• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
naskov - майстор
xaumahata написа:
Здравейте, след голямо питане, чудене и писане във форуми най-накрая решихме да се отопляваме на природен газ (да се газифицираме). Проблемът ми е, че вече платихме за проект за отопление на твърдо гориво с направени изчисления за температура в стаите 20-22 градуса, при температура на водата вход /изход 75/65 градуса. Апартаментът е среден дървена дограма, без изолация, тухла, строен преди 30 години (очакваме да се включим в проекта за санирането, но не е сигурно кога ще се случи това; в момента правя вътрешна изолация на външни стени и таван). Ето и сметките за радиаторте при горните параметри и при височина 260 см:
Северна стая - 2,5 кВ - 11 кв.м. ( една външна стена на север и една към стълбището на блока)
Коридор - 2,13 кВ - 10 кв.м.
Спалня запад - 2,86 кВ - 12,3 кв.м. (една външна стена на запад и една към стълбище, което не се отоплява)
Спалня юг - 2,86 кВ - 11 кв.м. (една външна стена на юг)
Дневна - 4,10 кВ - 18 кв.м. (една външна стена на юг)
кухня - 1,75 кВ - 8,10 кв.м. (една външна стена на юг))
Лира - 1 кВ
Лира - 0,6 кВ
Насочил съм се към кондензен котел Immergas Victrix TT 24 и въпросът ми е, по колко глидера в стая трябва да разположа, за да постигна зададените мощности и същевременно котелът да работи основно в кондензен режим.? На каква температура препоръчвате да държа котела? От Стара Загора съм.
При положение, че правиш вътрешна изолация 15те киловата, които излизат като мощност са прекалено много за 80те квадрата апартамент. Както спомена колегата Lazar Ganev, за този апартамент трябват не повече от 8кВт при-15*С външна температура. Това преоразмеряване води до излишно големи и скъпи радиатори. Не знам как е смятал проектанта, но май се е запасил с по 200Вт на квадрат или ти не си му казал, че ще слагаш изолация, особено на тавана :?
И мощностите на ал. радиатори, които си посочил в линка са нереално високи при 55/45. Предполагам е печатна грешка :!:
xaumahata - напреднал
Сметките са правени с включен бойлер от 150 литра( който сега отсъства при преминаването на газ), като крайната мощност беше около 21 кВ.
На база на препоръките на Лазар и Насков, на които искам искрено да благодаря, стигам до следните калкулации при условие, че входящата вода в радиаторите ще бъде 50 градуса, вземайки данните на радиаторите при 80 градуса, при височина 260 см (дано не написах някоя голяма глупост :-)):
Северна стая 11 кв.м. - радиатор “COMRAD/ELITE" - Турция 22/500/1600 - 3,16 kW (тук съм се запасил малко повече, защото стаята е най-студената в апартамента
Коридор 11 кв.м. - радиатор “COMRAD/ELITE" - Турция 22/500/1400 - 2,77 kW
Спалня - Запад - 12,2 кв.м. - радиатор “COMRAD/ELITE" - Турция - 22/500/1600 - 3,16 kW
Спалня - Юг - 12,2 кв.м. - радиатор “COMRAD/ELITE" - Турция - 22/500/1600 - 3,16 kW
Дневна - Юг - 18,3 кв.м. - радиатор “COMRAD/ELITE" - Турция - 22/500/2200 - 4,35 kW
Кухня - Юг - 8,55 кв.м. - радиатор “COMRAD/ELITE" - Турция - 22/600/800 - 2 kW (нямам повече място, максимума ми е 80 см)
Баня - Север- 2,63 кв.м. - лира - не знам как да я изчисля
Тоалетна - Север - 1 кв.м. - лира - не знам как да я изчисля

Моля, да ми кажете как дали са правилни калкулациите или трябва да вдигам още мощностите, както и какво и мнението за тези радиатори?

Благодаря за помощта!
Antonii - майстор
За котел работещ в кондензен режим най-добре е да се ползват конвектори.
Разликата в цената им спрямо грамадните радиатори които трабва да сложите е минимална.
Отделно и регулирането на температурата в помещението е доста по-прецизно.
xaumahata - напреднал
Antonii написа:
За котел работещ в кондензен режим най-добре е да се ползват конвектори.
Разликата в цената им спрямо грамадните радиатори които трабва да сложите е минимална.
Отделно и регулирането на температурата в помещението е доста по-прецизно.
Това ми е известно, но конвекторите (както и климатиците) ми причиняват дискомфорт заради шума, поради тази причина предпочитам големи радиатори. Просто ми трябва малко помощ от тук, за да съм сигурен, че са правилно оразмерени.
LazarGanev - "Велик майстор"
Разбира се, че няма нужда от конвектори. Посочените радиатори са предостатъчни и цените и комфорта са далеч по-добри от тези на конвекторите
xaumahata - напреднал
Дали стана ясно, че посочените мощности на радиаторите са при 80 градуса, а аз ще ги ползвам на 50 ? :-)
Antonii - майстор
Въпрос на личен избор и разбирания.
Само имайте в предвид, че алуминиевите радиатори с голяма дължина (20 глидера и нагоре) при изстиването си издават доста силен пукащ звук.
Това се получава при използване на терморегулиращ вентил и при напълното му затваряне.
За това е препоръчително да се използва стаен термостат регулиращ температурата на топлонасителя.
xaumahata - напреднал
Един последен въпрос. Ако радиаторите са много преоразмерени това води ли до някакви последствия, като високи сметки, затрудняване работата на котела? Или при нискотемпературните системи винаги важи правилото, колкото по-големи радиатори толкова по-добре за котела, толкова по-топло и сметките за газ са нормални?
LazarGanev - "Велик майстор"
Кондензния котел е най-икономичен при температура 40-30
xaumahata - напреднал
LazarGanev написа:
Кондензния котел е най-икономичен при температура 40-30
:rolleyes: Какъв размер радиатори трябва да сложа, за да се стоплим при тези параметри?
И още едно колебание имам, дали да сложа радиатори Корадо Кинград (бюджетната им серия) или Комрад - Турция, за които писах по-горе? Интересното е, че при едни и същи размери и еднакво делтаТ турските са по-мощни...поне на теория.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "кондензен котел с радиатори" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: