Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Orion - специалист
grants написа:
Здравей Орион , ще кажеш ли какво сте променили че се е оправило задръстването. Мен ми идва на ум само ако пуска много пелети и да се препълва горелката , но при мен е различно. В горелката започва да се втвърдява пепел , започват да стават буци , вентилатора съответно не може да ги издуха и след ден два цялата горелка е задръстена , като долния слой е твърд като камък и се рони като пясък , а отгоре започват да се трупат неизгорели пелети от липсата на обдухванр отдолу.
Вентилатора ми играе в диапазона 1100 1200 оборота след като мине в установен режим.
Чистили ли сте основно камината и какво беше състоянието , можеш да видиш моята в другата тема като я чистих за 1ви път , тези дни ще я чистя пак основно.

Нека у други колеги споделят опит ако може :)
Поздрави!
Здравей grants,

Чета хорума постоянно, и тук и в другата тема... знам снимките на твоята камина при чистенето, знам и че си добре с настройките. Не съм чистил основно камината, надявам се това да е след сезона. Това което съм променял при настройките не ти е неясно, дори съм си взимал забележки от твои мнения.
Според мен трябва да вдигнеш вентилатора на минимум 1200 при най ниската степен. В модулация поне 1300. И на високи степени поне 1350/1400. Разбира се пелетите също имат значение. Да не са увлажнили? Ти с какви си?
Буците според мен са от недоизгорели пелети. Така ставаше при мен когато камината работеше старт/стоп и беше завишено подаването на пелети.
По добре е мисля, когато не влиза въоще в модулация, почистването е през 20 минути, на поне 1800 вентилатор.
Пак казвам... мисля че тук има много по знаещи хора, надявам се да се включат и те. Аз, както знаеш съм с 25 цата, а и настройките са индивидуални за всяка система. Иначе моите ги има в другата тема за нашите камини, но както казах и там - не са показателни.

Поздрави!
benimm8808 - специалист
grants написа:
В горелката започва да се втвърдява пепел , започват да стават буци.
Вентилатора ми играе в диапазона 1100 1200 оборота след като мине в установен режим.
Не намаляйте вентилатора под 1500об.Това дава предпоставки за образуване на нагар в пепелника, както и включване на някой от алармите в определен момент.
Изказвам личното си мнение и опит.

Поздрави.

P.S. Днес ми се обади един колега от форума и сподели,че от както е направил камината да работи на 75гр. на водата -няма и нагар в пепелника.
Orion - специалист
benimm8808 написа:
grants написа:
В горелката започва да се втвърдява пепел , започват да стават буци.
Не намаляйте вентилатора под 1500об.Това дава предпоставки за образуване на нагар в пепелника, както и включване на някой от алармите в определен момент.
Изказвам личното си мнение и опит.

Поздрави.

P.S. Днес ми се обади един колега от форума и сподели,че от както е направил камината да работи на 75гр. на водата -няма и нагар в пепелника.
Здравей benimm8808,

Извинявай, но с каква камина си и горе долу какви мощности? Това ми се струва прекалено високо. Не искам да те обидя, но и аз изказвам лично мнение и от опит. Настройките са си индивидуални, разбира се. Пелетите също са коренно различни. Това което казваш и в заводските го няма. Не че не съм съгласен че не трябва да са занижени. Нагар в пепелника при мен няма дори и на 43 градуса на които я оставям когато ме няма. При чистене е празен...

Поздрави!
grants - специалист
Здравейте колеги . Днес поизчистих горивната камера на камината и вкарах нови настройки. До сега карах по Т на водата , като беше 47-48 градуса , в стаите по тея студове беше 23-24градуса. Сега вдигнах Т на водата и в момента държи 52-53 градуса , като Т в стаите веднага се качи на 25гр и нагоре. Качих също и времената за подаване на пелети и оборотите на вентилатора - 1300 и 1400об на 2те степени на които работи камината. Забелязвам обаче , че Т на изгорелите газове не може да падне под 90гр , което май не е много добре :? Преди варираше от 76 до 90 макс :? Предполагам , че камината ми пак се е задръстила отново и това "спомага" Т на изгорелите газове да е толкова висока , но незнам.
Ще видя утре как ще е горелката след 1 ден работа , ако няма натрупвания ще си поиграя да оптимизирам стойностите , че днес ги нахвърлих малко набързо :lol:

Трябва да взема 2-3 чувалчета от някои по-хубави пелети , защото аз още продължавам да си мисля че затлачването ми идва от пелетите . моите са иглолистни от Смолян 300лв/т.
Orion - специалист
grants написа:
Здравейте колеги . Днес поизчистих горивната камера на камината и вкарах нови настройки. До сега карах по Т на водата , като беше 47-48 градуса , в стаите по тея студове беше 23-24градуса. Сега вдигнах Т на водата и в момента държи 52-53 градуса , като Т в стаите веднага се качи на 25гр и нагоре. Качих също и времената за подаване на пелети и оборотите на вентилатора - 1300 и 1400об на 2те степени на които работи камината. Забелязвам обаче , че Т на изгорелите газове не може да падне под 90гр , което май не е много добре :? Преди варираше от 76 до 90 макс :? Предполагам , че камината ми пак се е задръстила отново и това "спомага" Т на изгорелите газове да е толкова висока , но незнам.
Ще видя утре как ще е горелката след 1 ден работа , ако няма натрупвания ще си поиграя да оптимизирам стойностите , че днес ги нахвърлих малко набързо :lol:

Трябва да взема 2-3 чувалчета от някои по-хубави пелети , защото аз още продължавам да си мисля че затлачването ми идва от пелетите . моите са иглолистни от Смолян 300лв/т.
При мен изгорелите газове са доста над тези, до 135 в големите степени. Около 80 само на първа. Не мисля че това е проблем.

Поздрави!
benimm8808 - специалист
Извинявай, но с каква камина си и горе долу какви мощности?
Това което казваш и в заводските го няма.
Колега това е тема за 15 и 23kW.
Аз съм с 23kW.
Незнам от къде черпиш информация за настройките на 15 и 23kW,но в инсталаторската инструкцията за 1 степен за 15kW въздуха е 1650об.,за 23kW на 1 степен е 1700об.
Пробвал съм на 1 степен да карам с 1250об. и имах проблеми-гаснеше и правеше много нагар.В момента на 1 степен съм 1500об.,а темп. на изходящите газове е 72-78гр.
grants - специалист
Колеги явно 2те камини са доста различни и едните настройки нямат нищо общо с другите. Аз като почнах да настройвам моята ползвах за основа точно настройките от колегата benimm8808 и камината не искаше да вдигне повече от 45 градуса :lol:
Съжелявам , че намесих моята камина тук , но просто исках да се допитам до останалите колеги които ползват подобни камини от по-дълго време.
kafaka - специалист
grants написа:
Колеги явно 2те камини са доста различни и едните настройки нямат нищо общо с другите. Аз като почнах да настройвам моята ползвах за основа точно настройките от колегата benimm8808 и камината не искаше да вдигне повече от 45 градуса :lol:
Съжелявам , че намесих моята камина тук , но просто исках да се допитам до останалите колеги които ползват подобни камини от по-дълго време.
Колега послушай ни с колегата benimm8808 и вдигни оборотите на минимум 1500 и после ще почерпиш да знаеш! Успех!
grants - специалист
Да вдигнах ги още днес , но на 1350 и на 1400 на 2ра и 3та степен. Ще видя утре как ще е положението и ако се е подобрило ще пробвам и на по-високи.
Притеснява ме факта , че щом вдигам оборотите се вдига Т на изх.газове следователно и КПД-то на камината пада , или греша :?
P.S> да попитам още има ли някакъв коефицент при тези камини отношение пелети/въздух или при всеки си е индивидуално. Смятах преди отношението според стандартните стойности в книжката , но всички коефиценти бяха различни.
kafaka - специалист
grants написа:
Да вдигнах ги още днес , но на 1350 и на 1400 на 2ра и 3та степен. Ще видя утре как ще е положението и ако се е подобрило ще пробвам и на по-високи.
Притеснява ме факта , че щом вдигам оборотите се вдига Т на изх.газове следователно и КПД-то на камината пада , или греша :?
P.S> да попитам още има ли някакъв коефицент при тези камини отношение пелети/въздух или при всеки си е индивидуално. Смятах преди отношението според стандартните стойности в книжката , но всички коефиценти бяха различни.
Колега като че са ти много ниски температурите във водната риза. Обикновено колеги споделят ,че температурата не трябва да е по-ниска от 55-60 градуса,заради кондезни процеси в самата камина.И да те попитам къде ти отива КПД-то като ти се задръства камината на 2 дена?При мен при тези -18 навън и работа на 2 ра варира 118-135 градуса и смятам,че това е нормално.Поздрав!

Тема "Настройки на BURNit Comfort PM 23" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: