Здравейте, интересува ме процедурата по прекарване на ток от електромера в общото табло до мазето. Мазето се намира на 2 метра от гърба на таблото, в което се намира и електромерът. Ще съм благодарен ако някой ми каже каква е процедурата към Енерго про и ще ми струва ли нещо. Ясно е, че те отговарят само до таблото, а от там нататък се оправям аз. Идеята ми е да бъде на 2 кръга, като единият ще е за компресор - 2х2,5мм2 проводник и АП тип C или D 16А. А вторият кръг за останалите машини - прахосмукачки, бормашини и т.н, като ще използвам проводник със същото сечение и АП 20А. Идеята е проводниците да са в кабелни канали или в гофре захванато със скоби. Осветление има на съвсем отделен кръг. Ще съм благодарен и на предложения за прекъсвачи(марка, модел), както и за предложения за проводници. Ако има пропуски или неточности в идеята също ще е добре да се доуточнят. 
- 1
- 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
anabolicbeast
- специалист
18 мнения в "Всичко за прекарването на ток до мазето?"
valentino76bs
- майстор
Има вариант да се закачиш сам със отделен електромер подотчетен на ел.мера на входа но не знам как ще се хареса това на съседите ти .Иначе достъп до тяхното табло има всеки еладжия в бранша.
ESPACE
- майстор
valentino76bs написа:Има вариант да се закачиш сам със отделен електромер подотчетен на ел.мера на входа но не знам как ще се хареса това на съседите ти .Иначе достъп до тяхното табло има всеки еладжия в бранша.Няма такъв вариант, защото няма такова нещо като "ел.мера на входа".
anabolicbeast
- специалист
Вариантът е 4мм2 от електромера до таблото и от там пускам каквото преценя. Видях, че имат такса от 24 лева за отключване на таблото. Изроди!!!
valentino76bs
- майстор
ESPACE написа:Ами как се отчита тока на входа асансьор,лампи мази ,общо мазе....?valentino76bs написа:Има вариант да се закачиш сам със отделен електромер подотчетен на ел.мера на входа но не знам как ще се хареса това на съседите ти .Иначе достъп до тяхното табло има всеки еладжия в бранша.Няма такъв вариант, защото няма такова нещо като "ел.мера на входа".
hidrazin
- майстор
- На линия
Обаче май не е така и той иска да се закачи на собствения си електромер дето се намира на 2 метра от мазето.
Иначе на входа няма общ електромер за всички потребители. Има за консумацията в общите части и асансьора (ако има такъв).
В повечето блокове към него са свързани таваните и мазетата.
То и затова хората се дебнат примерно някой да не си вари бурканите в мазето.
anabolicbeast
- специалист
Идеята е да се свържа към моя електромер. Вероятно има електромер за общите нужди в същото табло и към него е свързано цялото осветление на входа и мазето. За асансьора не съм сигурен.
valentino76bs
- майстор
- 1
- 2
Тема "Всичко за прекарването на ток до мазето?" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература