Ако серпантините са две мисля че има начин да се свържат зимата  с кранове последователно . Може и да се топли с външен топлообменник- пластинчат  

При мен също е така , с 1 серпентина съм , но едни 30 санта от долната част на бойлера не се топли до долу , вързан ми е към печка с водна риза Прити .За това -ела ми е включен постоянно и си гледам кефа , междувременно пак си се топли от печката и нагреватела не се включва -само при къпане се включва от регулатора за 10 минути .Сметнах си че не си заслужават еквилибристики с помпи за едни 80 литра бойлер .
 При мен също е така , с 1 серпентина съм , но едни 30 санта от долната част на бойлера не се топли до долу , вързан ми е към печка с водна риза Прити .За това -ела ми е включен постоянно и си гледам кефа , междувременно пак си се топли от печката и нагреватела не се включва -само при къпане се включва от регулатора за 10 минути .Сметнах си че не си заслужават еквилибристики с помпи за едни 80 литра бойлер . .Въпроса е какво да се направи в заварено положение че топлото да се задвижи до дъното на бойлера .Няма от къде да вземем топла вода с температура като тази на върха в балона  и да я вкараме в горния край -така че да натисне и да слезе до долу , като се има в предвид че щом вкарваме количество то трябва и да изкарваме .Няма как да стане това защото в случая не разполагаме с топла вода която да се вкара в горния край .Има такова загряване за което казвам но то се изпълнява с пластинчат топлообменник и помпа битовта вода , през другия кръг на топлообменника циркулира вода от отоплителната инсталация  , и така се произвежда топла вода която се вкарва в горния край на бойлера като през това време се тегли от долния и се загрява в топлообменника -цикъла се повтаря до целия заряд на бойлера до долу .Когато започне ползване на бойлера -дебита се дели , една част пълни балона със студена вода от долу , другата част преминава през топлообменника скоростно се загрява и отива готова загрята вода в горната част на балона от където отива и към душа .По този начин става , поне в Германия ,Австрия и др Евро страни , такива инсталации си правят
 .Въпроса е какво да се направи в заварено положение че топлото да се задвижи до дъното на бойлера .Няма от къде да вземем топла вода с температура като тази на върха в балона  и да я вкараме в горния край -така че да натисне и да слезе до долу , като се има в предвид че щом вкарваме количество то трябва и да изкарваме .Няма как да стане това защото в случая не разполагаме с топла вода която да се вкара в горния край .Има такова загряване за което казвам но то се изпълнява с пластинчат топлообменник и помпа битовта вода , през другия кръг на топлообменника циркулира вода от отоплителната инсталация  , и така се произвежда топла вода която се вкарва в горния край на бойлера като през това време се тегли от долния и се загрява в топлообменника -цикъла се повтаря до целия заряд на бойлера до долу .Когато започне ползване на бойлера -дебита се дели , една част пълни балона със студена вода от долу , другата част преминава през топлообменника скоростно се загрява и отива готова загрята вода в горната част на балона от където отива и към душа .По този начин става , поне в Германия ,Австрия и др Евро страни , такива инсталации си правят   .
 .ivanovbg написа:Като ви чета си мисля, че проблема е в неправилно свързване на серпентината. Топлата вода трябва да се подава от долната страна на серпентината, а не както навсякъде ги рисуват по картинките.Това е интересна идея. Но дали чак толкова бързо успява да изстине докато мине през серпентината, т.е. в долния й край да е вече студена? Би трябвало постепенно да се разнесе доплината до долния край - евентуално малко по-бавно.
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: