toolegittoquit написа:Тинки пак дрън дрън та пляс. Ша ми чуваш висши хармоници на 20 кHz и на горе ама друг път. Ултразвука почва от там на горе и основно ваничките са на 25 или 32 и рядко на около 40кHz . И те това са много условни честоти защото В зависимост от обема и нещата вътре резонансата честота е различна с около +/- 5 кHz По долу ще ти обясня какво чуваш. За низши хармоници нали знаеш че има и такива няма как да стане и посмъртно при това изпълнение на генератора.hidrazin написа:Ти да не си прилеп че го чуваш?Това, че не чуваш основната честота не означава, че не можеш да чуваш нейни хармоници.
На тези евтинките и маломощните които са най разпространени, са изпълнени с двутактен автогенератор. Като при него ефективноста за донастройка по амплитуда рядко може да превиши 70% щото няма как в по голям диапазон и то на късмет ако сме уцелили точното количество течност и детайли вътре. Та на около 10 ms генератора се опитва да се настрои на максимална амплитуда и всъщност това е жуженето което чуваш Тинки а не ултразвука на генератора.
На професионалните и мощни вани е друга бира има обратна връзка за донастройка в резонанс. Но дори и такива с мощности до 500W заради цената не се заиграват чак толкова с автоматичната настройка на резонанса та се намирват и такива но доста рядко щото са си цена..
Относно клипчето и чуваемоста на честотите. Пълен ташак е отделно не знам с какво ги слушате защото за тази цел си трябват специални слушалки а да не говорим с колко децибела е излъчването. Преди повече от двасет години се заяде един доФтор че не можело да чувам 18 кHz и отгоре вече не помня колко докато накрая кандиса и се предаде. Но преди няколко години минавах отново на такъв преглед и се установи че вече съм глух като кантонерски петел