• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
Всичко за дърводелството
npelov - специалист
Николай Николов написа:
И на мен ми прилича на акация. По мое мнение никога не трябва да бичиш мокро дърво на по-малко от 35-38 мм. В твоя случай не знам колко е бил диаметъра, може и да не е позволявало. Криви детайли може да правиш по метода bent lamination, естествено крив материал не съм сигурен как би се държал в сглобка.

Ето снимка на двата вида орех, за които говорих по-горе
Bent lamination не е лоша идея. Само че е трудно да не си личат слоевете. Трябва здраво да се стисне на много места. Може да комбинирам естествено извитото от орех, което е по-дебело с 1-2 по-тънки светли за контраст - явор или нещо такова и пак орех.
Николай Николов - специалист
Да, чара е да ползваш контрастиращо дърво, много лепило и стеги и най-вече калъп, ако искаш да докараш детайлите да са еднакви.
npelov - специалист
n_a написа:
https://www.facebook.com/profile.php?id ... uploaded=5
Хубави корени, но ми се струва, че не са положили достатъчно усилия. Има доста пукнатини и общо взето не са вложили кой знае колко усилия. Само са ги почистили и лакирали. Е, изисква се майсторлък да ги изравниш да не се клатят. Само че изглеждат много ръстик. Аз не си падам по ръстик. Както и по новата мода - вземаш нещо старо, солидно дърво, хубаво, боядисваш го бяло или светъл цвят и като, че ли не е достатъчно осрано с боята хващаш шкурката и го доосираш за да изглежда "използвано". Що за хора са това!?
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
npelov написа:
n_a написа:
https://www.facebook.com/profile.php?id ... uploaded=5
Хубави корени, но ми се струва, че не са положили достатъчно усилия. Има доста пукнатини и общо взето не са вложили кой знае колко усилия. Само са ги почистили и лакирали. Е, изисква се майсторлък да ги изравниш да не се клатят. Само че изглеждат много ръстик. Аз не си падам по ръстик......
Izvinete latinicata, nqmam nachin tuk i sega za kirilica

Korenite sa idealno obraboteni, kydeto i da si prokarah prystcheto beshe idealno za pipane, nikyde nishtichko ne zadira. Ima omasleni samo, ima s mat ima i s glanc. drugoto e vypros na vkus, vse pak
mavryt4o - майстор
Николай Николов написа:
И на мен ми прилича на акация. По мое мнение никога не трябва да бичиш мокро дърво на по-малко от 35-38 мм. В твоя случай не знам колко е бил диаметъра, може и да не е позволявало. Криви детайли може да правиш по метода bent lamination, естествено крив материал не съм сигурен как би се държал в сглобка.

Ето снимка на двата вида орех, за които говорих по-горе
и аз имам няколко ствола каня се да ги разбичвам половин година и интересно ми стана единия почна да розовее като го отрязах беше един светъл сега поне по краищата хем покафевиня хем розовее незнам дали отвътре ще са светли но отвън потъмняват ?
Еднорог - специалист
mavryt4o написа:
и аз имам няколко ствола каня се да ги разбичвам половин година и интересно ми стана единия почна да розовее като го отрязах беше един светъл сега поне по краищата хем покафевиня хем розовее незнам дали отвътре ще са светли но отвън потъмняват ?
Забелязал съм, че яворът така потъмнява, но само горния слой. Нещо като патината на среброто е. :) Като се тръкне с шкурката и си става пак светличко.
ZEDYCUS - майстор
Орех се бичи след поне 1 година стоене на открито с кората. Получава се съвсем тъмен и наситен цвят в цялата дълбочина. Това ми го каза местния дърводелец от гатера до село. Преди време 2008г набичихме орех, стоял 2 години на дъжд и пек, това са му шарките и цвета.
Пазя го още за вратичките на кухнята за вилата. :wink:
Изображение
npelov - специалист
ZEDYCUS написа:
Орех се бичи след поне 1 година стоене на открито с кората. Получава се съвсем тъмен и наситен цвят в цялата дълбочина. Това ми го каза местния дърводелец от гатера до село.
Мерси за инфото. А задължително ли е да е навън? Няма ли да се прецака от времето? Предполагам, че трябва да е под навес, но все пак - влага, температури... И трябва ли да се намаца с нещо напречно да не съхне бързо?
ZEDYCUS - майстор
С нищо не съм го покривал, седя така 2 години- района е планински, сняг и дъжд си има в изобилие. Талпите са по 1,30 някъде и имат съвсем леки напуквания по краищата. :partyman:
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

Тема "Коренище от явор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: