Най - вълнуващия въпрос зимно време.
vaseto89 - специалист
Здравейте колеги! Някой интересувал ли се е дали има възможност Грейко да се настрой да кажем ако водата на котела падне под 3 градуса примерно да се запали, за да се предпази системата от замръзване? Аз не видях никаде такива възможности с изключението на това да изкара грешка Frost.
achmonek - специалист
achmonek, програмируемите термоглави salus имат два режима Comfort и Economy с фиксирани температури /зададени фабрично или си настройваш персонално според нуждите/, които могат да се ползват за програмиране през седмицата. Останалите три не могат. Иначе всичките режими може да се управляват ръчно.
За другите програмируемите термоглави незнам дали позволяват настройка за даден час желана температура. Така че като избираш го имай в предвид това ограничение :)[/quote]

Да, точно с две температури мога да "заигравам" и аз. Едната както казваш е Комфорт, а другата Икономия, но аз и не искам да търся повече от две температури в денонощието. Пример: От понеделник до петък съм така: от 05,31 до 07,00 - 24 гр., от 07,01 до 16,30 - 21 гр., от 16,31 до 23,00 - 24 гр., от 23,01 до 5,30 - 21 гр. . Събота и неделя : от 07,01 до 24,00 - 24 гр., от 00,01 до 7,00 - 21 гр.. Мен си ме устройва така.
Не разбрах за кои "три" говориш. Цитат: "..........през седмицата. Останалите три не могат. Иначе............" . Какво три и кое три? Извинявай - не разбрах.
Като писах по горе - за определен час определена температура имах в предвид една от тези двете, споменати от теб. Те се оказват достатъчни.
Други добри марки според мен са Rondostat, Herz, Silvercrest. Има едни Herz с подсветка и много голям дисплей ама са по 59 лв. Въпрос на избор.
DimitarD - специалист
Програмируемата термоглава salus ph60 има общо 5 режима: Comfort, Economy, Party, Vacation и Frost protection (има и OFF).
Както писах по-горе, Comfort и Economy могат да бъдат използвани за седмично програмиране, останалите три са за ръчен режим. Естествено на всички могат да се променят температурите. Лично аз нямам време да се занимавам със седмичните им настройките, щото са много йезуитски :) и си карам ръчно :) . В началото мислех че ще е по график, но графика винаги се обърква :). Иначе си имат и екстри, заключване, отворена врата и т.н.
За мен щеше да е по-добре да може да се ползват всичките режими в програмирането, така ще е по-гъвкава при преминаването от една температура в друга, водата в радиаторите няма да изстива до 21 градуса примерно

И за да съм по темата, както казва Кисиов инертна е, при мен разхода е еднакъв за 38 и 46 часа ( две денонощия, като през първите е работила 38 часа, а вторите 46 = 50кг)
achmonek - специалист
Аз другите три не ги и имам за режими. Моите също имат "ваканция", "напълно отворени", "напълно затворени", а самото поддържане на мин. Т до 8 гр. изпълнява условието за защита против замръзване. Предполагам и затова производителя не ги е включил в седмична програма. Те се ползват като улеснение за да не се налага да сменяш програмите, защото е играчка. Пример: Ненадейно отивате (отиваш) на гости някъде за три дена, нащракваш главите на "ваканция" и беж да те няма. Връщаш се - програмите си стоят, бутваш на програма и си готов с едно действие.
Забравих, има и термоглави, които се управляват чрез Блутут връзка. С тях пък можеш да си играеш неограничено. Бяха пуснати в Практикер от 30. 10. до 19.11. Технологиите се сменят вече не с всяка година а с всеки месец.
Съгласен съм, че темперирането е бавен процес, да така е, но веднъж темперирали жилището е лесно да променяме температурата с няколко градуса през денонощието.
Разходът ти за двете денонощия според мен е приличен за 30 КВ, но през второто денонощие не е ли работила много горелката - 46 часа? Почивала е само по 1 час на денонощие.
DimitarD - специалист
Има и термоглави които се управляват през интернет /eQ-3 MAX например/
Според мен програмируемите термоглави са по-подходящи за тец отколкото за локално отопление. Не мисля че ще ти донесе икономия, но ако имаш ще е добре.
Разхода ми е доволен, за вторите денонощия почива 2 часа, докато почистя котела и горелката. Горелката е 30kw а не 32, и работи на около 4-5kw. Сега в този сезон когато нощна/ дневна температура е около 6/18 ми е по икономично да работи непрекъснато без да е загасям.
n.ganev - майстор
Тази вечер излезе силен вятър и видях, че най после и моята клапа заработи :razz: . Става въпрос за стабилизатора.
Когато сте със ст.т. и термоглави си пойграйте малко и направете така че при подаване на сигнал за стоп от ст.т. термоглавите в същото помещение да затворят. Така горещата вода ще се насочи в други помещения там например където не е достигната желаната температура. В противен случай ще продължи да нагнетява и в помещението със ст.т. и там ще се повиши много ст. температура. Не че няма да топли и другите помещения но ст.т. ще включи доста по-късно а през това време другите помещения може да се поохладят.
Ха Наздраве! И аз най-сетне съм на ракия с едно гадно диво мезе #-o Отврат :drinkers:
Салусите също при седмично и автоматично програмиране поддържат двата режима. Друго при тях е че микромоторчето е по-шумно и дисплея се осветява - иначе лидълските се справят екстра за парите си.
achmonek - специалист
Според мен програмируемите термоглави са по-подходящи за тец отколкото за локално отопление. Не мисля че ще ти донесе икономия, но ако имаш ще е добре.
Разхода ми е доволен, за вторите денонощия почива 2 часа, докато почистя котела и горелката. Горелката е 30kw а не 32, и работи на около 4-5kw. Сега в този сезон когато нощна/ дневна температура е около 6/18 ми е по икономично да работи непрекъснато без да е загасям.[/quote]

Ще, ще. Ще има икономия. Истина е, че са замислени за ТЕЦ, тоест при положение че имаш непрекъснато топлоподаване. При управление по температура няма ли да е така? Горелката включва при -1 градус под зададените и изключва на +1 (минава в съспенд).
Извинявай, после видях, че е 30 КВ и промених написаното. Не че 2 КВ са от значение.
Казваш, че ти работи непрекъснато. Искаш да кажеш, че е непрекъснато в готовност, а не че работи (гори) нон стоп, нали.
Управляваш я със стайния.
Така ли е?
Да не забравяме и още едно предимство на главите. При затваряне на един или два радиатора (всяка стая е с различно топлоотдаване и главите по различно време отварят и затварят), то в котела постъпва по - малко количество охладена вода. Ето пак по - малки разходи. Отделно процесът на топлоотдаване е по плавен. Главите помагат и за циркулацията. Ако налагането на помпата се разпределя между "n" на брой радиатори, то при изключване на два да речем то налягането ще се разпредели между n - 2 радиатора.
Все пак - въпрос на избор, щом този разход те задоволява - караш си така. Не живееш заради мнението на другите - нали :yawinkle: .
При мен, постоянна работа по температура, със 7 програмируеми и 3 обикновени глави, два бойлера по 80 литра, 130 кв. площ, изолация на таваните с вата, 5 санта стиропор външна, котел Грейко 20 и горелка РВ 20, слънчогледови пелети - от 14 до 19 кг. през работните дни и от 22 до 24кг. в почивните дни при тези температури и за 24 часа. Като стане студено ще видим.
n.ganev - майстор
Кефете се, че за първи сезон не се мърляте с кюмюро :lol: . Че като знам в такива преходни периоди като сега какво баене и молене падаше на котлето да запали #-o Малииии чак Ма втресе Баси #-o
achmonek - специалист
n.ganev написа:
Кефете се, че за първи сезон не се мърляте с кюмюро :lol: . Че като знам в такива преходни периоди като сега какво баене и молене падаше на котлето да запали #-o Малииии чак Ма втресе Баси #-o

Ха ха, комина не ще да тегли, пушек и чудо, чернилки и смрад. КРАЙ на кюмюра. Честно казано сега забравям даже да хвърлям пепелта. Жив и здрав да си още веднъж. Да питам нещо по темата, не че мен ме касае но ей така. Казваш термоглавата в помещението със термостата да затвори когато спре горелката по термостат. А ако термостата се намира в най студената стая? Ако термостата изключва да речем на 23 в помещението в което се намира и в това помещение няма термоглава (най - студеното), то в другите стаи главите вече ще са затворили ако са също на 23. Така няма ли да стане?
DimitarD - специалист
achmonek написа:
Ще, ще. Ще има икономия.
Извинявай, но не се изразих правилно, сравнението ми беше между програмируеми и обикновени термоглави. Програмируемата глава при достигане на зададената температура в помещението се затваря докрай с което спира циркулацията на топла вода в радиатора в сравнение с обикновените които го правят това плавно, при отварянето им е същото, дебита е на max.
Не знам дали горелката работи непрекъснато през цялото денонощие, но когато слизам да е погледна си работи на P3, Р2 или P1, рядко е хващам в supend.

Тема "Пелетни горелки GREYKO BMG и RB" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: