Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
1115 - специалист
valentino76bs написа:
Един въпрос тъй като т.з. ти е в опер. верига ако ти залепне контактора какво ще се случи :) ?
Има логика в това което казваш, но колегата е прав - ще отвори предпазен клапан. Контактора за да залепне, трябва късо и ще падне предпазител.
moimoimoi - майстор
колеги не знам колко трифазни обемни бойлери сте виждали но всички с които аз съм се занимавал са били управлявани с контактор който се командва от терморегулатор,т.е. както е нарисувано на схемата,отделно са на 380 волта,т.е. нула не се ползва само земно за корпуса
за защита освен терморегулатор си има термозащита в оперативната верига,както и предпазен клапан/вентил/
вече ако иска да се презастрахова да си сложи 2-3 контактора последователно ,гаранция няма да могат да залепнат едновременно
реално и терморегулатора и термозащитата могат да залепнат,но производителите слагат по един,явно е достатъчно
виждал съм контактор работил 20 години на бойлер,контактите му бяха като нови понеже нагревателя е активен товар и няма пусков ток като при двигател
относно предпазителите не мисля че са много
номер 1 най вероятно е някъде надалеч
номер 2 се явява главен за таблото,винаги слагам главен,мой си принцип
за останалите е ясно -всеки консуматор на предпазител
мина времето когато цялата къща е на 1-2 бушона
Последна промяна от moimoimoi на вт ное 10, 2015 7:52 pm, променено общо 1 път.
Значи това табло се намира на таванско помещение + бойлер и тем подобни. На първия етаж има главно табло с много предпазители от които единия ще захранва таблото на тавана в случая 40А. Знам че предпазителите са много и повечето са излишни, но това е заварено и това ще се използва. Няма възможност да се кърти и да се пускат други кабели до 1ви етаж.
fox_vt - майстор
moimoimoi искаш да кажеш че нагревателите са за трифазно напрежение ли,един вид включени в триъгълник :) незнам защо си мисля за звезда.Очевидно няма да има обща точка.Абе с две думи при наличната инсталация слагай тая схема не трябва да има проблем.И както някой спомена сложи едно ключе на оперативната да може да изключваш бойлера ако трябва.
iliya_i - майстор
fox_vt написа:
Както каза колегата 1115 предпазителите са излишно много,не е опасно просто е излишно.Въпросът обаче със термозащитата не е за подценяване.В случая тя ще пази единствено ако залепне терморегулатора но не и ако залепне контактора (досега не съм видял залепнал контактор ама знае ли човек)Обаче тук имаш трифазна верига и за мен има само два варианта за надежна защита.Първия е да се сложи термозащитата на общата точка на нагревателите преди нулата,трябва обаче да е съобразена със ампеража.Второто и по скъпо втори контактор който се управлява от термозащитата и е постоянно включен.
Тук направо изби рибата. Имаш ли представа от трифазни вериги?
moimoimoi - майстор
при свързване в звезда не е нужна нула за да работят нагревателите,звездния център се явява точка с "нулев" потенциал ако системата е 100%симетрична

но имам колега който е на мнение че ако през трите фази преминава по 5 ампера ток то през нулата минават 15ампера,няколко пъти се опитах да му обесня че не е прав и че през нулата в този случай почти не тече ток,обаче той не възприема :drinkers:
iliya_i - майстор
moimoimoi написа:
при свързване в звезда не е нужна нула за да работят нагревателите,звездния център се явява точка с "нулев" потенциал ако системата е 100%симетрична

но имам колега който е на мнение че ако през трите фази преминава по 5 ампера ток то през нулата минават 15ампера,няколко пъти се опитах да му обесня че не е прав и че през нулата в този случай почти не тече ток,обаче той не възприема :drinkers:
Явно не само той...
MIRO_073 - майстор
moimoimoi написа:

На този колега му кажи, че затова има кабели с намалена нула, а не с увеличена.Пример 3х35+16мм2. И ако пак не вдява накарай го да ти направи векторна диаграма на трифазни вериги и сумира векторите.
valentino76bs - майстор
Нагревателите на 3ф. бойлери са свързани в триъгълник!

Уф лъжа много,утре ще ти постна снимки да видиш как е оригинал!
valentino76bs - майстор
Ето това се използва като можеш да добавиш и контактор!http://www.delta-elis.com/bg/3-3655-%D0 ... a_240v.htm
Прикачен файл:
DSC_0116.jpg
valentino76bs написа:
Прикачен файл:
DSC_0111.jpg
И тъй като са 3 отделни реотана и всички изводи са изведени можеш да ги свържеш така както искаш звезда или триъгълник! Естествено обаче трябва да се съобразиш с някои неща като напрежение и мощност!

Тема "Помощ! Управление бойлер.Намирате ли грешки?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: