Защо да спираш, щом имаш опит с боите, давай съвети на хората, които боядисват.А за лаковете нещата стоят различно - 89% от лаковите на пазара не стават за вън, 8% са добри, 2% са идеални.Аз ползвам някой от 2-та%, когато си правя нещата и нямам никакви проблеми.Останалия 1% са лаковете, които аз сам си забърквам и ги ползвам само за отговорни неща за себе си и рядко за приятели.Аз лично не мога да понасям да видя боя върху дърво, но то си е мое отношение към нещата, неангажиращо никого. 
EDI написа:Защо да спираш, щом имаш опит с боите, давай съвети на хората, които боядисват.А за лаковете нещата стоят различно - 89% от лаковите на пазара не стават за вън, 8% са добри, 2% са идеални.Аз ползвам някой от 2-та%, когато си правя нещата и нямам никакви проблеми.Останалия 1% са лаковете, които аз сам си забърквам и ги ползвам само за отговорни неща за себе си и рядко за приятели.Аз лично не мога да понасям да видя боя върху дърво, но то си е мое отношение към нещата, неангажиращо никого.Подкрепям Еди с 2 Ръце !
Не случайно има цели лаборатории ,които правят опити от 20-30години,но
В конкретиката според моя опит и наблюдения.
Лакове - Levis ,Sikens,-стари като технология но винаги отлични резултати ,дори яхтения лак няма нищо общо с нашенския или турския /това което съм правил с яхтен лак на левис -беше ми останало малко от нейде,издържа вече 7 ма година едни дъски в подпокривно пространство с умерено слънцегреенее .Иначе и левис и сикенс си имат УВ лакове и цели системи които НАИСТИНА работят и дават резултати поне 10 ина години без занимавка /Разбира се няма вечни неща/ Минус висока цена но компенсира с нисък разход
Becker Acroma- не мноого популярна марка за България за съжаление ,Страхотни продукти
виждал съм къщи и облицовки на ресторанти на много слънчеви места в Планината ,които не са мръднали дори на 10 тата година .минус висока цена и работа в система /грунд .лак и тн./
Sadolin- марка ,която също малко е застъпена в България , има доста добри продукти ,но факта че трябва да ходиш до вносителя /поради факта че много малко хора ги дистрибутират и то цялата им гама ,а нямат фирмени магазини на достъпни места ги прави непредпочитани от мен лично.минус висока цена за по бюджетни проекти
Другите продукти за външно са маслата /масло -oil,твърди вакси/- но това е друга и още по-дълга тема .