• 1
  • 48
  • 49
  • 50
  • 51
  • 52
  • 148
Всички имаме коли, нали ?

Обухте ли вече зимните гуми ?

58%
да
153
42%
не
110

Общо гласове: 263

DundyTheCroc - майстор
stamenov1 написа:
Вчера по магистралата в дъжда баровците със скъпите Ауди и БМВ с летни гуми на колко места бяха гушнали мантинелите. :проба:
Смяташ ли, че ако бяха със зимни нямаше да го направят? Ефекта се нарича аквапланинг, принципно летните гуми отвеждат по-добре водата, но не и ако караш неразумно бързо като "баровците" :wink:
KingLin - майстор
kozl написа:
stiv1961 написа:
А аз напролет ша сложа такиви гуми :-D
http://www.cars.bg/news/technologies/vi ... -ot-vyzduh
Да..... един компресор по-малко :?
И повече място в багажника като махне резервната гума и сложи бутилката за газ на нейно място :-D
Stiv крачната помпа и старите джанти да ги хвърлиш в контейнер за разделно... :lol:

За предни хубави/задни нехубави не само в завой ами и по надолнище кви хубави пируети стават... Тука във Варна над затвора една кака си направи технологичен отвор във вратата чрез моя теглич преди 7-8 зими. 1 час после не можем да разделим колите. Голям сеир беше щото запушихме левия завой, а мойта не искаше да тръгне с напреки закачена кола отзад :lol: Мина 50 санта и нейните гуми като заорът в снега и почвам да буксувам. Като кучета се бяхме заклинили :lol:
DundyTheCroc написа:
принципно летните гуми отвеждат по-добре водата
Не съм съгласен. Зависи от напомпването, шарката, модела и т.н. Със сегашните ми летни гуми съм сърфист номер едно на пътя. Имат си грайфер и всичко( на едно лято са) не са сликове, обаче мина ли през такива "вадички" дето се получават при силен дъжд на пътища със страничен наклон усещам как губя управление за момент, особено в завой. За това не трябва да се кара с несъобразена скорост. Аз може да съм джигит ама има и други джигити нали знаете вица :)

Айде отивам да си сложа старите зимни гуменки и аз да видим как са цените тоя сезон.
stan73 - майстор
В Грабо има промо за смяна на 4 гуми за 14 лева. В събота сменихме чрез това промо в автоцентъра в мол-а гумите на колата на мацката (иначе аз моите сам си ги сменям (зимните са ми на стоманени джанти, а летните на такива от авиационен алуминий)). Иначе пролетта пак при същата смяна мацката плати за четирите в Голямата Гума 32 лева. Предложих и да купим "железарки" за зимните и, но за сега не иска...
MIRO_073 - майстор
Абе Вие от майтап не разбирате :)

Много ясно, че зимата се кара разумно и внимателно. С 4 зимни гуми е идеалния вариант разбира се. Всичко зависи от карането зимата.

П.П. Да не забравяне, че живея в южен район до морето, което ни пази зимата и снега и леда тук са рядкост. Но колегите от планинските райони и централна и западна България... 4 гуми.
MIRO_073 - майстор
KingLin написа:
DundyTheCroc написа:
принципно летните гуми отвеждат по-добре водата
Не съм съгласен. Зависи от напомпването, шарката, модела и т.н. Със сегашните ми летни гуми съм сърфист номер едно на пътя. Имат си грайфер и всичко( на едно лято са) не са сликове, обаче мина ли през такива "вадички" дето се получават при силен дъжд на пътища със страничен наклон усещам как губя управление за момент, особено в завой. За това не трябва да се кара с несъобразена скорост. Аз може да съм джигит ама има и други джигити нали знаете вица :)
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=bIfFi5OfnZw[/youtube]
KingLin - майстор
Miro това не разбрах какво отношение има към цитата. Иначе е добра информация. Имаше още едно правено на ледена пързалка с различни гуми, ама не мога да го намеря сега в нета. Общо взето има едно правило, което е валидно за почти всичко на този свят: винаги използвай/развивай максимума за конкретната ситуация, за да постигнеш най-добри резултати. По морето наистина сме малко защитени, но пък това понякога ни играе лоша шега. Аз понеже обикалям ежедневно пътищата и се налага да навлизам и по-далечко от морето, изобщо експерименти с гумите не си правя. Всяка зима като завали рязко и малките пътища в североизточна България са блокирани за повечето хора и аз ако не съм подготвен с гуми, вериги и лопата, няма да си свърша работата. За това зимно време винаги си отделяте повече време за подготовка на колата. Да я подгреете, да изчистите стъклата (всичките), да си проверите всичко ли ви е подготвено. Също така през зимата резервоара винаги пълен до горе. Особено ако тръгвате на дълъг път и времето е лошо.

ПП. Намерих едно клипче което показва сравнение и на сняг и на мокра настилка:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=elP_34ltdWI[/youtube]
MIRO_073 - майстор
Нищо към никой. Има две мнения и се опитах да бъда полезен с едно такова рекламно-информационно клипче. Все пак клипа е за спирачен път. И показва тази разлика при различни условия и температури.
KingLin - майстор
Да извинявай сега се загледах че има и за мокро. Аз го бях гледал преди и по спомен беше само за сняг ама грешно съм запомнил.
DundyTheCroc - майстор
Миро, клипчето предполагам е за мен. Не съм обсъждал спирачен път, а аквапланинг, продължавам да твърдя, че и при 5 градуса летните ще отведат по-добре водата ако се пльоснеш в някоя локва на нашите "магистрали", друг е въпроса, че над дадена скорост нищо не те спасява.
MIRO_073 - майстор
Ами :? аз написах нищо към никой. Аквапланинга с каквито и гуми да си нямаш контакт с асфалта. А той идва от скоростта. То гумите каквито и да са работят до определена скорост.

П.П. ти си го написал по-горе

П.П.2 Ако съдим от клипа за тази марка гуми при 16* и мокро време летните работят по-добре щом имат по-малък спирачен път значи и в движение работят по-добре. При 5* и мокро - зимните.Това съм го запомнил не знам откъде - границата за използване на зимни и летни гуми --- 7*С
  • 1
  • 48
  • 49
  • 50
  • 51
  • 52
  • 148

Тема "Сложихте ли вече Зимните гуми ??" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: