Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
lov - майстор
toolegittoquit написа:
hidrazin написа:
Ти да не си прилеп че го чуваш?
Това, че не чуваш основната честота не означава, че не можеш да чуваш нейни хармоници.
Тинки пак дрън дрън та пляс. Ша ми чуваш висши хармоници на 20 кHz и на горе ама друг път. Ултразвука почва от там на горе и основно ваничките са на 25 или 32 и рядко на около 40кHz . И те това са много условни честоти защото В зависимост от обема и нещата вътре резонансата честота е различна с около +/- 5 кHz По долу ще ти обясня какво чуваш. За низши хармоници нали знаеш че има и такива няма как да стане и посмъртно при това изпълнение на генератора.

На тези евтинките и маломощните които са най разпространени, са изпълнени с двутактен автогенератор. Като при него ефективноста за донастройка по амплитуда рядко може да превиши 70% щото няма как в по голям диапазон и то на късмет ако сме уцелили точното количество течност и детайли вътре. Та на около 10 ms генератора се опитва да се настрои на максимална амплитуда и всъщност това е жуженето което чуваш Тинки а не ултразвука на генератора.
На професионалните и мощни вани е друга бира има обратна връзка за донастройка в резонанс. Но дори и такива с мощности до 500W заради цената не се заиграват чак толкова с автоматичната настройка на резонанса та се намирват и такива но доста рядко щото са си цена..
Относно клипчето и чуваемоста на честотите. Пълен ташак е отделно не знам с какво ги слушате защото за тази цел си трябват специални слушалки а да не говорим с колко децибела е излъчването. Преди повече от двасет години се заяде един доФтор че не можело да чувам 18 кHz и отгоре вече не помня колко докато накрая кандиса и се предаде. Но преди няколко години минавах отново на такъв преглед и се установи че вече съм глух като кантонерски петел :lol: От 10 кHz и на горе ми трябва бая мощност в слушалките да чуя нещо. А това в тубата вообще не са това честотите които трябва да се чуват гамата е по различна. По точно е нискочестотен сигнал допълнително модулиран с по висока честота.
hidrazin - майстор
lov написа:
Тинки пак дрън дрън та пляс. Ша ми чуваш висши хармоници на 20 кHz и на горе ама друг път...
Ти нищо не разбираш. Той чува всичко!!! :-D

Изображение

:partyman:
angelfilev - специалист
При УЗ вани се чува само звук от кавитация. Ултразвук по определение не трябва да се чува. За хармониците е от категорията бисери.
Теста е мен ме усъмни, защото по теория диапазона 20-20000 хц е достъпен за бебета и деца.
За пенсионерите горната граница слиза до 10-12 кхц.
Освен това по кривите на Флетчер се вижда, че чувствителността зависи и от силата на звука. При малка диапазона се стеснява. Нарочно намалих до минимум и пак чувах 19 кхц, т.е. чувам нещо, но едва ли 19 кхц.
DMN - майстор
Потвърждавам, че не са наред тия честоти от клипа! Пробвах с осцилоскопа от изхода за слушалки на лаптопа. До 15Кхц честотите отговарят и показва синусоида, от там нагоре обаче осцилоскопа ми показа права черта, което доста ме учуди, защото звук се чува и би трябвало да покаже поне някаква мацаница на екрана :? , но може да съм активирал някой филтър против паразитни смущения на осцилоскопа(то с тия цифрови истории, понякога човек се хваща за главата кое къде е бутнал :-D ) Имам звуков генератор - програмка на лаптопа, която генерира до 20Кхц и определено звука там(чист и ясен) няма нищо общо с този от клипа. А и осцилоскопа си показва синусоидата до 20Кхц, горната граница на генератора. Там звукът го чувам до около 15.6Кхц и то почти със зор :-D докато на клипа го чувам до 19Кхц.
А по въпроса за утлтразвуковите вани - там освен високата честота има и още една по-ниска честота, която предизвиква механично трептене(движение) на водата или течността във ваната и така в съчетание с ултразвука се получава по-добро почистване. Най-вероятно това чувате и някакви други хармоници и взаимодействия между високата(ултразвукова честота) и ниската честота. Имам ултразвукова вана и също чувам дразнещ пъркащ звук(според мен около 50Хц ) от който водата вибрира, и се чува още един по-високочестотен, но звука, който се чува определено не е 40Кхц, както пише на нея, просто няма начин да чуеш 40Кхц. И още нещо, ако някой е решил да мери честотата на ултразвуковия излъчвател, да има предвид, че там измерих с мултицет по спомени от преди доста време около 500V. Осцилоскоп там не рискувам да включа тъй като моя е до 300Vp-p.
П.П. Колегата е добавил и звука от кавитация :) .
Lisko - майстор
Много интересен лаф се е получил.
Не виждам никой да е отбелязал, че в тубата и аудиото и видеото се компресират с алгоритми "със загуба", казано на простоцарски това което се възпроизвежда след компресията е доста подобно (на слух) на това което е записано, но въобще не е същото (на осцилоскоп).
Вероятно човека чистосърдечно е записал правилни честоти, но не се е сетил, че като го качи в ютуб ще стане мазало. А може би още преди да го качи да е записал аудиото в mp3.
lov - майстор
DMN написа:
................................
А по въпроса за утлтразвуковите вани - там освен високата честота има и още една по-ниска честота, която предизвиква механично трептене(движение) на водата или течността във ваната и така в съчетание с ултразвука се получава по-добро почистване. Най-вероятно това чувате и някакви други хармоници и взаимодействия между високата(ултразвукова честота) и ниската честота. Имам ултразвукова вана и също чувам дразнещ пъркащ звук(според мен около 50Хц ) от който водата вибрира, и се чува още един по-високочестотен, но звука, който се чува определено не е 40Кхц, както пише на нея, просто няма начин да чуеш 40Кхц. И още нещо, ако някой е решил да мери честотата на ултразвуковия излъчвател, да има предвид, че там измерих с мултицет по спомени от преди доста време около 500V. Осцилоскоп там не рискувам да включа тъй като моя е до 300Vp-p.
П.П. Колегата е добавил и звука от кавитация :) .
Колега беше качил осцилограмата точно на такава ваничка ама не мога да я намеря. Та звука е точно от опитите за донастройката по максимална амплитуда.За синхронизация на старта ползват мрежовата честотана. Надявам се се сещаш защо вече го чуваш като 50 херца. :)
Кавитацията няма как да я чуеш.
DMN - майстор
Е да кача и аз нещо тогава :-D . Направих делител на напрежение и с него увеличих обхвата на напрежение на осцилоскопа с х10 и измерих какво става на излъчвателя. Тъй като честотата има доста съставни, осцилоскопа не може да изчисли и покаже някаква смислена честота, затова си я смятам аз по това, което се вижда на екрана.
Ето ги 50-те херца. Освен, че се чуват, се усещат и като вибрации на допир по ваната:
Прикачен файл:
P1130361.JPG
после минаваме през това:
Прикачен файл:
P1130366.JPG
и накрая стигаме до ултразвука, който по сметки излиза около 45 Кхц:
Прикачен файл:
P1130365.JPG
Кой какво чува е....ш ли му мамата(извинявам се израза :-D )

А иначе Lisko е прав за компресията в клиповете - наистина не се бяхме сетили(поне аз) :) .
Последна промяна от DMN на нед ное 01, 2015 10:40 pm, променено общо 1 път.
sstefanov - майстор
toolegittoquit написа:
hidrazin написа:
Ти да не си прилеп че го чуваш?
Това, че не чуваш основната честота не означава, че не можеш да чуваш нейни хармоници.
Хармониците са още по-нагоре и още по-нечуваеми! Ама щом си казал, може и да ги чуваш :-D
Да не би да спиш, увиснал от тавана?
toolegittoquit - майстор
sstefanov написа:
Хармониците са още по-нагоре и още по-нечуваеми!
Чист и съставен звук

Чист звук се наричат синусоидалните трептения, т.е. този звук, в чийто спектър (в честотната област) има една единствена линия. За чистия звук е характерна само една честота. На практика обаче 100% чист звук няма. За такъв може да се смята звукът от камертона.
Всички останали звуци, чийто честотен спектър съдържа повече от един компонент с различна честота (хармоник), се наричат съставен звук.
Хармоникът или обертонът е звукова вълна, чиято честота е цяло число пъти по-висока от честотата на основната звукова вълна.
Субхармоникът или унтертонът е звукова вълна, чиято честота е цяло число пъти по-ниска от честотата на основната вълна.
Честотният спектър на звука е съвкупността от всички чисти звукове (тонове) на които може да се разложи даден сложен звук.
DMN написа:
Тъй като честотата има доста съставни, осцилоскопа не може да изчисли и покаже някаква смислена честота, затова си я смятам аз по това, което се вижда на екрана.
Осцилоскопът колко лев? И аз си мисля за такова нещичко.
sstefanov - майстор
За да не си губиш времето с празни приказки, напиши колко са хармониците на ултразвук с 45kHz основна честота, например, и кои от тях чуваш.

Тема "Ултразвукова вана" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: