Най - вълнуващия въпрос зимно време.
romanpm - майстор
Ако серпантините са две мисля че има начин да се свържат зимата с кранове последователно . Може и да се топли с външен топлообменник- пластинчат :)
шоп - майстор
joro_vn, автора на темата никаде не споменава, че бойлера е соларен с две серпентини. Ако е такъв...ами нали за това го е купил. Това е целтта. Когато има слънце да почне по-отрано да вкарва температурата в целият бойлер с цел макс. използване на безплатната енергия.
Andri01 - майстор
Има и друг вариант. Вместо водата ,се "размърдват" бойлерите :). Ако са 2бр. с по една серпентина.
fox_vt - майстор
Бойлера ако е с една серпентина то тя ще е отдолу само тия със две за солара са така но това е и идеята.Серпентината на котела по принцип работи малко на проточен принцип и затова е малък обема там.При бойлерите с две серпентини от типа серпентина в серпентината този проблем го няма но и солара не се ползва зимата.Като се прави такав система се мисли предварително кое кога ще работи през годината.И все пак при вече съществуващото положение можеш да си настроиш таймер да пуска нагревателя и да доподгрява примерно на нощна енергия.
filmatoplo - майстор
:wink: При мен също е така , с 1 серпентина съм , но едни 30 санта от долната част на бойлера не се топли до долу , вързан ми е към печка с водна риза Прити .За това -ела ми е включен постоянно и си гледам кефа , междувременно пак си се топли от печката и нагреватела не се включва -само при къпане се включва от регулатора за 10 минути .Сметнах си че не си заслужават еквилибристики с помпи за едни 80 литра бойлер .
mirovarna - помощник
filmatoplo най-точно е описал ситуацията!Бойлера ми е един ,с една серпентина и идеята ми е без помпа(това за Шерлок)да предизвикам циркулация!Боилера се влючва на ел.нагревател през часовник за нощна тарифа/реле !Термо регулатора изключва на 65-70 гр. и ето какво ме дразни : Водата от котела загрява чрез серпентината 2/3 от бойлера имено заради това че долния и край е на около 30 см. от дъното на бойлера!Термометъра показва (условно) 80гр. а ел нагревателя се влкючва ,което означава ,че около терморегулатора температурата на водата е под70 гр. .Въпросът ми е : можели по някакъв начин да се използва тази разлика в температурите (ако трябва мога да загрея до 85 котлената вода)Нещо от рода на термо вентил или да се използва по малък съд в които да се източва по-хладната вода и там да се дозатопля !Всъщност изобщо нямам идея как трябва да стане ,заради което пиша тук!В крайна сметка в спора се ражда истината.И затова са форумите !Благодаря на всички отзовали се !
filmatoplo - майстор
Лошото е че топлата вода в бойлера се движи по стените и отива най горе -след това топлото започва да се зарежда отгоре надолу под права хоризонтална линия и стига само до долния край на изхода на серпентината -каквото и да правим не слиза по надолу топлото .С нагреватела е ясно -пак същото се случва но топлото слиза до най долу защото и нагреватела е най долу :wink: .Въпроса е какво да се направи в заварено положение че топлото да се задвижи до дъното на бойлера .Няма от къде да вземем топла вода с температура като тази на върха в балона и да я вкараме в горния край -така че да натисне и да слезе до долу , като се има в предвид че щом вкарваме количество то трябва и да изкарваме .Няма как да стане това защото в случая не разполагаме с топла вода която да се вкара в горния край .Има такова загряване за което казвам но то се изпълнява с пластинчат топлообменник и помпа битовта вода , през другия кръг на топлообменника циркулира вода от отоплителната инсталация , и така се произвежда топла вода която се вкарва в горния край на бойлера като през това време се тегли от долния и се загрява в топлообменника -цикъла се повтаря до целия заряд на бойлера до долу .Когато започне ползване на бойлера -дебита се дели , една част пълни балона със студена вода от долу , другата част преминава през топлообменника скоростно се загрява и отива готова загрята вода в горната част на балона от където отива и към душа .По този начин става , поне в Германия ,Австрия и др Евро страни , такива инсталации си правят :wink: .
fox_vt - майстор
Е то при толкова малко вода няма смисъл от всякакви изпълнения.Или си оставяш нагревателя да го дозагрее при което няма да изгори много ток по метода на филма,или този обем не го загряваш и караш само на евтиното котелно загряване.Тия 30 см при 1,20см бойлер е една четвърт при метров такъв една трета не е чак такава болка за умиране.Ако загрееш котлената вода до 85 гр пак не е добре тъй като ще има големи загуби в останалата инсталация и е излишен разход.
Kondor1 - специалист
ivanovbg написа:
Като ви чета си мисля, че проблема е в неправилно свързване на серпентината. Топлата вода трябва да се подава от долната страна на серпентината, а не както навсякъде ги рисуват по картинките.
Това е интересна идея. Но дали чак толкова бързо успява да изстине докато мине през серпентината, т.е. в долния й край да е вече студена? Би трябвало постепенно да се разнесе доплината до долния край - евентуално малко по-бавно.
шоп - майстор
+1 към мнението на fox_vt
за толкова малко вода не си заслужава никакви подобрения. По добре автора да сподели кой е модела на бойлера за да се има впредвид това инжинерно недоразумение.

Има и друго...да изпържваш бойлера до 75-80-85 градуса за мен е неразумно. Топлозагубите растът погресивно. Правилният път е максимален възможен обем с мин. температура.

Стана ми интересно и за каква трета тръба говори.

Тема "как да ,,размърдам,,водата в бойлера" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: