Най - вълнуващия въпрос зимно време.
pipilica - майстор
Най-после включих буфера, 2500 литра, към котела но имам малко чудене как да го ползвам. Той котела е малко извънгабаритен пък и буфера и от там идва проблема. Въпраса е следния как да изкарам топла вода най-бързо от него щото е голям обем и отгоре е 65 градуса о на изхода отдолу излиза към 40 градуса. Вързан е към котела с отделна помпа която смуче от дъното на буфера и бута на дъното на котела, помпата е на термореле и се пуска ако водата в котела стане над 75 градуса.
Мисля да сложа още една помпа с клапан, а също и клапан на сегашната, та новата помпа ще смуче от дъното на котела и ще бута на дъното на буфера и ще изкарва бързо топлата вода. Двете помпи за радиаторите са вързани на връщащата вода и бутат на дъното на котела.
Правилно ли е мисленето ми, дайте некъв акъл щот ми блокира мозъка вече с тва парно.
шоп - майстор
pipilica написа:
Най-после включих буфера, 2500 литра, към котела но имам малко чудене как да го ползвам. Той котела е малко извънгабаритен пък и буфера и от там идва проблема. Въпраса е следния как да изкарам топла вода най-бързо от него щото е голям обем и отгоре е 65 градуса о на изхода отдолу излиза към 40 градуса. Вързан е към котела с отделна помпа която смуче от дъното на буфера и бута на дъното на котела, помпата е на термореле и се пуска ако водата в котела стане над 75 градуса.
Мисля да сложа още една помпа с клапан, а също и клапан на сегашната, та новата помпа ще смуче от дъното на котела и ще бута на дъното на буфера и ще изкарва бързо топлата вода. Двете помпи за радиаторите са вързани на връщащата вода и бутат на дъното на котела.
Правилно ли е мисленето ми, дайте некъв акъл щот ми блокира мозъка вече с тва парно.
Не разбрах как си свързал системата, но принципа на пълнене и изпразване на буфера и най-бързото изкарване на топла вода е този.

Дразни схема на ситуацията, помпите и арматурата за да се ориентираме.

Прикачен файл

ТА заряд разряд.JPG
ТА заряд разряд.JPG (22.37 KиБ) Видяна 2130 пъти
pipilica - майстор
Те скица, малко грозно но така стоят нещата, не съм художник.
Първото е в момента, помпите за къща и оранжер тръгват сами на 40 градуса, помпата на буфера тръгва на 70-75 въпреки че има естествена циркулация щото буфера е на около 60 сантима по-бисоко от котела.
На втората скица със зелено съм нарисувал замислената помпа която ще кара водата обратно, клапаните след помпите мисля да са без пружина, някъде гледах такива вътре се мандахерца една пластина с гума.
Котела е висок към 180 всички тръби за вход са почти на дъното а за изхода са отгоре пак една до друга.

Прикачен файл

Image004.jpg
Image004.jpg (34.5 KиБ) Видяна 2124 пъти

Прикачен файл

Image005.jpg
Image005.jpg (21.55 KиБ) Видяна 2124 пъти
LazarGanev - "Велик майстор"
А сега де :? ! Човек, ти така ли не се позаинтересува за схема на връзване преди да го пуснеш в експлоатация? Само тук във форума има няколко обширни и изчерпателни теми, в които всичко е дъвкано с големи подробности. Как така ще включиш 2500л буфер неправилно? Най-важното нещо с тези схеми е трипътния вентил на котела, който при теб липсва. Вземи прочети малко темите, да не се повтаряме, остави ги "Нощните птици" :). Не прави измишльотини, не се мъчи да откриваш топлата вода, просто я ползвай и се наслаждавай :)
pipilica - майстор
Много съм ги че темите ма нещо като че ли са пригодени за маалко по-малки котли, пък знеш сигурно колко струва трипътен на 1 1/4, освен това котела няма автоматично регулиране на въздуха. Знаеш ли като се разгорят 30 кила Донбаски котела почва да булбука щото е голям обем към 500-600 литра и дето е жарта водата почва да ври пък нагоре е към 65 градуса. Пък на вечер отиват към 120-150 кила кюмур.
Имам трипътен ама е ръчен, ще го правя автоматичен скоро, виж двата крана след помпата от оранжер, три пъти съм го ползвал, много яко котела 95 градуса ври като казан с компот а изходната вода 65-70 градуса.
Та такива ми ти работи с мойто парно.
pipilica - майстор
Идеята е термо реле което е в оранжера да пуска помпата от буфера към котела и да го пълни с топла вода пък помпата за оранжера като усети топлата вода тръгва сама.
шоп - майстор
pipilica написа:
Много съм ги че темите ма нещо като че ли са пригодени за маалко по-малки котли, пък знеш сигурно колко струва трипътен на 1 1/4, освен това котела няма автоматично регулиране на въздуха. Знаеш ли като се разгорят 30 кила Донбаски котела почва да булбука щото е голям обем към 500-600 литра и дето е жарта водата почва да ври пък нагоре е към 65 градуса. Пък на вечер отиват към 120-150 кила кюмур.
Имам трипътен ама е ръчен, ще го правя автоматичен скоро, виж двата крана след помпата от оранжер, три пъти съм го ползвал, много яко котела 95 градуса ври като казан с компот а изходната вода 65-70 градуса.
Та такива ми ти работи с мойто парно.
pipilica, има нещо нередно. Как така където е жарта ври, а в горната част на котела е 65 градуса. Имаш слаба или неправилна циркулажия. Предполагам котела ти е самоделка, колко см. е дебела водната риза?

По принцип 25 мм е Ок, за котли до 40КВ, и 35-40мм за котли над 60КВ
Твоя колко киловата е?
Лазар ти каза за трипътния на котела. Малко под 150 лв е за твоя котел.
Погледни схемите в темата Буфер , а и на Атмос!
2500 л. вода се топлят бавно,а трипътния ще предотврати навлизането на студена вода в котела.
pipilica - майстор
Да котела е правен доста отдавна, аз само преправих малко конструкцията на димогарните тръби за по-висока ефективност, не знам точно колко киловата е но не е по-малко от 80-100, водната риза е 50мм щото като преправях разширих малко горната врата и ползвах шина 50х5 да затворя ризата.
Трифон П.Трифонов написа:
Лазар ти каза за трипътния на котела. Малко под 150 лв е за твоя котел.
Погледни схемите в темата Буфер , а и на Атмос!
2500 л. вода се топлят бавно,а трипътния ще предотврати навлизането на студена вода в котела.
Чел съм ги тия теми сигурно 100 пъти ма не са за мен, ако не вкарам хладка вода направо кипва, на три пъти го правя тоя номер. На последното опускане на кюмура един сегмент на чугунената скара изтече в пепелта а съседния е на осмица. И какво е бавно, погледни темата "ремонт на заварка" и виж кога съм го пуснал, е вече е пълен с вода на 60 градуса без да давам много зор на кюмура.

Не може да се сравнява котел 30-40 киловата с моя, на моя изхода е 2" тръба и 1 1/4 за буфера а в горивната камера се побират около 250-300 кила кюмур без проблеми, аз зареждам по не повече от 30-35 кила.
Та за това е темата да намеря някакво нестандартно решение на включване на буфера.
шоп - майстор
100 киловатов котел загрява 2500 литра от 20 до 80 градуса за 1,5 часа
Това не е проблем.
50мм риза е Ок
2' вход и изход са Ок

Остава проблема помпа ( помпи ) с малък дебит

Според мен трябва първо да решиш проблема с кипването, защото ако вкарваш хладка вода в стоманен котел за да не кипи ще се протече бързо

Тема "Съвети за буфер." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: