• 1
  • 38
  • 39
  • 40
  • 41
  • 42
  • 154
Всички имаме коли, нали ?
Chefo77 - майстор
toolegittoquit написа:
Chefo77 написа:
И това, че ТИ не знаеш за дизели на 500 000 км не е никакъв критерий - защото има много, ама много ТД милионници.
Чефо, приятелю, има разлика между TD и TDI първо на първо. Освен това реших грубо да приравня тенденциите по масово разпространените в България автомобили. То е имало и автомобили с бензинов инжекцион още 70-те години, но масово разпространение пълната инжекция е получила към 90-те години. Разните Голфе-та, Корси и прочие са били с моноинжекция масово до началото на 90-те години. Не че е нямало друго и по-рано, коментирам кое кога е получило масово разпространение.
Газовите уредби изгарят по-пълноценно горивото и шансът да ти призлее зад дизелак е по-висок, особено като му махнеш ДПФ и ЕГР. Надеждността е много относително нещо. И все пак, като профан, ще на дизел бегачките са много по-малко отколкото на бензин. :mrgreen:
Между другото, минаването на технически преглед на АГУ не е нещо особено сложно и трудно, не знам за какъв контрол говориш. :partyman:
Стига хейтърство, на бензин върви повече, а на газ вози евтино. А дизела дори и за нафтовата печка е скъп вече. :drinkers: Ако ремонта на турбото не беше един милион трилион лева, нямаше умни дюзи и какви ли не скъпи умнотии, новите дизели щяха да бъдат по-популярни отколкото бензиновите в момента. Но тая издръжка на дизел с тия потенциални ремонти, почващи от 200лв нагоре не ми се нрави. :) А то турбо-то си е изразходило ресурса в Германия и пристига издухано като "нов внос" в България. Да не мислиш, че някой ще вкарва запазени и технически изправни автомобили тук?
Писах ТД. Съкращение за ТУРБО ДИЗЕЛ. Не визирам конкретна абревиатура. Не визирам количество на турбокомпресорите. Нито наличие на интеркулър. Както и дали е вихров, с директно впръскване, помпа-дюза или с комън-рейл система. Написах ТД - ЧЕТИ преди да сменяш смисъла на поста ми.
Като не си профан, защо като говорим за разход, сравняваш дизел с бензин на газ, а когато става дума за състезания, газификацията леко я пропускаш? Можеш за ползваш интернет, кажи в състезанията за издържливост, в последните 10 години колко бензинки (не на газ, тях ще ги търсиш до другия месец) са били в челото? Даже в Дакар, където основния проблем е запрашения въздух (който дизела НЕ ПОНАСЯ), дизелите в последните години мачкат. 'Що ли? Защо ли смениха правилата в WTCC, за да могат да орежат дизелите?
Виж как добре си го написал: ПОТЕНЦИАЛНИ РЕМОНТИ. Сега остана да осмислиш какво си написал. Наблегни на първата дума в това словосъчетание.
И съм ти го казвал и в друга тема: Не мисли, че новите бензинки са елементарни като твоята кола. И те са с дебела поддръжка.
И как така на бензин ще върви повече, не знам. С Темпрата ще те правя палав макар да си с 25 коня отгоре, до другата изобщо не можеш да се наредиш. И тя е по-маломощна от твоите 115 коня, да знаеш. :wink:
Последна промяна от Chefo77 на пон сеп 14, 2015 1:16 am, променено общо 1 път.
toolegittoquit - майстор
Тани написа:
Ако забеляза, споменах 2,5л/100 МОМЕНТЕН разход при конкретна скорост
Моментният разход е хвърчащо понятие, което не значи нищо. В различните режими компютърът изчислява по негови си сметки моментен разход. То ако е така, виждал съм автомобил на бензин с разход 0.7l/h на празен ход. По-спекулативно това с разхода 2.5/100 не можеше и да бъде поднесено. Което означава, че на практика не е 2.5, а е 3.8-4 като сложиш тефтера на масата и почнеш да изчисляваш парите дадени за гориво. Иначе на мен на магистралата със скорост 140 разходът ми не се качва. И съм си доволен. Най-много съм доволен, че автомобилът ми върви и не спира и без проблеми си правя преходи по 600км на ден. Няма какво повече да искам. Толкова за надеждност. Стига да го поя, да му сменям масло, свещи и антифриз редовно - работи.
А последното - не знам. Кажи кой е прословутият автомобил, коя година и какъв двигател.
Chefo77 написа:
Като не си профан, защо като говорим за разход, сравняваш дизел с бензин на газ, а когато става дума за състезания, газификацията леко я пропускаш?
Виж как добре си го написал: ПОТЕНЦИАЛНИ РЕМОНТИ. Сега остана да осмислиш какво си написал. Наблегни на първата дума в това словосъчетание.
Като говорим за газификация, тя не е за състезания, а за екология и ниска цена. Много ясно защо на рали Дакар няма автомобил с АГУ - защото няма къде да заредиш и далеч не можеш да минеш толкова километри с бутилка газ, колкото с други горива. Потенциалните ремонти са потенциални, когато си немец, който кара нов автомобил. Когато караш скрап на 10 години и нагоре, внесен от Франция или Германия, тогава потенциалните ремонти стават реални.
Иначе, Чефо - не знам кого ще правиш див. В такива неща не участвам, приятелю и подобни сравнения и мерения ми звучат детски приказки.
dyaneff написа:
Не знаех, че и ти ремонтираш "нови дизели". А как е положението с новите "бензинки" ?
Нищо не ремонтирам, гледам себе си. Въпреки, че се оказва, че зная повече от някои майстори и в един сервиз след като се наложи да им обясня кое как изглежда се отказах да им оставям колата. :-D Много пишман майстори има. :-D А колата ми хич не е от най-новите и сложните.
Chefo77 - майстор
toolegittoquit написа:
Тани написа:
Моментният разход е хвърчащо понятие, което не значи нищо. В различните режими компютърът изчислява по негови си сметки моментен разход. То ако е така, виждал съм автомобил на бензин с разход 0.7l/h на празен ход. По-спекулативно това с разхода 2.5/100 не можеше и да бъде поднесено. Което означава, че на практика не е 2.5, а е 3.8-4 като сложиш тефтера на масата и почнеш да изчисляваш парите дадени за гориво. Иначе на мен на магистралата със скорост 140 разходът ми не се качва. И съм си доволен. Най-много съм доволен, че автомобилът ми върви и не спира и без проблеми си правя преходи по 600км на ден. Няма какво повече да искам. Толкова за надеждност. Стига да го поя, да му сменям масло, свещи и антифриз редовно - работи.
А последното - не знам. Кажи кой е прословутият автомобил, коя година и какъв двигател.
ЕЕЕХООО
Тук има и други, не само Тинкита.
Искаш ли да ми докажеш, че разходът ти е еднакъв при 3 000 и при 4 000 оборота? Ама да ми го докажеш серизоно - идвам при теб, пълня ти резервоара, минаваме 100 км със 100 км/ч, пълним, минаваме 100 км със 140 и пак пълним. И ако даде по-малко от 1 литър разлика, ти се извинявам и си тръгвам, ако даде повече отиваме при нотариус. Искаш ли? Бас хващам, че не си съгласен! Виж - не казвам с 90, а със 100 км/ч.
И, при случая на Тани, дори и при 4/100 при цена 2.15 е по-изгодно, отколкото 11/100 х 0.85. Знам, че твоята гори 8, но дай да смятаме с 11, че е по-реално някакси. :wink:

ЕДИТ (щото обичаш да си допълваш мненията):
Стига хейтърство, на бензин върви повече, а на газ вози евтино.

Ми не върви повече. Ето - казвам ти, че говориш глупости, пък ти се хващаш, че не си бил такъв човек. Като не си, защо говориш глупости?
Последна промяна от Chefo77 на пон сеп 14, 2015 1:30 am, променено общо 1 път.
toolegittoquit - майстор
Chefo77 написа:
Искаш ли да ми докажеш, че разходът ти е еднакъв при 3 000 и при 4 000 оборота?
Карам с градско/извънградско комбинирано - извън града с до 100км/ч. Имам разход около 10. Минавам с 27 литра газ около 270километра. Пълня бутилката догоре - минавам с тази газ като се движа по магистралата 2 часа плътно със 140км/ч около 260-270км. Или така поне е по километраж. Промяна на разхода ако има, то тя е в рамките на статистическата грешка, предвид различното качество на газ-та на различните места. И половин литър разлика принципно не ме бърка, защото това са 44 стотинки. Моят автомобил го смятам с разход 10, в действителност може и да стане по-малък, ако поискам.
На практика на конкурентна цена карам автомобил с едно поне 12 години по-стар от цитираното 1.6 TDCi по-рано. Което е модел 2012 и е хечбек.
ivanovbg - майстор
Всички коли харчат малко докато не накараш собственика им да те закара до някъде :wink:

:partyman:
toolegittoquit - майстор
ivanovbg написа:
Всички коли харчат малко докато не накараш собственика им да те закара до някъде
Със сигурност. Тогава с цената на горивото на 100км смятаме и цената на бирата с картофки и кебапчета в сметката. Която ще бъде изконсумирана след като свърши обиколката с автомобила. :partyman: Как беше оная картинка? "Gas, Ass or Grass - No one rides for free"
Последна промяна от toolegittoquit на пон сеп 14, 2015 1:37 am, променено общо 1 път.
Chefo77 - майстор
Не се изсухляй за пореден път като пръдня из прашки с дантела!
"Не се качва разходът като карам със 140" не означава "не се качва, когато карам градско и когато се движа със 140"!
Да взема да дам пример, че за мен няма значение дали стоя на място, или се движа с 90. Ама когато съм качен на платформа, която се движи с 90, нали - да не си помислите нещо друго ...
Я, и още нещо - колата ми не е изгорила грам нафта от Италия дотук. Значи слага твоята в приливника на резервоара си :lol: :lol:
toolegittoquit - майстор
Chefo77 написа:
"Не се качва разходът като карам със 140" не означава "не се качва, когато карам градско и когато се движа със 140"
Сравнението го правя с ежедневното си каране и карането по магистрала. Не отчитам колко ми е точно разхода в града и извън него, а като ударя тефтера на масата и почна да смятам колко пари съм дал за 100км. :) Така работя аз - пълня бутилката догоре, записвам километража, карам докато свърши и гледам километража. После си правя сметката.
Chefo77 - майстор
Отивам да тропам и да се къпя :lol: :lol: :lol:
Тани - модератор
toolegittoquit написа:
Тани написа:
Моментният разход е хвърчащо понятие, което не значи нищо. В различните режими компютърът изчислява по негови си сметки моментен разход. То ако е така, виждал съм автомобил на бензин с разход 0.7l/h на празен ход. По-спекулативно това с разхода 2.5/100 не можеше и да бъде поднесено. Което означава, че на практика не е 2.5, а е 3.8-4 като сложиш тефтера на масата и почнеш да изчисляваш парите дадени за гориво. Иначе на мен на магистралата със скорост 140 разходът ми не се качва. И съм си доволен. Най-много съм доволен, че автомобилът ми върви и не спира и без проблеми си правя преходи по 600км на ден. Няма какво повече да искам.

Ех, Тинки, Тинки! Като ти говоря за моментен разход, имам предвид да карам така поне километър без да променям скоростта. Разхода е около 2/100, но се застраховах с 2,5. Много ясно, че като подам газ ще се качи моментния разход и като я отнема ще падне дори до 0/100 при каквато и да е скорост. Щом не се впечатляваш от нормалния разход, какво ще кажеш за икономично каране:

Прикачен файл:
2015-09-14 02.07.47.png

6,45 (5,67) лева за 100км?

toolegittoquit написа:
Имам разход около 10. Минавам с 27 литра газ около 270километра.
Като ще си ги мерим аз тези километри мога да ги мина с 8,1 литра - 17,33лв. по средната цена за деня 2,14 , а ако заредя на ниската 1,89 ще ги мина за 15,30лева, а ти? Мене не ме бърка градско или извънградско - ще ги докарам дотолкова, ако си поставя за цел! А ти доколко може да слезеш?
  • 1
  • 38
  • 39
  • 40
  • 41
  • 42
  • 154

Тема "Измами с разход на гориво." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: