Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Savov - специалист
Днес започнах да лепя с някакво лепило, май се казваше Интеркол, 10,50 лв чувалчето, пише че става за камък, външно приложение. Смесвах го на око 50/50 с цимент. Утре снимки и рапорт за здравината. Мисля, че няма да има проблем. Хастара е добра идея, обаче съм сложил дебела армировка и ще бъде трудно мазането. Освен това ще трябва да чакам много време докато изсъхне. На лепилата пише, че се поставят върху суха основа.
ppeettiioo - специалист
опитаи с една част теракол , една цимент и една пресят пясък , аз съм лепил камък така и става доста здраво.С теракола подсилвам разтвора от пясък и цимент
W123 - специалист
Христо Христов написа:
...Никой,освен производителя на лепилото няма да може да каже с точност ,как добавянето на нещо към него би повлияло върху качествата му...
Aааа не е така.Производителите са си го казали и даже са го написали на торбите че всеки един примес влошава свойствата на материала.

Към колегата ppeettiioo.
Едно време също са лепили с цимент и пясък плочките в банята.И пак според тях е ставало здраво.

Щом на едно нещо е написано "Не смесвай" означава не смесвай.Щом пише че на 10кг материал се добава 2л вода значи 2л а не 1,5 или 3 понеже било по-добре.
Айде вече стига с тия български мурафети.Еб@ти икономиите и простотиите.Утре като стане нещо от такива "инженерни решения" кой ще е виновен,материала ли?!А недай си боже някой да пострада от падащ предмет или рушащи се елементи.Не ги ли изживяхте тези години и този вид строителство.Всички ли забравихте панелките и рушащите се сгради от некачествен бетон и никой ли не помни че това е точно от "Ако сложа примерно такова и такова сигурно ще стане по-здраво а и ще е по-ефтино"!!!
Христо Христов - напреднал
W123 написа:
Христо Христов написа:
...Никой,освен производителя на лепилото няма да може да каже с точност ,как добавянето на нещо към него би повлияло върху качествата му...
Aааа не е така.Производителите са си го казали и даже са го написали на торбите че всеки един примес влошава свойствата на материала.
Май казваме едно и също с различни думички. :wink:

Идеята на предния ми пост е, че дори най скъпите лепила на пазара гарантират здравина при лепене на плочи с тегло до 40кг/м.кв.От тука на сетне кой както си знае! :-D
Savov - специалист
Ден първи. Ето основата:
Армировка с двойна цел - да фиксира комина към дървената конструкция на постройката и да държи камъка, естествено.

Прикачен файл

P1050128.JPG
P1050128.JPG (83.69 KиБ) Видяна 13845 пъти
Savov - специалист
Започвам смело с разтвор лепило/цимент в съотношение 50/50 :

Прикачен файл

P1050140.JPG
Края на ден трети. 3 кв.м. Ако се прехранвах с лепене на камък, да сме умряли от глад цялото семейство.
P1050140.JPG (74.44 KиБ) Видяна 10189 пъти

Прикачен файл

P1050138.JPG
Края на ден втори:
P1050138.JPG (74.14 KиБ) Видяна 10189 пъти

Прикачен файл

P1050130.JPG
Първия ден свърши. Нищо не е паднало.
P1050130.JPG (66.32 KиБ) Видяна 10189 пъти

Прикачен файл

P1050139.JPG
Начина на подреждане - на широката страна, като мини-дувар:
P1050139.JPG (112.35 KиБ) Видяна 10189 пъти
prascho - майстор
Тази вата под сайдинга с найлон ли е закрепена?
Savov - специалист
Ватата е изнесена пред гредите на конструкцията, на скара от дървени летви, нерендосани, сечение 4/5 см, положени хоризонтално. Пред тях има втора скара от същите летви, поставени вертикално, между тях - втори слои вата, прикована на няколко места. Ватата е с ширина 60 см, растояние между летвите - около 58 см, тоест ватата е леко приплескана , за да няма процепи. Вътре между гредите ще има още 2 или 3 слоя вата, плюс още един под гипскартона. Обща дебелина - 30 см вата. Това всъщност е проекта ми за пасивна къща.
housedoktor - майстор
Производителите не препоръчват смесване на лепило с цимент .Не прави икономий със съмнителен краен резултат...
Savov - специалист
Всъщност не лепя камък за първи път. Винаги смесвам лепилото с цимент, за икономия. До сега не е паднал един камък. За първи път обаче ще лепя на такава голяма височина.

Тема "Икономия на лепило при лепене на камък?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: