• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 12
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
шоп - майстор
Фитилчо, малко грешна информация написа в началото. Котела ти не е 3 секционен, а 5 с мошност 45kW на въглища. После уточни секциите, но май никой не чете.

5 секции са ти достатъчни, особено ако вдигнеш котела на кутия и сложиш турболатори.

250 лв за средна секция никога не бих дал. На Виадрусите са по 80 до 100 лв и си заслужава надграждането.

Ако искаш по-високо КПД сложи един самоделен неръждаем топлообменник за 200-300 лв на изхода, направи го с източване на конденза и ще имаш КПД над 90% и димни газове под 100 градуса.

За надежността на чугуна няма да говорим. Всички са запознати.
LazarGanev - "Велик майстор"
Да, противоречива информация - първо 4, после 5, накрая 3, което ми се е набило. Щом са 5 секции няма проблеми, дори и без кутия, пък с нея ще е супер.
Фитилчо - майстор
Да уточним:

3 (три) средни глидера + първият с вратите и задният с комина . Обмислям поставянето на още 2(два) средни за тотал 7(седем) секции/глидера заедно със първият и последният.

Моля инфо за топлообменника? Може и сМинки,благодаря, за да добия визуална представа. Не зная и какво са турболатори? :?

Аз си го представям непосредствено над горелката(над кутията) обаче в този си вид, котела никога няма да може да гори твърдо гориво повече, а искам да мога да се върна обратно когато пожелая, запушвайки отрязаното дъно на котела...
filmatoplo - майстор
Котела вдигнат на кутия , как няма да гори дърва :? , даже още по добре -горелката няма да пречи въобще защото не е навряна в горивната камера .Няма начин някой с такава комбинация да не напълни котела с кютуци и да включи и горелката отдолу , ей тъй за кеф докато се запалят добре дървата , българи сме все пак :wink: .
шоп - майстор
Турбулаторите ти ги показаха по-нагоре със снимки. Те са монтират и демонтират много лесно.

Допълнителният топлообменник може да бъде направен по много различни начини. Димогарен, ламелен, калпаковиден...

Но съвет от мен: направи го от неръждавейка. Вечен ще е, конденза си го източваш и димните газове са с много ниска температура. Има братушки с такива кондензационни топлообменици и Т на димните газове е 50-60 градуса. Източеният конденз отново го вкарват в котела и КПД то е на макс.

Прикачен файл

_1_~3.JPG
_1_~3.JPG (52.97 KиБ) Видяна 5489 пъти

Прикачен файл

3152661.JPG

Прикачен файл

3152653.JPG
шоп - майстор
Фитилчо, ако повдигаш котела върху кутия ( което аз силно препоръчвам ) монтирай един прост отражател от шмиргелов диск като на снимките. Ефекта е невероятен. Корундовитят диска над горелката може да се нагрее над 1000-1000 градуса и се явява катализатор на горенето. Руснаците използват термина: "дожигател" т.е тази супер нагряат диск доизгаря всички недоизгорели газове образували се от твърдото гориво.

Отделно ти прикачвам снимки и на турболатори и пергради от шамотен материал. Ефекта е като от турболатор от неръждавейка. Някои руски самоделци споделят, че така ефекта е по-добър. Аз не мога да вземя отношение, но от данните за димните газове везната се накланя към прегради от шамот.

Успехи!

Прикачен файл

13800.JPG

Прикачен файл

13797.JPG

Прикачен файл

13794.JPG

Прикачен файл

7325.JPG
7325.JPG (99.53 KиБ) Видяна 5468 пъти

Прикачен файл

7322.JPG
7322.JPG (88.05 KиБ) Видяна 5468 пъти
шоп - майстор
още снимки

На който му се чете в нета има огромен обем информация подлапатена със снимки и данни
Аз съм фен на руският: forumhause.ru и чешкият energoportal.cz

Прикачен файл

16453.JPG

Прикачен файл

13806.JPG
Фитилчо - майстор
:yes:

СНимката с карборундовият диск и купола на долната скара са супер изпълнение !

И нагоре вече може да си направя шамотни, по схемата на Филма със шаблона от картон !

Страхотни сте, благодаря ви !

Само не мога да разбера последната снимка, това зигзагообразни огънати ламарини ли са? :?

:prayer: :prayer: :prayer:

Шопе, ще пробвам да намеря глидерите за котлето на по-добра цена. Звънял съм само на интерметал засега... и в Италия - там ми обявиха 250 ЕВРО :lol:
шоп - майстор
Да, зигзагообразно огънати ламарини са това.

Не търси ребра по фирми и вносители, там ще те набълбукат с цена. От тези фирми си купи само монтажните нипели.

Симето лесно пука задна секция и по едно време в ОЛХ и базара имаше доста обяви на такива котли. Търси такъв котел втора употреба. Имай впредвид, че пазара е много свит и продажби почти няма. Повечето хора купуват палетни котли и чугунените им пречат и ги продават. Сделки няма и ако се пазариш добре и покажеш кеша можа да направиш сделка на под 50% от обявената цена.
Успехи!
Фитилчо - майстор
Баси там им искат по 1К и нагоре... на Симетата :?
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 12

Тема "Поставяне на пелетна горелка на чугунен котел Sime" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: