• 1
  • 91
  • 92
  • 93
  • 94
  • 95
  • 460
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
andy_forresite - майстор
Обмислял съм варианта с буфер когато мислех да взимам котел на дърва и въглища. Имам точна представа защо ми е трябвал и колко ще е добре (1000 л) да го има. Впоследствие се преориентирах и разбрах ... даже видях с очите си че става без буфер - работеща отоплителна инсталация на пелети с широко обсъждана горелка в този форум в къща с моята площ и равномерна топлина. Защо да оскъпявам и усложнявам? Ако чета форума, ще си кажа - Ооо, не става без буфер, трябва ми. Аз, първо, съм по работещите системи с по-малко елементи и второ, няма да си взема 30-40 кв котел/горелка за моята площ. Който го влече, или му се налага, да си слага два буфера, три помпи, четири термостатични вентили с ел. задвижка и на всеки завой по два крана с манометър и термометър :)

Всеки да се счита поканен да споделя разхода си ако желае. Не виждам скоро някой да писал по темата. Питах няколко човека от града, които са преминали през различен вид отопление през годините, в какви рамки се движи разхода им спрямо площта. Мога да кажа само че няма такъв от порядъка кило-две на час.
s_s1 - специалист
andy_forresite написа:
... Питах няколко човека от града, които са преминали през различен вид отопление през годините, в какви рамки се движи разхода им спрямо площта. Мога да кажа само че няма такъв от порядъка кило-две на час.
Това не ми стана много ясно: "Мога да кажа само че няма такъв от порядъка кило-две на час." Моята инсталация консумира от 15 кг. при топло време колкото да топли котела себе си до 55 кг при - 15, - 20 С за 24 часа, но отоплявам но частично отоплявам приземен етаж, напълно отоплявам жилищен етаж и поддържам 7-8С на тавански етаж. Къщата е със застроена площ 85 м2.
На 31.12.15г. , в 14.00ч. натиснах копчето за първи път при температура в къщата-86 кв.м и водата-600л. - 17градуса.
До 14.00ч. , на следващия ден, радхода беше 5 торби.
Следващите дни разхода беше мужду 2-3торби.Като се постопли,торба по малко.Поддържам температура 22-23гр. в стаите,водата в буфера 80гр. , в радиаторния кръг колкото прецени контролера.
Пелетите ги купих от топливо на 6.70лв. торбата на 31.12. Украински , чам. Мисля , че са добри.
Тази година ще се подготвя по навреме и на по човешки цени.
ediv - специалист
Разход на пелети за периода 13,02,2014-13,02,2015 - от два различни сезона.
Отопляема площ- 80-85кв.м -общата застроена се води 92,5
Тип сграда - панел
Дограма -оригинална духаща, без изолация, вътрешен ап. отдолу не се отоплява, над мен -аз го топля, човека си пуска някакви климатици от време на време.
Местоположение-Пловдив изложиние -север -юг.
Температура -не по-ниска от 21,5*С, зададени часови зони 6-9h-24*C/ 9-16h- 22*C /
16-22.3h-25*C/22.3-6h-22*C почивни дни 6-24h-25*C през ноща-22.
Система котел Дон 16 + RB20 + компютерм жичен , радиатори чугун н600-калор3 58бр + н300 -23бр+80л бойлер + 8м 2цола тръба в комина + 30-30м тръба водопроводна 3/4 - 1/2 в жилището
Температура на топла вода 55-58*C-на изхода на котела

Разход за 2014- 1000кг - до към 15,04
Разход от 20,10,2014 до 13,02,15-2220кг
ощо 3200-3250кг
при отопление на въглища пак толкова-1000-1200лв

За миналият сезон , ако не се лъжа от 20,10,2014 до Великден(и след това съм я пускал за по няколко часа колкото да се изпразни бункера) 3250кг
за следващата зима съм се заредил с нови 3тона и останалите към 850 кг от изминалата вече зима.

От средата на октомври до сега 1450кг
КОЛЕГИ ПИШЕТЕ РАЗХОД ЗА СЕЗОН ИЛИ ПОНЕ ЗА МЕСЕЦ
ИНТЕРЕСНО МИ Е ТОРЧА КОЛКО ХАРЧИ ЗА СЕЗОН КАТО НЕ СПИРА НИКОГА.
stoyanstoyan - специалист
Разход от средата на октомври до днес 2070 кг пелети. Става въпрос за къща с рзп 200м. Топля от тях около 120кв. От началото на ноември котелът не е спиран и за 1 час. В момента разхода ми е много малко под 30кг за 24ч. В големите студове достигна до 45кг дървесни пелети за 24ч. Всичко без около 45 кв от покрива ми е изолирано съответно с 10см неопор и 10 см камена вата а мислех че ватата е 20 см. Температура в стаите около 21 а в хол и кухня около 23.
rosso666 - специалист
С какъв котел си колега
andy_forresite - майстор
Трифонов, в продължение на колко часа буферът ти 500 л. поддържа радиаторите? Ако можеш да кажеш до колко градуса го затопляш и на колко градуса са радиаторите :) .

Ediv, великолепно описание, браво! Малко съм объркан с броя на глидерите, но няма значение. Мнението ти потвърждава това на познати, които са били на въглища и са преминали на "пилиетьи" ~еднакво в парично изражение.

п.п. Към вторник дават -15° :shocked:
stoyanstoyan - специалист
Котелът ми е toby 20 сръбски и съм доволен засега.
gim - специалист
За много години на всички.
Понеже за разхода от значение са много неща,на мен ми е трудно да сравня коректно моя разход с някой от написаните по-горе.
Затова предлагам да си сравняваме разходите по различен начин. Нужна е информация за няколко неща.
1. Разхода за 24часа в грамове.(Р)
2. Разликата между средната темпера за деня в района/можеда я видите тук: http://www.stringmeteo.com/synop/temp_month.php / и температурата вътре.(Т)
3. Квадратурата на отопляемата площ.(К)
Смятаме по формулата:
Р
________
Т . К

получава се грамовете гориво изгорени на ден за квадрат и градус.

Ето какво се получава при мен за 14.01.2016 год. Р=51000 Т=17 К=330 резултата е 9,09грама.
Наясно съм че ,силата на вятара и влажността също влияят.Но все пак е някакъв приличен ориентир,показващ цялата ефективност на сбора от изолация,инсталация,котел,горелка,пелети.Лошото е че тези които ползват и бойлер за топла вода,трябва да го спрат за 24часа,иначе няма да е коректен резултата.
andy_forresite написа:
Трифонов, в продължение на колко часа буферът ти 500 л. поддържа радиаторите? Ако можеш да кажеш до колко градуса го затопляш и на колко градуса са радиаторите :) :shocked:
Когато беше студено и затоплен до 80 градуса,з а ок. 4ч.,като след втория час вече се усеща , че иска доподгряване. Контролера на трипътния вентил е на Интиел и съм го настроил да подава вода с 90 гр. при външна 0гр.Къщата има частична и много мижава изолация,а и съм зиморничав. Такива температури се подаваха докато горях дърва.
При по топло време,като последните няколко, издържа до 4 часа без да се усеща дискомфорт . Може и още час-два,но прецених,че по трудно ще наваксва.На буфера , с този обем , мога да разчитам да ме топли самостоятелно в преходните сезони. Предстои ми подвързване на слънчеви панели.
Буфер поставих точно заради пролет-есен и възможността да ме топли слънцето тогава.Освен това, спомага горелката да работи в 95 процента от времето на номинал. И освен всичко това ,изглажда работата на системата , като цяло. Така мисля.
  • 1
  • 91
  • 92
  • 93
  • 94
  • 95
  • 460

Тема "Разход на пелети!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: