Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Murphy - напреднал
Там е работата, че предполагам е очевидно, че не съм в състояние да разпозная симптомите, за да ги неглижирам. Дори нямам идея какъв вид беля може да стане. Нямам понятие дали не е станала вече или поне да е на път да стане. Поради тази причина и поради това, че нямам познат с такава професия питам тук. Естествено мога да извикам някакъв електротехник, но на никого не пише на челото колко е кадърен, а съм се наслушал във всякакви области на изрази от сорта на "аз това го правя така ХХ години и няма проблеми". Затова писах тук, опитвайки се с подробни обяснения да дам представа за ситуацията, та да бъда насочен съществува ли симптом за нещо сериозно и как да го оправя.
toolegittoquit - майстор
Murphy написа:
Там е работата, че предполагам е очевидно, че не съм в състояние да разпозная симптомите, за да ги неглижирам. Дори нямам идея какъв вид беля може да стане. Нямам понятие дали не е станала вече или поне да е на път да стане. Поради тази причина и поради това, че нямам познат с такава професия питам тук.
Слаба нула, поради не добри връзки. Почва да те пере тока от уредите. Претоварване, което води до загряване, което отслабва връзката, довежда до още загряване и още влошава връзката. Резултат - пали се кабела. Започва именно като биене на ток и като пуснеш един уред, всичко премигва. Всичко това е възможно и иначе, проблемът е че като няма кутия или достъп до връзката, нямаш възможност за ревизия.
Ако искаш нещо точно, а не просто да си говорим по принцип, снимка, схемичка - нещо по-графично. Да може да се види кое как и защо къде е вързано.
emil679 - специалист
Murphy написа:

1.Правих ремонти из стаите и тъй като ми трябваха няколко контакти и осветителни тела на удобни места виках елтехник.
2.Там е работата, че предполагам е очевидно, че не съм в състояние да разпозная симптомите, за да ги неглижирам. Дори нямам идея какъв вид беля може да стане. Нямам понятие дали не е станала вече или поне да е на път да стане. Поради тази причина и поради това, че нямам познат с такава професия питам тук. Естествено мога да извикам някакъв електротехник, но на никого не пише на челото колко е кадърен...............

Инсталацията е преработвана от "майстор" или си я правил сам ?
Кое от двете е истина?
Пита се преди да направиш нещо ,а не след това . Правил си каквото ти хрумне ,а после се чудиш как да се справиш. Сега е все тая, на карти ли да гадаем какво и къде е объркано ? .... :-?
Затова писах тук, опитвайки се с подробни обяснения да дам представа за ситуацията, та да бъда насочен съществува ли симптом за нещо сериозно и как да го оправя.
Ами явно съществува такъв симптом ,щом има проблеми с ел.уредите и инсталацията.
toolegittoquit Ако искаш нещо точно, а не просто да си говорим по принцип, снимка, схемичка - нещо по-графично. Да може да се види кое как и защо къде е вързано.
На кое да ти прати снимка ,на боядисаната стена с модулните контакти или на телевизора с изгорелите портове ..... :cool: Кой ще познае по приказки или някакви "картинки" какво , как и къде е объркано , дежурната врачка ?! Иска си проверка на инсталацията (със скритите връзки) на място.
toolegittoquit - майстор
emil679 написа:
На кое да ти прати снимка ,на боядисаната стена с модулните контакти или на телевизора с изгорелите портове ..... :cool: Кой ще познае по приказки или някакви "картинки" какво , как и къде е объркано , дежурната врачка ?! Иска си проверка на инсталацията (със скритите връзки) на място.
Т.е ако има снимки преди мазилката. Или поне ако може да се даде някаква конкретна схема.
Murphy - напреднал
emil679 написа:
Инсталацията е преработвана от "майстор" или си я правил сам ?
Кое от двете е истина?
Пита се преди да направиш нещо ,а не след това . Правил си каквото ти хрумне ,а после се чудиш как да се справиш. Сега е все тая, на карти ли да гадаем какво и къде е объркано ? .... :-?
Двете не си противоречат за да е истина само едното! Извиках електротехник, който да речем ми беше препоръчан. Нямах идея, че не работи по утвърдени практики.

Всъщност, ако не съм питал предварително и съм объркал нещо, според теб не трябва да получа насоки как да реша проблема ??? Много грубо от твоя страна. :|

Схема ще видя къде да кача утре. Ще потърся и снимка, но не съм сигурен дали ще се разбере нещо от нея. Връзките вече са увити с изолирбанд, когато съм снимал.
emil679 - специалист
Murphy написа:
Нямах идея, че не работи по утвърдени практики.
Всъщност, ако не съм питал предварително и съм объркал нещо, според теб не трябва да получа насоки как да реша проблема ??? Много грубо от твоя страна.

Схема ще видя къде да кача утре. Ще потърся и снимка, но не съм сигурен дали ще се разбере нещо от нея. Връзките вече са увити с изолирбанд, когато съм снимал.
Ама разбира се ,че трябва да получиш насоки и ти ги получи :). Каквито обясненията и изпълнението - такива и насоките.
Ами истината е груба и боли . Ти какво си мислеше ,че някой ще чете глупостите дето сте направили и ще ти казва браво !? Реални насоки ще получиш тогава, когато някой дойде и прегледа инсталацията на място. Нямам представа колко колеги трябва да ти го кажат ,за да го разбереш.
-Чуждите проблеми и неволи са на пари ! -казал майсторът. :)
Качвай снимки ,понякога стават чудеса .
Т.е ако има снимки преди мазилката. Или поне ако може да се даде някаква конкретна схема.
Съгласен съм донякъде ........ , но а дано , ама надали.
На снимката преди запълване на каналите ще има проводници и връзки и както се оказа -вече намотани ,ходи и разбери къде е гафът . Схема ,а къде е гаранцията ,че е изпълнено по схемата ?! От всички "обяснения " дотук е ясно ,че нищо не е ясно ,а и ти му каза ,че трябва да си вика майстор на място.
toolegittoquit - майстор
emil679 написа:
а и ти му каза ,че трябва да си вика майстор на място.
Да. И ако аз отида, не си слагам главата в торбата с тия връзки. Ще настоявам за разкриването им в разклонителни кутии. Аз съм съгласен да му кажа какво да прави и да му спестя майстора, мога да му го кажа и по книга. Обаче не съм факир с рентгенови очи от разстояние. :)
hidrazin - майстор
Murphy написа:
... "А", от който чрез прекъсване на кабела преди него чрез усукване се взима ток за две групи контакти - група 1 с два контакта и група 2 с 4 контакта. Група 2 взима ток от кабела, който захранва група 1 пак чрез усукване....
В другия край на стаята имам друг контакт, да го наречем "Б", който беше просто преместен на по-удобно място чрез удължаване пак чрез усукване, и който се захранва от друга разпределителна кутия...
Вместо да пишеш тези фермани да беше взел да го начертаеш/нарисуваш.
Ся трябва ли хората да гадаят, да си чертаят или да си представят какви сте ги натворили?
Все пак проблема е твой и ти търсиш помощ. Поне облекчи тези дето искат да ти дадат съвет.
Много контакти сте свързали като свински черва и не е ясно кой и как е сукал кабелите.
Желателно е да се проверят тези усукани връзки както и свързването на кабелите към контактите и тяхното сечение.
Ако не е възможно поради замазани връзки/кутии, си има други начини за проверка.
По-горе вече се писа за изравняването на потенциалите. Важно е днешно време.
Преди години нямаше толкова техника навързана заедно - компове, лаптопи, рутери и сучове, кабелни и сателитни приемници, системи за домашно кино, медия плеери, видеонаблюдение ..........
Всичкото това навързано заедно с кабели с неизвестно качество (най-често никакво качество) дето оплетката им е символична и в повечето случаи не от мед ами от евтини сплави, стомана или халумин.
Пък същата тази оплетка освен екранировка има за цел да свърже масите/корпусите/шаситата на отделните уреди и да изравни потенциалите.
Обаче това не е добро решение. При всяко разкъсване (откачане на кабел) или присъединяване на кабел има риск потенциалите да се опитат да се изравнят през активните пинове - през тези по които минава сигнала. Е тогава вече става мазало.
По-горе вече беше писано че е добре потенциалите да бъдат изравнени с отделен кабел.
Също така група работеща заедно техника е желателно да се захранва от едно и също място - примерно голям разклонител.
toolegittoquit написа:
... Ще настоявам за разкриването им в разклонителни кутии. Аз съм съгласен да му кажа какво да прави и да му спестя майстора, мога да му го кажа и по книга. Обаче не съм факир с рентгенови очи от разстояние...
Ама не си и електротехник. Те за разлика от рентгенолозите използват измервателни уреди. :-D
:partyman:
emil679 - специалист
toolegittoquit написа:
Да. И ако аз отида, не си слагам главата в торбата с тия връзки. Ще настоявам за разкриването им в разклонителни кутии. Аз съм съгласен да му кажа какво да прави и да му спестя майстора, мога да му го кажа и по книга. Обаче не съм факир с рентгенови очи от разстояние. :)

:) :) Има един много стар виц :
Звъни телефона във фирма за ремонт на принтери.
- Принтера ми започна да не печата добре.
- Най-вероятно е за почистване и смяна на тонер . Ще ви струва $350, но можете да прочетете ръководството и да си го поправите сам.
Клиента е потресен от такава откровеност:
- Младежо, вашият началник знае ли, че така му проваляте бизнеса?
- Честно казано това е негова идея. Доста повече изкарваме от принтери, които клиентите са опитвали да поправят сами.... :)
Това е в рамките на шегата и не съвсем ,един от съветващите по-горе-майстор на щори го убеждаваше да запоява връзките , съветници дал Бог.... и клеми дал, при това пружинни ама :)

Мериш ,ако се наложи къртиш ,ако къртиш го правиш докрай , за да преправиш инсталацията в "Богоугоден вид " .Момчето малко се обиди ,ама съм прав -пита се преди да направиш нещо ,а не след това .
Murphy - напреднал
emil679 написа:
Момчето малко се обиди ,ама съм прав...
Искрено благодаря на всички, които са писали в темата. Момчето се обижда, защото му е дошло до гуша от хора, които се чувстват длъжни да демонстрират превъзходство в това, в което се чувстват силни и да "нашокват канчета" при всеки удобен за тях повод. Предполагам във форум, който е направен за взаимопомощ не се очаква от когото и да е да прави нещо по принуда. Всичко е на добра воля и поради това се очаква атмосферата да е някак си по-дружелюбна и да се изявяват по-малко тези наши неприятни национални черти на характера. Но може би момчето е твърде наивно и има нереалистични очаквания...

Прилагам схеми. Едната е положението, което беше до момента на изгаряне на портовете, когато при включване не двете посочени осветителни тела, телевизорът примигваше. Втората схема е каквото е положението сега, след промените, които направих. Не направих и приложих схемите в началото, защото качването на картинки тук ми е трудно - трябва да търся сървър, да ги качвам и т.н.
Изображение
Изображение

EDIT: Едитвах линковете на картинките.
Последна промяна от Murphy на чет ное 05, 2015 9:09 am, променено общо 2 пъти.

Тема "Как да предотвратя изгаряне на HDMI портове?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: