• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
anabolicbeast - специалист
Здравейте, интересува ме процедурата по прекарване на ток от електромера в общото табло до мазето. Мазето се намира на 2 метра от гърба на таблото, в което се намира и електромерът. Ще съм благодарен ако някой ми каже каква е процедурата към Енерго про и ще ми струва ли нещо. Ясно е, че те отговарят само до таблото, а от там нататък се оправям аз. Идеята ми е да бъде на 2 кръга, като единият ще е за компресор - 2х2,5мм2 проводник и АП тип C или D 16А. А вторият кръг за останалите машини - прахосмукачки, бормашини и т.н, като ще използвам проводник със същото сечение и АП 20А. Идеята е проводниците да са в кабелни канали или в гофре захванато със скоби. Осветление има на съвсем отделен кръг. Ще съм благодарен и на предложения за прекъсвачи(марка, модел), както и за предложения за проводници. Ако има пропуски или неточности в идеята също ще е добре да се доуточнят. :partyman:
moimoimoi - майстор
така нареченото енерго най много да ти позволят да се закачиш към твоя предпазител/партида и то само с един кабел от таблото до мазето ти,там вече си слагай ново табло и разделяй на колкото искаш токови кръга
valentino76bs - майстор
Има вариант да се закачиш сам със отделен електромер подотчетен на ел.мера на входа но не знам как ще се хареса това на съседите ти .Иначе достъп до тяхното табло има всеки еладжия в бранша.
ESPACE - майстор
valentino76bs написа:
Има вариант да се закачиш сам със отделен електромер подотчетен на ел.мера на входа но не знам как ще се хареса това на съседите ти .Иначе достъп до тяхното табло има всеки еладжия в бранша.
Няма такъв вариант, защото няма такова нещо като "ел.мера на входа".
Вариантът е 4мм2 от електромера до таблото и от там пускам каквото преценя. Видях, че имат такса от 24 лева за отключване на таблото. Изроди!!!
valentino76bs - майстор
ESPACE написа:
valentino76bs написа:
Няма такъв вариант, защото няма такова нещо като "ел.мера на входа".
Ами как се отчита тока на входа асансьор,лампи мази ,общо мазе....?
hidrazin - майстор
:? То май и аз се обърках. Първоначално си помислих че човека иска да се закачи на електромера за общи нужди на входа.
Обаче май не е така и той иска да се закачи на собствения си електромер дето се намира на 2 метра от мазето.
Иначе на входа няма общ електромер за всички потребители. Има за консумацията в общите части и асансьора (ако има такъв).
В повечето блокове към него са свързани таваните и мазетата.
То и затова хората се дебнат примерно някой да не си вари бурканите в мазето. :-D
:partyman:
Идеята е да се свържа към моя електромер. Вероятно има електромер за общите нужди в същото табло и към него е свързано цялото осветление на входа и мазето. За асансьора не съм сигурен.
valentino76bs - майстор
Ииии накарахте ме посред нощ да ходя да тропам долу :)
Прикачен файл:
DSC_0110.jpg
anabolicbeast написа:
Идеята ми е да бъде на 2 кръга, като единият ще е за компресор -
И с тоз компресор да не ядеш сопата :)
hidrazin - майстор
Абе значи правилно съ предположил къде искаш да се свържеш.
Обаче не ми стана ясно къде я видя тази такса от 24 лева?
:partyman:
  • 1
  • 2

Тема "Всичко за прекарването на ток до мазето?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: