• 1
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 30
От мобилни телефони до цифрови камери
П. Петков - специалист
Промени в схемите и текста на предишния пост:
Прикачен файл:
Зарядно.jpg
Прикачен файл:
counter.jpg
П. Петков - специалист
Преди топологиите:
Прикачен файл:
Зарядно.jpg
Прикачен файл:
COUNTER.JPG
Диодът D22 от старата схема е излишен, тъй като обратното напрежение на прехода "е-в" на Т15 е под максимално допустимото - 5V (в случая - 4.97V), при което епитаксиалната база не може да пробие ценерово. Това напрежение се определя от делителя R38; R39, плюс пада върху светодиода LED6, като максималната му стойност е само в нулите на напрежението, а през останалото време на полупериода е по-ниско, което се вижда от осцилограмата:
Прикачен файл:
IMG_1714[1].JPG
IMG_1714[1].JPG (42.71 KиБ) Видяна 1855 пъти
Най-долната пунктирана линия е референтна "нула", а горната съвпада с напрежението на базата на Т15.
На втория лъч на осцилоскопа е синхронизиращата, изправена синусоида, която е натоварена със зарядния ток на акумулатора.
Диференциалното напрежение, отчетено от пунктираните линии, не e 49.7V ( в горната част на дисплея), а 4.97V, което се дължи на сондовия делител Р10х.
На следващата осцилограма се виждат синхронизиращите полусинусоиди, плюс гейтовите импулси към тиристора, измерени в емитера на Т16:
Прикачен файл:
IMG_1716[1].JPG
IMG_1716[1].JPG (37.21 KиБ) Видяна 1855 пъти
hrpankov - специалист
...пак нищо не ми е ясно!...
П. Петков - специалист
Кое не ясно?
Схемата не е сложна (много).
Бих могъл да направя детайлно описание, ако някому е интересно, но за мнозинството ще е досадно. А иначе забавлението да я направя не ми струва нищо, освен време! А както е казал Остап Бендер: "Время, которое у нас есть - это денги, которые у нас нет!"

Ремарка: "казал", а не казвал, защото е жив и безсмъртен, както Кузьма Прутков и поручик Ржевский (http://www.tveedo.ru/humor/21/41.html). :)
Прикачен файл:
Зарядно.jpg
Прикачен файл:
COUNTER.JPG
Последна промяна от П. Петков на пон дек 07, 2015 7:17 am, променено общо 1 път.
jordanvass - майстор
П. Петков написа:
Кое не ясно?
Схемата не е сложна (много).
Петков, адмирации за ентусиазма и положения труд да направиш идеалното зарядно! =D> =D> Не се наемам да дам оценка, но съм убеден, че наистина си успял. Обаче твоето творение отдавна излезе от рамките на този форум и едва ли някой ще тръгне да си го направи сам. Виж - почти няма и коментари дори. Хората тук предпочитат да е нещо с максимум 5 елемента на кръст и да върши работа. А ти толкова усложни нещата, че вече е трудно човек дори само идея да вземе за някой модул от твоя шедьовър. А пък за промишлено производство смятам, че себестойността на продукта ще излезне от всякакви конкурентни граници. Накрая ще се окаже, че целият ти труд е отишъл за едното мозъчно удоволствие. Но те разбирам напълно. :D Още веднъж - браво!
hidrazin - майстор
П. Петков написа:
Кое не ясно?
Споко. На Хараламби нищо не му е ясно.
Вероятно пак са го бамнали в поредния форум и сега наминава тук за да си изкъка товара от фек...ии.
Обикновено постовете му започват с многоточие, следва нещо нечленоразделно, пак многоточие следвано от няколко безсмислени думи и завършва с ... многоточие. :lol:
:partyman:
kozl - майстор
За мен е сложна. Включва доста елементи и определено надхвърля възможностите ми за направи сам. Особено ако трябва да мисля и за платка.
И все пак хвала г-н Петков, за вашите възможности и за гова, че ги споделихте.
Вече разполагам с три умни (автоматични) зарядни и един советски ветеран с ръчен превключвател към вторичната намоткаэна трафа.
Но колкото и логика да има в зарядното, то не може да получи обратна връзка за гъстотата на електролита.
От трите умни зарядни едното не може да презареди акумулатора, за разлика от другите две.
Та от подобни терзания и неволи достигнах до заключение, че е по-удачно да разполагам с обслужваем акумулатор, аерометър за киселина, ръчно зарядно и таймер.
pansim - майстор
kozl написа:
Та от подобни терзания и неволи достигнах до заключение, че е по-удачно да разполагам с обслужваем акумулатор, аерометър за киселина, ръчно зарядно и таймер.
Най-после някой да стигне до истината.
Ако му се занимава на човек - това е правилния и ЕДИНСТВЕН начин да се постигне пълен заряд на акумулатора, без презареждане и евентуална вреда.
Но, имам познат който точно така си зарежда акумулаторите на двете коли, а пък аз обикновено въобще не ги зареждам освен ако нещо се наложи :)
И колкото и странно да звучи - и двамата си караме горе-долу еднакво време с акумулаторите. Най-често 4-5 години.
Та какъв е смисъла нещо ми се губи, да не говорим че акумулатори с капачки отдавна не използувам.
И затова си имам простичко зарядно с един TOP 256 с ограничение на тока и стабилно крайно напрежение. Повече не ми трябва и както се оказва на 90% от хората им трябва точно това. За другите 10% - схемата на г-н Петков
П. Петков - специалист
Предлагам единственото комунално-битово приложение на формулата на Айнщайн Е=mC**2 в нов, съвършено точен метод за измерване зареденото състояние на 12 Волтов акумулатор с капацитет 65 Аh:
14.4 V*65(Ah) = енергията в Джаули, запасена в заредения акумулатор.
Делим енергията на C**2 и получаваме масата на енергията. След това зареждаме акумулатора дотогава, докато получим тегло, което е равно на теглото на енергията плюс теглото на железарията.
Не трябва да се забравя, че теглото е сила, а не маса и ще трябва да го делим на земното ускорение, за да получим масата: 9.80665 (m/s**2)
"Я гений, прочь сомненья, даеш восторги лавры и цветы!" :-D :-D :-D
За справка: теглото на енергията на упоменатия по-горе акумулатор е:
(3 369 000*9.80665)/9*10**16
Такива подходящи кантари има на "Женския пазар" в София (на "Колхозния" във Варна също). Там "мерят" с такава точност, като обикновено в голямата паланца има винаги постоянно сложен голям картоф, (който купувачът не вижда), но той е за компенсация на триенето в призмите и на Кориолисовото ускорение, и хич не трябва да ни (Ви) смущава. Може да се ползва и кантар "паланца": https://www.google.bg/search?q=%D0%BA%D ... Cd4QsAQIIA
Последна промяна от П. Петков на чет дек 10, 2015 5:36 am, променено общо 1 път.
pansim - майстор
Един кандидат за Нобелова награда :)
  • 1
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 30

Тема "Схема на зарядно" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: