Всичко за дърводелството
EDI - майстор
Защо да спираш, щом имаш опит с боите, давай съвети на хората, които боядисват.А за лаковете нещата стоят различно - 89% от лаковите на пазара не стават за вън, 8% са добри, 2% са идеални.Аз ползвам някой от 2-та%, когато си правя нещата и нямам никакви проблеми.Останалия 1% са лаковете, които аз сам си забърквам и ги ползвам само за отговорни неща за себе си и рядко за приятели.Аз лично не мога да понасям да видя боя върху дърво, но то си е мое отношение към нещата, неангажиращо никого. :partyman:
parketmilanov - специалист
EDI написа:
Защо да спираш, щом имаш опит с боите, давай съвети на хората, които боядисват.А за лаковете нещата стоят различно - 89% от лаковите на пазара не стават за вън, 8% са добри, 2% са идеални.Аз ползвам някой от 2-та%, когато си правя нещата и нямам никакви проблеми.Останалия 1% са лаковете, които аз сам си забърквам и ги ползвам само за отговорни неща за себе си и рядко за приятели.Аз лично не мога да понасям да видя боя върху дърво, но то си е мое отношение към нещата, неангажиращо никого. :partyman:
Подкрепям Еди с 2 Ръце !
Не случайно има цели лаборатории ,които правят опити от 20-30години,но
В конкретиката според моя опит и наблюдения.
Лакове - Levis ,Sikens,-стари като технология но винаги отлични резултати ,дори яхтения лак няма нищо общо с нашенския или турския /това което съм правил с яхтен лак на левис -беше ми останало малко от нейде,издържа вече 7 ма година едни дъски в подпокривно пространство с умерено слънцегреенее .Иначе и левис и сикенс си имат УВ лакове и цели системи които НАИСТИНА работят и дават резултати поне 10 ина години без занимавка /Разбира се няма вечни неща/ Минус висока цена но компенсира с нисък разход
Becker Acroma- не мноого популярна марка за България за съжаление ,Страхотни продукти
виждал съм къщи и облицовки на ресторанти на много слънчеви места в Планината ,които не са мръднали дори на 10 тата година .минус висока цена и работа в система /грунд .лак и тн./
Sadolin- марка ,която също малко е застъпена в България , има доста добри продукти ,но факта че трябва да ходиш до вносителя /поради факта че много малко хора ги дистрибутират и то цялата им гама ,а нямат фирмени магазини на достъпни места ги прави непредпочитани от мен лично.минус висока цена за по бюджетни проекти
Другите продукти за външно са маслата /масло -oil,твърди вакси/- но това е друга и още по-дълга тема .
VLADO66 - майстор
Да добавя лаковете Сократес.Лятото лакирах барбекюто-челни дъски и колони,грунд и две ръце.Лака покри много добре и направи хубав леко матов слой.Лака е леко мек/нали е воден/ и еластичен.Според мен е идеално бюджетно решение.
cvetankirilov - специалист
Becker achroma са наистина добри , работил съм с такъв лак на водна основа, покритието е супер, и нещата които съм направил не са мръднали, а са на постоянно на неблагоприятни атмосферни условия.
Е вярно само на три години са, ще видим по-нататък.
cvetomir_77 - специалист
Водните лакове на Becker achroma изкарват около 10 години на дограма (при това лака който съм ползвал е бракуван - със сгершени съставки). Знам го от личен опит. Не правя реклама - отново. Просто те са ми най-близо и за това ползвам техни продукти. На скоро дори леко ме поизлъгаха. Поисках тиково масло, а ми дадоха нещо на което пишеше "градинско олио", но според мен мирише на ленен безир и въпреки това е качествено. Между другото това е лакирано с техен воден лак.
KOLOBAR - напреднал
На мен също не по- малко ми е неприятно да гледам дърво покрито с боя. Но говоря за следното. Дограма третирана със Сикенс, при това не в домашни условия а във фирмени със спазване на всички изисквания на производителя издържа до седмата година- това което е на юг, другите повече. А една тъпа ФАЗЕРНА врата мината с авто боя в далечната 1988 година все още е като сега боядисана. Неприятно ми е да се занимавам с бои, това за мен е най- отвратителния момент, но фактите говорят друго. Да фазерната врата също е на юг без защита от слънце, сняг, дъжд. Дано запред се открият рецепти за лакове с подобна продължителност. Колегата бих желал да ми посочи 2% добри лакове, искам наистина и аз да ползвам добри лакове а не , скапващи се след някоя година.
EDI - майстор
Най-добрите за мен фабрични лакове, който съм намерил след ползване на много лакове, продавани у нас е ДУФА АНТИСЕПТИК и ДУФА АКВА от тонираните.Ползвам го вече над 15 години.Това е единствения лак, който аз съм установил, при който като смениха мястото на вноса - от германския завод взеха да внасят от украинския, качеството не се промени.Имам неща, лакирани от преди над 10 години, които си стоят вън и до сега не съм ги прелакирал.Важна е обаче и самата дървесина и нейната обработка, както по-горе стана дума.Имам неща, на които лака си е наред, но самата дървесина по ред причини започва да сдава фронта.Прозрачния им лак на ДУФА обаче не издържа и 1 година.То това е валидно за почти всички прозрачни лакове по принцип, де.С маслата нямам голям опит, доволен съм от АЛПИНА, австрийско бюджетно масло, след три ръце нещата са като нови, независимо къде стоят.СОКРАТЕС са го развалили нещо, като съдя от ползването му с голяма пауза - 2004 година и през 2014 година.През 2004 лакирах северен прозорец, изложен на постоянна влага - дъжд, сняг и т.н.Не е мръднал.Докато през миналата лакирах една кашпа с лак, купен през 2014 г. и не ми харесва нито като покритие, нито като издържливост /май са прекалили със смолите в състава/.Финландците имат страхотни лакове, примерно ВАЛТТИ на ТИКУРИЛА, ползвал съм веднъж, приятели ми донесоха една кутия, уникален лак е, лаковете на UGL /американска компания/, ползвал съм веднъж, пак от приятели ZAR ULTRA EXTERIOR, също уникална формула, ама това са екзотики, дето тука ги няма и няма нужда да ги коментираме.Естествено, няма нищо вечно, рано или късно си искат освежаване изделията.
toni_g79 - специалист
KOLOBAR написа:
На мен също не по- малко ми е неприятно да гледам дърво покрито с боя. Но говоря за следното. Дограма третирана със Сикенс, при това не в домашни условия а във фирмени със спазване на всички изисквания на производителя издържа до седмата година- това което е на юг, другите повече. А една тъпа ФАЗЕРНА врата мината с авто боя в далечната 1988 година все още е като сега боядисана. Неприятно ми е да се занимавам с бои, това за мен е най- отвратителния момент, но фактите говорят друго. Да фазерната врата също е на юг без защита от слънце, сняг, дъжд. Дано запред се открият рецепти за лакове с подобна продължителност. Колегата бих желал да ми посочи 2% добри лакове, искам наистина и аз да ползвам добри лакове а не , скапващи се след някоя година.
Автобоята от далечната 1988 година,най вероятно има оловни съединения,които вече не се ползват.За мен ако е боя,то е добре са е на водна основа,достатъчно еластично покритие дава,за да не се напуква като блажната боя.И като цяло тенденцийте са за отпадане на блажните бои като цяло...За лаковете аз съм ползвал на dulux weathershield wood stain.Само,че цената му нещо е :shock:

Прикачен файл

dulux_ws_ultimate_wstain.jpg
KOLOBAR - напреднал
Българска автобоя на Оргахим - Русе, беше, но все още гланца и стои. Благодаря за препоръчаните лакове, ще ги опитам които успея да намеря разбира се.

Тема "Въпрос за лак за външна употреба" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: