• 1
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 180
Всичко за дърводелството
nikolson - майстор
ZEDYCUS написа:
Мислех да ги боядисам, но реших да пробвам Завода за горещо поцинковане до Пловдив.(лесно и бързо, работят и дребни поръчки :supz: )
Я кажи колко излезе, или каква е тарифата. В Ямбол поцинковат на доста места, да пробвам...
ZEDYCUS - майстор
12 лв за 12кг. 980лв е на тон. За 3 дена беше готово. :partyman:
npelov - специалист
DundyTheCroc написа:
Въпросните регулатори май са фазови, на трафа хич няма да му хареса да работи така. Най-чисто е с автотрансформатор на входа, но е към 50 пари. Намерих из нета мощни жични съветски променливи резистори на нормална цена, ще поръчам и да видим какво ще стане.
Разчетох се по темите и видях това за пирографа. Преди време правих ей това:
https://www.youtube.com/watch?v=-zNREAHYF-U
Регулира на цял период (не фазово) през 10%. примерно за 20% пуска един период и не пуска 4. За нагревател е идеално. Не би трябвало трафа да се оплаква. Мога да го пусна на скопа да видя какво ще излезе на изхода на трафа. Обаче му нямам схемата. Някой ден ще го отворя да я сваля, за да не откривам пак топлата вода като ми се наложи.
npelov - специалист
Днес взех два триона и две длета от олх-а за 20 лв:
http://olx.bg/ad/3-br-chetki-i-drugi-ID5hNP4.html

Широкото длето му пада дръжката и е заострено от двете страни - ще отнеме цял век да го търкам на ръка. Нямам шмиргел и най-вероятно ще стане като си ходя "на село" (в града :)). Тънкото е 6мм от подсилените (не знам как им викат, дето нямат скосяване) - вече реже на бръснач. Единия трион е Prakta - жената ми го хвали като "почти нов", другия е стар с 1мм ламарина и големи зъби. Не знам що ги покриват трионите с лак (Prakta-та) топи се като режеш и залепва, и трябват два пъти повече усилия. Аз ги мажа с преобразовател за ръжда да направи слой и след това от време на време с WD40. Наточих им зъбите и режат добре - дори Prakta-та.

Прикачен файл

81150788_7_800x600_3-br-chetki-i-drugi-_rev003.jpg
81150788_7_800x600_3-br-chetki-i-drugi-_rev003.jpg (49.1 KиБ) Видяна 1347 пъти
nikolson - майстор
С това косото длето можеш да дълбаеш трапецовиден жлеб.
npelov - специалист
То е като другото, просто подсилено (по-дебело и няма скосяване) за да можеш да "къртиш" без да се изкриви. Поне така го описват в youtube - mortise chisel.
Прикачен файл:
20151004_103851.jpg
Какъв е тоя трапецовиден жлеб. Дай снимка от гугъл.

Другото - вижда се в горния ъгъл къде е било заострено и от долната страна - като секач. Затъпих го, но ми писна да стържа на ръка и го оставих така. Също така няма металния пръстен и изпада от дръжката. Мисля да му налея епоксидна смола, но трябва да му измисля от нещо метален пръстен.
Прикачен файл:
D70_6816a.jpg
D70_6816a.jpg (102.85 KиБ) Видяна 1270 пъти
cvetomir_77 - специалист
Най-после имам работещ ръчен такер. Тествах го всички възможни скоби и пирони.

Прикачен файл

IMG_20151004_191821.jpg

Прикачен файл

IMG_20151004_191801.jpg
Последна промяна от cvetomir_77 на нед окт 04, 2015 8:22 pm, променено общо 1 път.
griffin - майстор
cvetomir_77 написа:
Прикачен файл:
IMG_20151004_191801.jpg
Прикачен файл:
IMG_20151004_191821.jpg
Честито, дано не ти се налага да ковеш много скоби
cvetomir_77 - специалист
griffin написа:
cvetomir_77 написа:
Прикачен файл:
IMG_20151004_191801.jpg
Прикачен файл:
IMG_20151004_191821.jpg
Честито, дано не ти се налага да ковеш много скоби

Със стария 70% ги вадех с клещите, 20% ги ковях и 10% се забиваха :). Така че стария мисля да го прехвърля в "графата желязо за скрап". За електрическите изчетох доста и нищо положително. За пневматичен който да работи с няколко вида консумативи още не съм дорасъл.
  • 1
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 180

Тема "Кой какви дърводелски хубавини смята да си закупува/направи?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: