От мобилни телефони до цифрови камери
Murphy - напреднал
Здравейте!

Имах проблем с изгорели HDMI портове на телевизора и го пращах на ремонт. Ремонтът се е състоял в смяна на "A-Board" според бележката на сервиза. След като телевизорът се върна от ремонт се появи някакво напрежение, нещо като наелектризиране по алуминиевата рамка отстрани на корпуса. Преди това нямаше такова наелектризиране, въпреки че бях свързал компютъра и телевизора в различни контакти и нямаше галваничен разделител на кабелната телевизия. Наелектризирането не е по целия корпус, а само по външната алуминиева рамка. Отзад, където корпусът е от ламарина няма наелектризиране. Може би защото е боядисана? Не е от кабелната, защото не се появява веднага след включване в тока, а и за проба го бях изключил, докато се махне напрежението и после го пуснах с ефирна телевизия. Освен един кабел за антена и захранващия кабел нямаше нищо друго свързано с телевизора. След половин час пак се наелектризира. Дали това е свързано с проблеми по ел.инсталацията или от сервиза са оакали нещо? Когато включих телевизора към разклонител със защита, в който е свързан и компютъра (свързани са с HDMI кабел), наелектризирането не се проявява повече. :? Ето снимка под ъгъл на телевизора. Там където е сиво се наелектризира, там където се вижда черно отстрани и отзад не се наелектризира.
Изображение

Другият ми въпрос е свързан с една дискусия, която протече в тази тема. Беше ми препоръчано да пусна "кабел от корпуса на компютъра до някоя метална част от букса на телевизора" с цел изравняване на електрическите потенциали за да не ми изгорят отново портовете. Удачно ли е този кабел да бъде свързан с някой от болтовете на VESA стойката за стена на телевизора, които не са боядосани и са на удобни места?
shadow__01 - майстор
Махай кабеларката! 99% от проблемите със изгорели телевизори и компютри са заради нея. Хем няма да си промиваш мозъка със глупости, хем ще си опазиш техниката.
toolegittoquit - майстор
Това за кабела между компютър и телевизор ми се струва излишно, ако си спазил препоръките в другата тема. И какво ще рече "наелектризиране". Уточни. Чувстваш го като статично електричество или те бъзка ток, когато пипаш рамката.
Murphy - напреднал
Точно като статично електричество. Като го пипаш почти не се усеща, но като прекараш ръка по дължината на рамката се усеща едно доста осезаемо такова "мравучкане". Телевизорът ми е на въртяща стойка на стената и по няколко пъти на ден го въртя насам-натам и нямаше как да не го забележа, ако го имаше и преди ремонта. Чудно е обаче какво толкова могат да объркат там, че да има такъв ефект. :? И ако е от това, защо изчезна като свързах телевизора към разклонител? :?

Относно препоръките в другата тема - сега всичко, което е взаимно свързано с кабели е на един разклонител със защита. Има и галваничен разделител, не знам само дали е на правилното място - преди сплитера за трите телевизора. Прегледах клемите на контактите - не са разхлабени. Друго освен да свързвам с допълнителен изравнителен кабел не се сещам. А, да - и да намеря електротехник, който да измери каквото-трябва-да-се-мери по електрическите кабели и да видим дали трябва да къртя. :)

shadow__01, проблемът се проявява и при ефирна телевизия.
stan73 - майстор
Описанието звучи като утечка. Опитай да включиш захранващият щепсел на телевизорът като го завъртиш на 180 градуса (в смисъл - размени фазата с нулата). Появява ли се пак така нареченото наелектризиране ?
Murphy - напреднал
Два дни правя експерименти... Тръгнах от положението, в което няма наелектризиране, т.е. телевизорът е свързан към разклонител със защита заедно с компютъра и домашното кино и всичко е взаимно овързано с кабели. Както е така всичко, просто завъртях щепсела и дори и след 5 часа не се прояви това напрежение/наелектризиране.

След това извадих всички кабели от телевизора(остана само кабелната) и го свързах само него към един обикновен разклонител и към контакта, в който си беше преди. 5-6 часа нямаше наелектризиране. Обърнах пак щепсела, чаках пак 5-6 часа и отново не се наелектризира. :?

От експеримента се оказа, че сега и да искам не мога да предизвикам проблема. Нямам идея какво става - или телевизорът някак си магически се е саморемонтирал или де да знам... :?

Единственото, което ми направи впечатление е, че когато телевизорът е овързан с другите уреди и е в общия контакт, при включването в контакта се чува изпукване и дори прескача лекичка искра без значение как е завъртян щепселът. Когато телевизорът е включен отделно няма пукане и прескачане на искра. Означава ли нещо това?
DMN - майстор
В крайна сметка ми се струва, че ще се омоташ в експерименти и ще си извадиш грешни изводи, тъй като не използваш никакви инструменти(поне един фазомер, за да видиш дали свети постоянно или кратковерменно ,когато се появи това наелектризиране). Понякога може да се наелектризираш самия ти, ако ходиш по някакъв мокет, килим и т.н. с домашни чехли например, и когато се допреш до нещо метално да се получи усещане(реално), че те бие ток. Какво точно е това наелектризиране при теб, на мен не ми става ясно, по-скоро го свързвам със старите телевизори с кинескоп - при тях се получаваха такива неща като доближиш ръка до екрана, но твоя телевизор е друг, така че това отпада. А какво точно усещаш, с думи трудно ще разберем :? .
Murphy написа:
Единственото, което ми направи впечатление е, че когато телевизорът е овързан с другите уреди и е в общия контакт, при включването в контакта се чува изпукване и дори прескача лекичка искра без значение как е завъртян щепселът. Когато телевизорът е включен отделно няма пукане и прескачане на искра. Означава ли нещо това?
Това се получава при много уреди с импулсно захранване, с каквото е и твоя телевизор, защото се зареждат едни кондензатори, а това е съпроводено с характерното пукане и искра при вкарването на щепсела в контакта. Обаче, ако извадиш щепсела и след секунди или веднага го вкараш отново, такова пукане може и да не се получи, защото кондензаторите остават заредени за известно време. Затова ти казвам, че може и да се бъркаш с изводите си поради някои особености и стечения на обстоятелствата в случая :) .
Murphy - напреднал
Ами! Нямам намерение да правя повече експерименти. Най-вече по простата причина, че така или иначе не знам какви тестове още мога да правя. :-D Аз всъщност притежавам фазомер. :razz: Когато се появяваше наелектризирането мерих с него по алуминиевата рамка и отзад по ламарината, но не светна дори леко. Все пак обаче не мисля, че "явлението" се дължи на това, че аз самият съм наелектризиран, защото повече от година и половина въобще не усещах каквото и да е наелектризиране, а не вярвам през това време да не съм бил поне веднъж носител на статично електричество. Това започна след като телевизорът ходи на ремонт. Затова се притесних, че може там да са объркали нещо, но какво - нямам дори и бегла идея. Притеснението беше по-скоро да не би това да показва някакъв по-сериозен проблем, който би могъл да прогресира. Сега, така или иначе това наелектризиране вече го няма и май следва да престана да го мисля.

Всъщност доста приличаше на наелектризирането на кинескоп, но как да го обясня - някак си "по-нискочестотно" :roll: . Един вид ако мога да го сравня със звук, наелектризирането на кинескоп би звучало като "бззззззз", а на рамката на този телевизор на нещо като "брррррр". :razz: ... Като се замисля едва ли бих да го обясня по-тъпо. :?

За пукането и прескачането на искра при включване разбрах. Не е нещо за което трябва да се мисли.
profesionalist_wood - майстор
Murphy написа:
Точно като статично електричество. Като го пипаш почти не се усеща, но като прекараш ръка по дължината на рамката се усеща едно доста осезаемо такова "мравучкане". Телевизорът ми е на въртяща стойка на стената и по няколко пъти на ден го въртя насам-натам и нямаше как да не го забележа, ако го имаше и преди ремонта. Чудно е обаче какво толкова могат да объркат там, че да има такъв ефект. :? И ако е от това, защо изчезна като свързах телевизора към разклонител? :?

Относно препоръките в другата тема - сега всичко, което е взаимно свързано с кабели е на един разклонител със защита. Има и галваничен разделител, не знам само дали е на правилното място - преди сплитера за трите телевизора. Прегледах клемите на контактите - не са разхлабени. Друго освен да свързвам с допълнителен изравнителен кабел не се сещам. А, да - и да намеря електротехник, който да измери каквото-трябва-да-се-мери по електрическите кабели и да видим дали трябва да къртя. :)

shadow__01, проблемът се проявява и при ефирна телевизия.
Абе вземи един кабел 4 квадрата и вържи първо за земята на щепсела на телевизора като го изрежеш отстрани и да го запоиш и после другия край на кабела го връзваш за радиатора и си готов
toolegittoquit - майстор
profesionalist_wood написа:
Абе вземи един кабел 4 квадрата и вържи първо за земята на щепсела на телевизора като го изрежеш отстрани и да го запоиш и после другия край на кабела го връзваш за радиатора и си готов
Ще се направя, че не съм те чул. :axe: То неговият телевизор май нема щепсел Шуко, ама нейсе. Ако и имаше и имаше коректна нула, нямаше и да бъде необходимо това, което искаш да прави той, което общо взето е безумно.

Тема "Наелектризиране на част от корпуса на телевизор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: