Най - вълнуващия въпрос зимно време.
bobi65 - специалист
6osi6 написа:
bobi65 написа:
6osi6 написа:
bobi, калибрирай си измервателните уреди един спрямо друг да не ти се смеят хората! Само с "кеф цена" не става. Имаш ламбда сонда, продаваш сонди, а не знаеш как да си настроиш данните от МАП сензора :-D който показва ламбда към 3.
Приятелю смятам го на обратно за да видя какво се получава иии да ти кажа излизат сметките..
1 м3 при температура 20 градуса по таблици тежи 1.205 кг.
60 : 1205 =49.79 кг въздух.. ( аз имах 22 градуса на въздуга ..)
49.79 : 1.5 ( 1.6) ламбда = 33.2 килограма въздух като стехиометрично количество въздух...
него 33.2 деля на горивото 5.3 кг и се получава 6.26 кг въздух за килограм гориво
По документи и таблици за изгарянето на килограм сухо дърво са нужни 6.4 кг въздух..
Така че благодаря че ме накара посмятам малко но имайки в предвид леката разлика от температура на въздуха и клатенето на Ламбдата по време на горивният процес ( 1,5--1,6) сметката ми излиза..
Друг е въпроса че се опитавш да влезеш в спор неподготвен..
bobi. Това което си написал си заслужава да се копира от началото до края.
Грешка след грешка в пресмятанията и накрая лепиш етикети етикети влезеш в "да влезеш в спор неподготвен" :-D
имаш известно право.. Грешно ти отговорих на онзи твой въпрос "60 м3 въздух." . Имайки в предвид показанията на дебитомера "49 " (Виж снимката с дебитомера )набързо го пресметнах с умножение вместо да го разделя.. Вярното е че 49 кг въздух са 40 м3 въздух , Надолу обаче смятам само с килограми и смятам че нещата са верни..
коригирах си и мнението с изчисленията..
k_marinov - специалист
Както обещах на Grants, :) споделям за разхода си на пелети през почивните дни. Само тогава ползвам камината си /Бурнит Комфорт 25/. Тя не гори постоянно през седмицата, а само по 6 часа в сряда и в петък/сега заради ниските температури и в двата дни/. Иначе е програмирана да се запали в петък около обяд и да гори на автоматичен режим с термостат вода на 70 градуса докато си отидем /за да ни е топло/. Като си отидохме /не беше много топло, естествено, но беше добре в предвид температурите навън...Камината си беше изгорила пелетите, заредих я, намалих я на 65 градуса и я оставих да гори и през нощта. Последно преди лягане видях, че температурата навън беше около -12 градуса. Сутринта я дозаредих и така си горя до около обяд в събота. Около обяд в събота температурата навън беше около -5 градуса, а температурата в помещенията вече беше станала около 18-19 градуса и се усещаше, че всичко в помещенията е темперирано. Последните 1-2 градуса никога не са били проблем...и бавно се достигнаха...Общо за това време /24 часа/ камината изгори около 5 чувалчета х15 кг. До на обяд в неделя /за следващите 24 часа/ изгорих още само около 2-3 чувалчета....и започнах да добивам чувството, че ако продължавам да се отоплявам, това ще става с по-малко от две чувалчета за 24 часа, при тези температури...Помещенията ми са с обща площ около 260 м3. Къщата е с ПВЦ и с хубава дървена дограма, но не е топлоизолирана. Пелетите, които горя са дървесни, украински, в чували по 15 кг. по 6,29лв./чувал от Топливо. Чистя горелката на два дни и винаги вътре има сивкава шлака, която е като силно порест дунапрен и само във вътрешността си е синкаво зелена/като оцветена/ :? Нямам обяснение от какво може да се получава така? :? При чистене, по-голямата част от шлаката се разпрашва лесно при стискане с ръка и само много малка част от нея, остава като коксувала и вкаменена. Другата пепел е сравнително бяла на цвят. Пробвах с параметъра d08 да намаля хистерезиса на горивния процес в автоматичен режим, но не ми се получи...При зададени по термостат на водата, например 70 градуса, температурата си се разхожда от 65 до 70 градуса и рядко се задържа около 70. Ако е на степен /обикновено 5 или 4/, пак си постига зададената температура и влиза в модулация, но пак хистерезиса е голям-около 7-8 градуса. Установявам, че в по-голямата си част от времето, горивния процес протича при температура поне 4 градуса под зададената! Продължавам да очаквам някой да даде инфо за модела на контролера на тази камина или означенията на чиповете по платката.
Поздрави! :) :partyman:
6osi6 - майстор
bobi65 написа:
1 м3 при температура 20 градуса по таблици тежи 1.205 кг.
60 : 1205 =49.79 кг въздух.. ( аз имах 22 градуса на въздуга .. Вярното е че 49 кг въздух са 40 м3 въздух , Надолу обаче смятам само с килограми и смятам че нещата са верни..
коригирах си и мнението с изчисленията..
Необходимото количество въздух в kg/h при 25 kW e 47.53 kg. Имай предвид, че затопляне на това количество въздух до 22 гр. при такава малка площ на топлообменника не е възможно. За 1 секунда през него преминава въздух с обем 11 литра.
шоп - майстор
Колегата Боби65 никаде не е посочил параметри на топлообменика за подгряване на въздуха. 40м3 подгрят въздух за час с Делта Т около 100 градуса никак не е много и никак не е сложно.
6osi6 - майстор
Прикачен файл:
Img_007.jpg
Img_007.jpg (65.6 KиБ) Видяна 3335 пъти
Това е топлообменникът на bobi.
На тази малка площ, с температура около 54 градуса, посочена от него когато е мерил температурата на димните газове със сензор прикрепен на тръбата на комина, трябва загрее 11 литра въздух от един до 22 гр. за 1 секунда. Тук няма акумулиране на топлина, както е в затворените обеми които подгряваш със слънчевия колектор. Въздухът е в постоянно движение.
шоп - майстор
Снимката не може да ми каже какъв е типа топлообменик: пластинчат, тръбен, коаксиален...
Нито колко м2 ефективен топлообмен има.

Само мога да кажа, че 40м3 на час не са много обем. Едно вентилаторче за баня или тоалетна за 15 лв има дебит 80-100 до 150м3 на час.

Нека Боби каже типа топлообменик, м2 и тези 54 градуса преди топлообмена или след топлообменика са замерени. И чистият въздух за горенето откъде се взима: от котелното или от вън. Последното е много важно.

П.П шапка сваля на Боби. Определено е точно в десятката на форума.
6osi6 - майстор
шоп написа:
Снимката не може да ми каже какъв е типа топлообменик: пластинчат, тръбен, коаксиален...
Шопе, така като гледаш снимката, как мислиш, дали коминът няма да се задръсти на първия ден, ако е тръбен топлообменника или пластинчат? Като гледам е тръбен, с една тръба :) - димоотвода на котела.
шоп написа:
Нито колко м2 ефективен топлообмен има.
Присъединителен размер фи 150. Обиколка 50 см. Дължина около 30 - 35 см. максимум. Площ на топлообмен 0.175 кв.м.
При температура на димните газове, на моя котел, около 115 градуса, измерената от външната страна тръбата, със сензор под изолация, е не повече от 44 градуса. Което е доста по-малко и като градуси и като топлообменна площ, спрямо тази под котела, за която се питаше в другата тема.
6osi6 - майстор
Ето и снимка с предполагаеми размери за по-ясно.
Прикачен файл:
Img_007.jpg
Img_007.jpg (83.34 KиБ) Видяна 3279 пъти
vrangelov - специалист
Снимката се намира на страница 34 от темата. На снимката се виждат и термометрите. На дисплея на термометъра с надпис "комин" пише 75,7°C. Ако това е температурата след топлообменика, то преди него е малко по висока.
Температурата от външната страна на кюнеца не е толкова важна, защото точно там е границата с околната среда и там температурата се уравновесява (осреднява). Нито от външната страна на кюнеца, където е показало 54°C ще бъде колкото отвътре(75,7°C), нито от вътрешната страна на кюнеца ще бъде колкото е отвън(-1°C).
Аз също съм на мнение, че не е никак трудно да се повиши температурата на въздуха с 22°K само с топлообменик след котела. За да бъдат подгряти въпросните 60m3 от -1°C до 21°C са необходими 300Wh.

Поздрави!

P.S. Писали сме заедно. Не се знае какво има в топлообменника.
bobi65 - специалист
Поздрави и от мен, опитах се да нарисувам толообменника . но да го опиша. Нарязани алуминиеви ленти нагънати като турболизатори с петички от към страната на контакт..
Достатъчно гъсто разположени. В горната си страна завършват стъпаловидно в цел да се разпредели вакуумът през всички пътечки Въздухът се засмуква през ф 100 от горната страна а постъпва в улеите през долната страна.. има външна обвивка естествени и изолация..
помня че диаметъра ми дойде към 33 см и че отиде около 1.2 м2 тънка алуминиева ламарина за лентите и за обшивката така че размера ми е 33 см на 55 дължина...другото е изолация .
Има 15 пътечки с разстояние между тях 4 см

Прикачен файл

toploobmenik.jpg
Последна промяна от bobi65 на съб яну 30, 2016 6:50 am, променено общо 1 път.

Тема "Разход на пелети!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: