Когато човек прави нещо сам за себе си, може да си поиграя и цял ден, но да го направи перфектно.
Аз бих отрязал отвора със зегето, като среза ще е 3-4 мм по-навътре, след което със фрезата ще оформя стените хем да са вертикални, хем да са гладки с хубави ръбове без накъртване. Въпросът обаче е кой ще се завре между ръба на мивката и ръба на плота да гледа, след като разстоянието е 2-3 мм. А като погледнеш отдолу и видиш стърчащите скоби за закрепването, то една хубавиня, не ти е работа.
На практика това се вижда само, когато ремонтираш нещо по сифона и то само от този който извършва ремонта. При мен това съм аз. Е няма да се обеся заради тази не много лицеприятна картина!
Почти винаги напасването на мивката се прави след като се напасне плота. Затова отвора се изрязва на място. Винаги има някакво изместване в една от четирите посоки, а то няма как да се предвиди, за да се ползва специална машина за пробиване на отвора. Може би затова в дърводелските цехове не се срещат такива машини, освен в случаите когато се прави серийно производство на кухни. Тук обаче става дума за серия от няколко хиляди отвора и тогава такава машина се изплаща, докато при кухните по поръчка всичко е уникално - съобразено със съответното жилище, респективно кухня.
Аз бих отрязал отвора със зегето, като среза ще е 3-4 мм по-навътре, след което със фрезата ще оформя стените хем да са вертикални, хем да са гладки с хубави ръбове без накъртване. Въпросът обаче е кой ще се завре между ръба на мивката и ръба на плота да гледа, след като разстоянието е 2-3 мм. А като погледнеш отдолу и видиш стърчащите скоби за закрепването, то една хубавиня, не ти е работа.
На практика това се вижда само, когато ремонтираш нещо по сифона и то само от този който извършва ремонта. При мен това съм аз. Е няма да се обеся заради тази не много лицеприятна картина!

Почти винаги напасването на мивката се прави след като се напасне плота. Затова отвора се изрязва на място. Винаги има някакво изместване в една от четирите посоки, а то няма как да се предвиди, за да се ползва специална машина за пробиване на отвора. Може би затова в дърводелските цехове не се срещат такива машини, освен в случаите когато се прави серийно производство на кухни. Тук обаче става дума за серия от няколко хиляди отвора и тогава такава машина се изплаща, докато при кухните по поръчка всичко е уникално - съобразено със съответното жилище, респективно кухня.