Всички имаме коли, нали ?
toolegittoquit - майстор
Kirilpm написа:
Има къде да се пълнят законно,има газстанции където зареждат и теглят бутилките,но газта е по скъпа и са само в големите градове.А на колата хората са го измислили сондата има ограничител и не можеш да заредиш повече от 80% от обема на бутилката.
И да има, и да няма ограничител, никога не пълня бутилка отгоре. Недей разчита на ограничители. Разчитай на собственият си акъл и не го оставяй на друг. Но то имало ограничител - ами дали работи? Ама то човекът не би трябвало да я пълни догоре - ами дали ти погледна? И така.. :wink:
Аз съм си мислел дали да не си купя голяма бутилка и да си я сменям просто. Но честно казано 100 литра газ няма къде да я дяна.
Kirilpm - специалист
Ограничителя е със съвършенно просто устройство и в повечето случаи ако се повреди не позволява да заредиш.И обикновено в този случай се намира някой,който да го изтърбуши и да ни "реши" проблема,но тогава спира да работи веднъж за винаги.Ако при зареждане се чува да цъка съчмата значи работи.Това колко литра е относително,бутилките редовно събират конденз и може да те подлъже.
lov - майстор
toolegittoquit написа:
И да има, и да няма ограничител, никога не пълня бутилка отгоре. Недей разчита на ограничители. Разчитай на собственият си акъл и не го оставяй на друг. Но то имало ограничител - ами дали работи? Ама то човекът не би трябвало да я пълни догоре - ами дали ти погледна? така.. :wink:
Аз съм си мислел дали да не си купя голяма бутилка и да си я сменям просто. Но честно казано 100 литра газ няма къде да я дяна.
И кво стана сега па ще се връщаме 90-те години дето се слагаха по 2-3 бутилки в багажника щото иначе трябва да висиш един ден за да заредиш газ. И как си я мислиш че ще стане тая работа с бързата връзка на бутилката към системата. Да не говорим че бутилката трябва да е добре закрепена към автомобила. или к'во ще я залепим с хартиено тиксо и някое пънче от комшийския дърварник.
Хората оъдавна са го измислили със сондите само дето винаги по нашенски все се намира някой тарикат да я резне изкриви или махне щото да налеел повече и да си спестял 20 стинки от ходенето до газ станцията. Настройката за пълнене на 80% дава пълна гаранция че дори да я оставиш на най големия пек няма какво да стане. Принципно нормата е още по голяма за препълване но понеже винаги когато става на въпрос за безопастност се завишава драстично. А това че идиотите нямат свършване това е друга тема. Та от зор точно заради такива последните изисквания са ел.клапан на самата битилка и също така предпазен.
Относно битовите и туристически бутилки. И при тях наложиха задължителния предпазвн клапан за свръх налягане.. На старите големи имаше кампания за тотална подмяна на клапаните а на туристическите само на новопроизведените. Всъщност на туристическите особенно полските и българските тоя клапан замести пробката която е за проверка при пълнене от мобилни газ станции за зареждане на такива бутилки. В България никога не сме имали такива. Но устройството е съвсем елементарно. От самия кран излизат две тънки тръбички. Едната е свързана към крана и изхода на бутилката, а другата която е и по дълга и слиза по на долу с около сантим е вързана с рази пробка, Та когато при зареждане от нея тръгне втечнена газ значи бутилката е пълна на макс, То освен за тази цел се ползва и за изпускане на част от газовата фаза защото тези мобилните нямат помпа а карат зареждането на самотек.
Има и 20 литрови битилки които са с нивомерен клапан който сработва както при права или легнала бутилка.Те са специално разработени за мотокари и друга такава транспортна техника. но тъй като присъединяването им е холандски стандарт и вече не знам дали някой потдържа такива накрайници. Преди имаше и автомобили поне с такива пълначки та и колонки с такъв накрайник.
Та нали сме си рационализатори и да ни е по евтинко де що има такава техника бе преправена с не до там правилния монтаж с клапан за пърлачки както му викат. Ма това че няма сонда и след като я приполови кара на газова фаза и никога не може да я изпразни до край карай да върви нали сме ударили кьоравото.
Та Тинки намери си поне такива бутилчици и си ги менкай кога ти е кеф. Пък за пълненето всеще ти измислим каг да го правиш.
toolegittoquit - майстор
lov написа:
Та Тинки намери си поне такива бутилчици и си ги менкай кога ти е кеф. Пък за пълненето всеще ти измислим каг да го правиш.
Хаха, филосфстваш без да мислиш. Говоря да си купя голяма газова бутилка, за да не се разправям да търся къде да пълня туристическата, която за разлика от агу-то в колата, е забранено да се пълни на 90% от газостанциите сигурно. Вместо това да си взема голяма за вкъщи и да ползвам по-дълго време. Но си мислех, че повече от 20-30 литра бутилка нито у дома, нито в колата не ми харесва като идея.
Kirilpm - специалист
Проблемите ти са много абстрактни и рядко има точен отговор за тях.Най-доброто,което мога да ти препоръчам е да зареждаш като всички останали и да не си напъваш толкова много акъла.
lov - майстор
toolegittoquit написа:
lov написа:
Хаха, филосфстваш без да мислиш. Говоря да си купя голяма газова бутилка, за да не се разправям да търся къде да пълня туристическата, която за разлика от агу-то в колата, е забранено да се пълни на 90% от газостанциите сигурно. Вместо това да си взема голяма за вкъщи и да ползвам по-дълго време. Но си мислех, че повече от 20-30 литра бутилка нито у дома, нито в колата не ми харесва като идея.

Той колегата правилно е казал проблемите са ти наистина абстрактни а понякога верния отговор може да ти се даде чак след като подрънкаш малко и се разбере наистина къде те стяга шапката.
Та ако искаш голяма бутилка не е никакъв проблем от няколко литра до няколко метра кубични. Даже ти я докарват на място.
А относно туристическите те нямат място за ползване в затворени помещения.По точно забранено е. А това че доста го правят не оправдава никого кога стане белята. Не крия и не се правя на светец, че и аз съм го правил пък и сигурно и ще продължа кога се налага.
В затворени помещения е разрешено ползването само на уреди които имат защита и следене на пламъка. За малките туристически бутилки не съм виждал да се предлагат котлончета с такава защита.Та внимавай да не четем по вестниците че някъде казало Бум.
Пък това може и да стане дори и при почти празна бутилка след като не се спазват други правила.
toolegittoquit - майстор
lov написа:
А относно туристическите те нямат място за ползване в затворени помещения.
Да, само че и котлоните преди врем, които не се завиваха на бутилката, ами бяха с маркуч до бутилката със специален вентил нямаха защита. И масово туристически бутилки се ползват на закрито. Имаше и едни нови Раховец с газов котлон, не ги знам какви защити имат те, мислил съм за такава комбинирана печка.
bigdragon - майстор
toolegittoquit написа:
....
Да, само че и котлоните преди врем, които не се завиваха на бутилката, ами бяха с маркуч до бутилката със специален вентил нямаха защита......
Преди сто години баба ти и дядо ти се топлеха с Мангал...
Изображение
lov - майстор
Точно така Тинкидобре си спомняш печка Ряховец и котлон Янтра.Това че не си чел каво пише в упътването не значи че знаеш нещо. И двата уреда предназначени за монтаж в отворени помещения. И понеже наредбите се спазваха строго и имаше само единдоставчик на газ Топливо. Та за да си закупиш бутилка минаваш на курс за безопастност. Отделно ти се издава едно удостоверение със скица къде ти се намира бутилката и кеде котлончето в жилищетоИ ако нарушиш разпределвнието освен че могат да ти тръснат яка глоба но и ще то отнемат правото да ползваш газова бутилка.
То и сега нещата в газифицираните жилища са под същия режим защото газовите инсталации са надзорни съоръженияи нямаш никаяо право да променяш разположения и изменение на инсталацията. Такива промени могат да се правят само след утвърден проект и то само от лицензирани фирми или лица.Ежегодно се прави задължителна инспекция и това се отразява в техническата книжка. При не проверена инсталация доставчика е задължен да спре подаването на газ към абоната. И бъди сигурен че тази инспекция се прави не само на книга ами с реални замервания с търсач за течове както и състоянието на заземлението или зануляването на уредите.
Chefo77 - майстор
Ще ме извинявате, но Раховец 01 Г ИМА защита при гаснене. :wink:
Пък Тинки - те много неща се промениха от време оно досега. Те преди и инсталациите бяха двупроводни, но сега не са (не че не съм виждал де), нали?
Лов, никой не може да каже на Тинки да не си мести котлона, ей! Какви са тези фирми-мирми - изедници, ще им пълниш джоба за да ти променят проекта и да раазрешат - ще си измести котлона без да ги пита. Може и тема да пусне тук :wink:
Тинки: :partyman:

Тема "Измами с разход на гориво." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: