклиняващия нож е на нивото на диска. Без да го махаш можеш да направиш канал. Изглежда онова е първата версия (с инсерт само отдясно). Ще играе ъглошлайфа май. Защото махането и слагането на разклиняващия нож отнема три пъти повече време и усилия от смяната на диска заедно с махането на инсерта. Да не говорим, че гарда/прахоуловителя изисква напълно отвиване на болта. Може би англичаните не са гледали този клип - и тук ще играе ъглошлайфа. Не бих искал да ги махам за постоянно, защото като правя разни малки детайли ги хвърля по мен.

Но диска с 60-те зъба почти не променя звука по време на рязане. Доста тих е. Пак люпи фурнира от долната страна, но доста по-малко. Само ме дразни формата на зъбите - редуват се трапецовиден с правоъгълен. Като прорязвам канал не е точно правоъгълен, а има около 1/3 до 1/4 мм по-дълбоко каналче.
griffin - майстор
Мерси за снимките и така става да видя каквото искам :)
Ако имаш стар диск или друга ламарина просто си направи нов нож, очертай си стария направи си го по-нисък и си го изрежи. При мене разклинващия мина тая пластична операция в самото начало, но на мен ми е и неудобен малко гарда отгоре, тъй като не виждам диска. Потърси в нета има дискове специално за канали ако това ти трябва де http://www.atkinson-walker-saws.co.uk/technical-info/. Иначе метабото е доколкото знам строителен циркуляр, би ми било любопитно да го пипна как е в действителност, че на реклами вече не вервам :).
  • 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 25

Тема "Циркуляр" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: