• 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 19
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
fbr - майстор
Реактивния ток 23 А си е ток 23 А. Нещо бъркаш с постояннотокови вериги. Я си спомнете номера с който шарлатаните, които продават джаджите за пестене на ток. Слагат за товар един трансформатор, който се захранва през амперметър. Амперметъра отчита тока на пълния товар S на трансформатора, като реактивната съставляваща е по-голяма от активната. Хакат джаджата която представлява един обикновен кондензатор, който компенсира реактивния ток на трансформатора, и вече амперметъра показва само активната съставляваща на тока, а реактивния ток тече само между трафа и кондензатора. Забележете, и че мощности на трансформатори се дават в kVA, а не в kW.
DMN - майстор
fbr написа:
Реактивния ток 23 А си е ток 23 А. Нещо бъркаш с постояннотокови вериги. Я си спомнете номера с който шарлатаните, които продават джаджите за пестене на ток. Слагат за товар един трансформатор, който се захранва през амперметър. Амперметъра отчита тока на пълния товар S на трансформатора, като реактивната съставляваща е по-голяма от активната. Хакат джаджата която представлява един обикновен кондензатор, който компенсира реактивния ток на трансформатора, и вече амперметъра показва само активната съставляваща на тока, а реактивния ток тече само между трафа и кондензатора.
Така е, шарлатаните точно това правят.
Въпросът ми е - ще изгори ли стопяем предпазител, хайде сега да е 10А с включен кондензатор в мрежата, на който тока му е 23А?
kozl - майстор
Ама първо да изясним какво отчита електромера и после кой ни заблуждава.
Ако електромера отчита само активната енергия, то ще се върти ли ако на изхода му закача само кондензатор :?
toolegittoquit - майстор
kozl написа:
Ако електромера отчита само активната енергия, то ще се върти ли ако на изхода му закача само кондензатор :?
Ако е достатъчно голям кондензатор с достатъчно големи загуби в диелектрика - да. Иначе като товар активната му би била пренебрежима до степен, която въобще е в рамките на класа на точността на електромера и под нея. Зависи. Пък ако си промишлен абонат с електромер, който отчита и активната енергия, плащаш си всичко всякога.
DMN написа:
(включване) на кондензатора(то се получава и яка искра тогава)
Не знам за каква искра говориш, но токът при зареждане се изчислява по формули, не по кристална топка. Искра мога да ти правя и с 4.5 волта батерийка
kozl написа:
Да ама що ми се струва, че при гарфика с капацитивен товар (кондензатор), честотата на тока станала два пъти по-голяма от честотата на напрежението :?
Не, просто има разминаване на графиките на тока и напрежението. Едното изостава от другото или го изпреварва. Защото кондензаторът се зарежда когато има, а разрежда когато няма. Реактивните елементи се противопоставят на промяната.
kozl написа:
Защото какво е U - разлика в потенциалите м-у 2 точки. Кои са точките :? Къде ги гледаме. Защото посоката на тока е символична и е обратна на движението на електроните. А какво пренася енергията :?
Разликата по потенциалите между 2 точки, количество и заряди, статично електричество - учат се е 6-7 клас основно образование. Загубите от протичане на ток в проводници, ако е част от реактивната съставна(и не върши работа) пак си ги плащаш до електромера. Но те са незначителни спрямо натрупването на подобни явления от страната на ЕРП. Плащаш си загубите, но иначе двупосочният обмен на енергия има сума = 0(теоретично при идеална верига и елементи) и не плащаш енергия, която не харчиш.
А, да - енергия пренася основният принцип на природата за равенство. Всички явления като обмен на топлина, протичане на електрически ток, вятър, вълнение, морски течения - възникват поради прост факт. Има на 2 места разлика от някакъв сорт(брой заряди, количество енергия, топлина - каквото искаш) и природата се стреми към равенство. Когато веднъж ми се наложи да го обяснявам на дете, ползвах елементарен пример с химикалка и гравитация. Държиш я в ръката над земята. Това ти е точката с висок потенциал. Земята е точката с нулев такъв. Пускаш химикалката - това е де факто електричен ток, вятър - каквото се сетиш.
DMN - майстор
toolegittoquit
DMN написа:
Въпросът ми е - ще изгори ли стопяем предпазител, хайде сега да е 10А с включен кондензатор в мрежата, на който тока му е 23А?
fbr - майстор
kozl написа:
Няма да отчита, или ако нещо отчита, то би трябвало кондензатора да загрява, т.е. имаш кондензатор с големи загуби.
DMN написа:
Ще изгори. Сложи един осцилоскоп и ще видиш че тока през кондензатор по нищо не се отличава от ток през реотан.
toolegittoquit - майстор
DMN написа:
toolegittoquit
DMN написа:
И отговорът е ясен. Комутанционната апаратура не я интересува по никакъв начин фазата, интересува я количество енергия(и от там ток - заряди/време) Стопяемите предпазители работят по закона на Джаул-Ленц за топлинният ефект на ток, протичащ през проводник. Това също се учи 6-7 клас. Това зависи от тока, съпротивлението на проводника, използван при производство на стопяемата вложка и времето на протичане.
Та, жичката е калибрирана с такава дебелина и съпротивление, че да се нагрее при протичането на ток с такава големина(минаването на такова количество енергия за единица време), колкото е написано в характеристиките. Ако се превиши, температурата й се вдига толкова, че тя се топи. Идиотски прост вид предпазител. Най-хубавото е, че ако няма злонамерена намеса е безотказен. Фаза не го интересува предпазителят.
Представи си го по следният начин. Ти имаш един реактивен елемент, ама предпазителят го играе ролята на активен товар, свързан последователно във веригата.
moimoimoi - майстор
DMN написа:

трябва да изгори,ако си отварял кондензаторна уредба,то на всеки кондензатор има по три предпазителя стопяеми,за всяка фаза,щом са там значи при протичане на ток над номиналния ще изгорят

тока си е ток независимо реактивен или активен,разликата е че активния само се консумира а реактивния се консумира и после се връща,постоянен обмен
kozl написа:
правил съм го тоз опит
електромера отчете 4 или 5 вата консумация,това при 230волта е ток 0.02ампера
а в същото време през кондензатора минаваха 23ампера.и тези 4-5 вата консумация е от загубите в кабелите и диелектрични загуби в кондензатора
kozl - майстор
toolegittoquit написа:
kozl написа:
Ако е достатъчно голям кондензатор с достатъчно големи загуби в диелектрика - да. Иначе като товар активната му би била пренебрежима до степен, която въобще е в рамките на класа на точността на електромера и под нея. Зависи. Пък ако си промишлен абонат с електромер, който отчита и активната енергия, плащаш си всичко всякога.
Подлагам всико на съмнение. Трябва да пробвам. Дай идея за кондензатор.
toolegittoquit написа:
kozl написа:
Да ама що ми се струва, че при гарфика с капацитивен товар (кондензатор), честотата на тока станала два пъти по-голяма от честотата на напрежението :?
Не, просто има разминаване на графиките на тока и напрежението. Едното изостава от другото или го изпреварва. Защото кондензаторът се зарежда когато има, а разрежда когато няма. Реактивните елементи се противопоставят на промяната.
В началото на периода тока е нула, в четвъртината пак е нула, в половината пак е нула в третината пак е нула и в края на периода пак е нула. В графиката на тока има 5 пресичания на нулата, а в графиката на напрежението 3 пресичания. За да е това което пишеш значи аз и някой друг грешим и тока в 1/2 период на напрежението не е нула и в края на периода също не е нула. Но тогава излиза, че ток тече при нулево напрежение. Нещо куца постановката :?
moimoimoi пак ми изостава фазата :lol:
kozl - майстор
Аз мисля, че стопяемия препазител ще го стопи енергията получена от пада на напрежение в двата му края и тока преминал през него минус топлинната енергията която разсейва предпазителя. След като се стопи проводника, обаче тока може да тече още през дъгата получена от разтопения метал :?
  • 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 19

Тема "Размисли относно cosФ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: