Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Fori - специалист
pipbel написа:
A защо на климатиците (особено инверторите) не се слага ДТЗ ?
Нещо побърква електрониката ли ?
По скоро не, ДТЗ не влияе на инверторния климатик, но инвертора влияе силно на ДТЗ, което може да води до изключване на ДТЗ при нормална работа на климатика.
Това се дължи на това че инвертора е специфичен и нелинеен товар(същото важи и за имп.захранвания на компютрите) поради каето в него се вграждат филтри и др. който вдигат тока на утечка и то при нормална работа и затова са разработени тези ДТЗ с много по тесен диапазон на сработване около прага на задействане.
Последна промяна от Fori на пет юли 11, 2008 11:09 am, променено общо 1 път.
sez_djebel - специалист
В. Петров написа:
sez_djebel написа:
"Пропуснал си да споменеш един много мощен и често срещан консуматор - електрическа готварска печка" - ПРЕДПОЛАГАМ , че в бъдеще кухнята едва ли ще се превърне в ХЛЕБОЗАВОД с мощна ел.фурна :? :!: :wink:
А за трифазен ток за домашно потребление ...??? :? :? :? - освен за някой мощен ел.котел за отопление - просто няма нужда . :) :?:
Виждам, че изобщо не си наясно каква е мощността на една обикновена домакинска електрическа готварска печка с четири котлона и фурна. :?
Това , кое ми е ясно и кое не си е мой проблем ! Айде питай жена си (ако си женен естествено) колко пъти е използвала четирите котлона и фурната ЗАЕДНО ?! А и тези печки с четири ел. котлона почти не се срещат. Комбинираните 3- газови и един ел.котлон са предпочитани в моя край ( провинцията - Кърджали, Джебел ) , понеже ел.енергията е доста скъпа при нас . :!: А при вас как е ?!
От това, което си написал в началото се разбира че имаш добри познания за електротехниката и даже електрониката . Аз не се и съмнявам в това ! Просто се опитвам да бъда в полза (до колкото мога) на vvladi21 ...
С поздрави : Сезго :prayer:
Johny - майстор
Mike написа:
За някой неща компромис цената не се прави.
Едно от тях е безопасността.
Да ти кажа брато, не се заяждам, но кажи ми все пак какво ти е крив мостовака, ама така обосновано и технически аргументирано.
Аз в годината поне по пет пъти чета колко е вредно кафето и в следващият момент статии от типа-"реабилитираха кафето.....". Да не излезе и тази работа с мостовака такава. Светни ме все пак, ако не съм в час, къде е компромиса.
Милен - майстор
vvladi21 написа:
Някой може ли да ми помогне с едно ел проектче за 120-130 м2 къща или каквато има за да мога да го ползвам за ориентир при полагане на кабели :) благодаря предварително
Както си задал въпроса получи само препирни и нападки в форума с мнения кой колко разбира. :)
Виж какво инсталация не се прави и променя всеки ден. Правилно си се насочил че първо ти трябва проект, а не си викнал някой майстор да ти навърже жиците. И следва да направиш и другата крачка, като си намериш електроинженер проектант който да ти свърши работата, разбира се срещу заплащане.
moni8888 - напреднал
разфлеждал съм 100-ци проекти и досега не съм виждал такова нещо 6 кв за фурна,то човек трябва да се презастрахова ама чак толкова
В. Петров - специалист
moni8888 написа:
разфлеждал съм 100-ци проекти и досега не съм виждал такова нещо 6 кв за фурна,то човек трябва да се презастрахова ама чак толкова
Разглеждането на проекти, правени единствено от български проектанти само за един тип жилища - ново строителство няма да разшири мирогледа ти. Предполагам че и проточен бойлер и ел. котел не си виждал в проект. :lol: Това, което съм написал като съвет не е презастраховане, а е минимума. И ще се поправя - след АП 40A (За печка с мощност над 9 KW, има такива) кабелът вече трябва да бъде 10 mm2. Вижте таблицата за максиламно допустим ток по условията на нагряване в наредба №3. :idea:
pavelari - майстор
6-те квадрата ги оправдавам напълно и аз имам печка 6.8 киловата която изисква /по инструкция/ 3х6 кв.мм, но . . .. НО няма такава офрачна домакиня дето да готви на четирите котлона и във фурната едновременно и мисля, че 4 квадрата е супер /даже аз ползвам 2.5 и винаги ям много вкусна храна щото жена ми е печена :roll: /. имайки пред вид, че жилището ми се храни с 6 квадрата, кръгът на фурната е 2.5 кв.мм със защита 20 А и като пусна всичко останало у дома зорле стигам до още едни 28А и съм ги разделил на 1 бушон за осветление 16А/на 1.5 квадрата/ и един от 25 А за два кръга контакти по 2.5 кв.
Особено ми е интересно във старите жилища как се пуска проточен на 24 КВт....

Johny каза нещо много важно - мостовака . . . мостовака . . - положен правилно това е най добре изолирания кабел и е с най-малък риск от прегряване - двата/трите/ проводника са дистанцирани един от друг и ако не се кове с пирони /поне не от пишман ковачи/ е най надеждния кабел за жилището ВИ
В. Петров - специалист
pavelari написа:
НО няма такава офрачна домакиня дето да готви на четирите котлона и във фурната едновременно и мисля, че 4 квадрата е супер . . .
Но пък ако чакате гости 10-15 човека и дойдат да помагат тъщата и балдъзата - гледай какво става. :lol:
pavelari - майстор
Правилото е: "Колкото пише в инструкцията на уреда - толкова" - така си измивате ръцете и нека горят ако искат... Заради тъщата и свекръвата както спомена колегата Петров - хората се пре пре презапасяват... А и в техно право е да шпорят фурната на мах. Това им се дава от ключовете по нея и те ги връткат смело....
Аз разчитам на свестни клиенти и с уговорки и взаимно разбирателство им слагам по-слаби кабели - то просто в панелките няма на къде повече
Johny - майстор
В. Петров написа:
moni8888 написа:
Разглеждането на проекти, правени единствено от български проектанти само за един тип жилища - ново строителство няма да разшири мирогледа ти. Предполагам че и проточен бойлер и ел. котел не си виждал в проект. :lol: Това, което съм написал като съвет не е презастраховане, а е минимума. И ще се поправя - след АП 40A (За печка с мощност над 9 KW, има такива) кабелът вече трябва да бъде 10 mm2. Вижте таблицата за максимално допустим ток по условията на нагряване в наредба №3. :idea:
Aбе хора к`во ме направихте бе?! K`ви са тия киловати к`ви са тия печки? Петнайсе човека гости/нема лошо/ и цялата рода готви. Жената готви на два газови котлона и голямата бутилка я зареждам два пъти в годината. Фурната чат-пат за баница/ако съм заслужил :lol: :lol: :lol:/ и за някоя кокошчица, и ел.котлона на терасата, когато пържим риба. Обаче чак толкова киловати в действие-утрепахте ме. Някъде в дебелите книги пишеше за коефициент на едновременност, а не за инсталирана мощност, при определяне на сечението на проводниците/той също е на базата на инсталираната мощност, но е по-малък от 1/. Много пъти съм го казвал-може и 10 и 100 квадрата, въпроса е - нужно ли е? А иначе, който иска да се презапасява.
Но..... Милен вече го каза: сериозните неща се правят от специалисти и не на парче.

Тема "Ел.Проект за къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: