Най - вълнуващия въпрос зимно време.
n.ganev - майстор
Няма заяждания - просто много пъти е коментирано, че всяка инсталация е индивидуална и ако този който е взел определена сума не си свърши работата до край - т.е. да балансира нещата както трябва, това означава, че залога е направен на куц кон. От там нещата рикушират върху такива като мен, LazarGanev и други дето си губят времето да влизат в обяснителен режим за да запазят благоприличие, лоялност към клиент производител и колега. ДА в последно време съм по-остър, но от дълго време се занимавам и с местната политика и сега сме в кампания та ми писва от ГЛУПОСТИ. Народа го е казал правилно: " Направи добро, че да ядеш .Айно! "
СПИРАМ!
6osi6 - майстор
n.ganev написа:
нещата рикушират върху такива като мен, LazarGanev и други дето си губят времето да влизат в обяснителен режим за да запазят благоприличие, лоялност към клиент производител
В случая нещата рикошират към една фирма. Клиентът се явява колега на продавача. Последният, след като се е писал "продавач" трябва да се напъне повече за да си продаде стоката.
LazarGanev - "Велик майстор"
6osi6 написа:
LazarGanev написа:
6osi6, на твоя Виадрус знаеш ли колко му е КПД?
Знам и може да се види на страницата на Кlimosz - http://www.klimosz.pl/media/site/2015/0 ... 5B1%5D.pdf
както и съответните сертификати.
КПД на въглища 81,5 и кпд на пелети 82,5.
Супер, това е добра база за сравнение. Аз с моя пиклив уред, без да съм лицензиран, сертифициран и т.н. си правя замервания за себе си (в някои случаи съм бил длъжен да ги направя на базата на договор) и моите замервания в продължение на няколко години на котел Виадрус (4-6 секции) с различни пелетни горелки - GP2, GP4, RB20, Bisolid монтирани на долната врата на котела са давали подобни резултати - от 76 до 86% с едно изключение - имам монтирана RB20 на U22 10секции, 45кВт на въглища - там уреда показва КПД=92%. Това какво говори? За да има добро усвояване един чугунен котел, той трябва да е доста по-голям от номинала на горелката. Това се вижда и от таблицата на брятята поляци - там една и съща горелка (20кВт) веднъж е монтирана на 20кВт котел и дава КПД=78%, а после монтирана на 32кВт котел дава КПД=82.5%. Ако се монтира на 45кВт котел сигурно ще е към 90% КПД, т.е. близък резултат до моите замервания. Тоест моите нелицензирани замервания са достатъчно точни. Но освен всичко те съвпадат със замерванията на колегите от Грейко и на други такива нелиценцирани. Сега - аз съм наясно, че тези замервания колкото и да са точни могат да служат само за собствена консумация, да можем аз или друг колега да се ориентира кой котел струва и кой не струва, но не могат да бъдат публикувани официално в сайта. Например миналата зима след такива замервания се оказа, че стария ми котел имаше КПД=63%, а новия със същата горелка (само я преместих) дава КПД=93%. И двата котела нямаха сертификат от лицензирана лаборатория и какво от това? Не мога да кажа кое е по-добро ли :cool: ? Сертификатът е въпрос на време и е една хартия - днес го нямаш, утре го имаш - да не би котелът да е станал по-добър? Та когато утре тоя сертикат го има, цифрата която ще фигурира в него няма да е 82.5, а над 90, ама това все едно не съм ти го казал :wink: . И ти като имаш този сертификат на сертифицирана лаборатория, това топли ли те нещо, след като КПД=82.5%, а не 90% да речем, колкото е нормално за един пелетен котел? И като го имаш този сертификат - можеш ли да кажеш на въпросния "потенциален клиент" колко ще спечели, ако си купи като твоя котел? Можеш, ама грънци :) . Та за КПД можем да си говорим много, можем да си развяваме всякакви хартийки, сертификати и т.н., но какво ще се случи реално е съвсем друг въпрос. Например пак според таблицата, която си дал в последния пост от предната страница, най малкия и най-големия котел (15 и 35кВт) имат еднакво КПД (80-81) - това означава ли, че ако се монтират на една къща 120м2 ще дават еднакви резултати? Разбира се, че не - така че сертификатът с нищо не помага да скрие некадърността и безхаберието. Той е един вид като медал да си окачиш на ревера като ходиш на манифестация :) . Не, базикам се - хубаво е да го има, когато трябва да се пробива на нови пазари, това е някаква гаранция, база за сравнение, но не прави продукта по-добър, не е магическа пръчка, която отстранява недостатъците. Например баниците на баба ми нямаха сертификат, но са в пъти по-хубави от тези замразените във фризерите по супермаркетите, които имат всякакви сертификати. Същото важи и за яйцата, млякото, месото, сиренето, доматите...
geniya - специалист
Днес си обслужвах горелката, но забелязах нещо притеснително.Получили са се пукнатини на мястото на заварките, на предния край на горивната ,,глава,,, където е зашлайфана на двата ,,ъгъла,,.Горелката е на един сезон РБ20 е, ами като минат няколко сезона сигурно ще се спука още. :?
ico_3 - специалист
И моята има пукнатини,утре ще кача снимки.
brat4eda_81 - специалист
като мине сезона ги погледни и най - добре иди на оксиженист да ги зачисти и повтори,с телоподаващо ,заварката става по яка от самия метал:) ,но ако мине гаранцията е по добре,нова:):):)
filmatoplo - майстор
По принцип -неръждаемите детайли се пукат по заварките , особено подложените на термично натоварване , ако има само един шев особено на външен ъгъл веднага се пука ако няма шев и отвътре .При по сложните детайли е така особено с изпилени заварки .Пак повтарям не говоря за горелката а по принцип за неръждаемите детайли с които съм се зблъсквал толкова години , бойлери ,буфери и др .
brat4eda_81 - специалист
и за това според мен с тръбата е по добре,там заварки няма в най-критичните точки,затова ще следя да видя как ще я измислят тръбно:)
stilian20 - специалист
brat4eda_81 написа:
и за това според мен с тръбата е по добре,там заварки няма в най-критичните точки,затова ще следя да видя как ще я измислят тръбно:)
Тръбна е старият модел.
http://www.greyko.com/?page_id=5415
brat4eda_81 - специалист
да тъкмо това разглеждах,но нещо немога да схвана с тая двойна ламарина как са я сгънали така май пак заварки има !!!

Тема "Пелетни горелки GREYKO BMG и RB" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: