• 1
  • 2
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
pipilica - майстор
То мое и да не е баш водопровод ма да питам. Трябва да сложа гумено уплътнение на един капак на резервоар, ма е голямшко 55 сантима в диаметър, сигурно има някъде ама не ми се обикаля, та въпроса е ако наклепам със силикон от червения за гарнитури и леко притегна болтовете ще стане ли. Трябва да държи вода с макс налягане 1,5 атм. и темперетура до към 80 градуса.
MamaMy - майстор
Става ако е тънък слоя. Ако е много дебело го изплюва.
kozl - майстор
Не знам дали има някъде готови такива гарнитури, но 50 см капак на 1,5 кг/см2 е към 300 кг сила в-у капака. Т.е. капака трябва да има достатъчна коравина м-у болтовете, за да не се огъне. Или болтовете на фланеца трябва да са по нагъсто.
Гарнитури сме рязали от гума на листа и за налягане > 6 атм от транспортна лента.
В твоя случай налягането е сравнително ниско. С добро почистване според мен и силикона ще уплътни. Но ако капака се огъне поради недостатъчна коравина и хоп теча готов. Капака може да се огъне дори при затягането.
radius - майстор
kozl написа:
но 50 см капак на 1,5 кг/см2 е към 300 кг сила в-у капака. Т
Даже 3000кг.
шоп - майстор
Може и от клингерит да се изреже гарнитура.
Може и от гума, която да издържа на 80 градуса
Може и с високотемпературният силикон до 150 градуса ( червеният )
Каналски - специалист
шоп написа:
Може и от клингерит да се изреже гарнитура.
И аз съм за клингерит-а, с малко кройка даже с отворите за болтовете и би трябвало да стане ... ако всичко си пасва
плоско. Примерен вид на платната:
Изображение
шоп - майстор
Точно така - с отвори за болтовете. С една дъбова или букова подложка и замба съответваща размера на болтовото съединение тази гарнитъра се реже за 15 ина мин.

П.П Върнах се в тинейджърскте си години, когато от клингерит режехме гарнитури за мотопеди Балкан, Карпати, Верховина, Симсон и т.н.
pipilica - майстор
Е къде да обикалям за тоя Клингерит, пък и замба да търся. Имам силикон и мисля да мина с флекса да запиля фланеца на цистерната и капака да се надерат малко да хване по-добре силикона.
То като се сметне верно много килограми излизат и се замислям дали няма да се разцепи тая цистерна, направена е от 2,5-2,8 неръждавейка има 4 шева по вертикала отвътре и отвън е заварявано, дъното е на конус и капака и той ма по-малко. Фланеца е заварен на капака в единя край и са 8 болта 10-ки.
шоп - майстор
Не ми се занимава в момента да изчислявам дали 8 болта М10 ще издържат натоварването, защото нямам готови формулите и трябва да ги търся в тетрадките си, но по усет и практика няма да имаш проблеми. 8 болта М10 от неръждаема стомана 316 издържат 8 бара налягане при бойлер от старите модели водосъдържатели с големият фланец ( около ф200мм)

Ако използваш поцинковани болтове М10 и след години корозират-може да имаш пробив.

Относно клингерита...ами потърси в ОЛХ, Базара... има го. Днес поръчваш-утре е при Вас. Замби има във всяка железария. Китайски са, от 3 до 12 мм. За пласмаса, кожа, клингерит са перфектни и струват смешни левчета.

Съгласен съм и с идеята за силикон. Аз бих го направил така: нанасям силикон под формата на широка над 5мм ивица и дебела 2-3мм на едната повръхност и след няколко часа след като стегне силикона правя монтажа. Разбира се, повърхнините трябва да са почистени от прах и масло.
kr1100 - майстор
pipilica написа:
Е къде да обикалям за тоя Клингерит, пък и замба да търся.
Е де
С каква дебелина, , диаметър ....отвори размери.
ОФФ Клингерит - няма веч - азбестосъдържащ м-л - ненанвиждан у Европата .Ново име Клингерсил , но това е по наименованието на ф-ма Клингер.
Има десетки производители на безабестов упл. листов материал в Европа , па и в китай.
  • 1
  • 2

Тема "Уплътнение на капак." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: