Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
digitalpr - специалист
Пробвай в Ангел Стоилов - 96.
ig_ivanov - специалист
digitalpr написа:
Пробвай в Ангел Стоилов - 96.
Много благодаря- отговориха ми положително на обаждането и могат да ми го изпратят.
:prost: :prost: :prost:
digitalpr - специалист
Искам да повдигна един въпрос.
Как постигате успоредност между шпиндела и плота (така нареченото tram-ване)? От видеата в нета съм виждал някои варианти, като подлагане на фолио под държача на шпиндела, натягане на странични планки към същия държач и т.н. но тези методи не ми се струват много професионални. Някой от тук пишещите играл ли си е да tram-ва машината?
MrMurdjo - майстор
За перпендикулярност на шпиндела спрямо равнината на плота ли става дума?
Там са две съставни - на вертикалната шейна веднъж и после на самия шпиндел. За шейната може да се ползва голям контролен (шлосерски) прав ъгъл. Може и друг, но не и от 3 лв китайски. На шейната се монтира индикаторен часовник и се движи нагоре-надолу по рамото на правия ъгъл.
За шпиндела може да се направи приспособление - рамо от метал (или друг нееластичен материал). На единия край се набива шпилка с диаметъра на някоя цанга, на другия се монтира индикаторен часовник. Стяга се на шпиндела и се върти на ръка, като се гледа отклонението на индикатора, който контактува с плота. На плота може да се залепи парче МДФ и да се челоса за да добие собствената равнина на машината.
Слагането на пластини въобще не е непрофесионално. Но обикновено трябва да са от метал и то твърд, желателно от калиброван материал да може да се смята корекцията. Просто и надеждно, след като се затегне веднъж.
digitalpr - специалист
Начина на тестване ми е ясен. По скоро искам да обсъдим реализацията на корекцията. На моята машина това е направено точно с калибрирани пластини, но не мога да кажа че съм достатъчно доволен от резултата. Мислех за някаква система от винтове, която плавно да напъва равнините, така че да може фино с инструмент да се променя ъгъла.
alien - специалист
на моята го правих с 2 болта
т.е. навсякъде вместо 1 болт има 2, 1 за регулиране и 1 за стягане, нещо подобно като изхвърлящите панти на гардеробите
digitalpr - специалист
Можеш ли да постнеш снимка?
angelfilev - специалист
digitalpr написа:
Начина на тестване ми е ясен. По скоро искам да обсъдим реализацията на корекцията. На моята машина това е направено точно с калибрирани пластини, но не мога да кажа че съм достатъчно доволен от резултата. Мислех за някаква система от винтове, която плавно да напъва равнините, така че да може фино с инструмент да се променя ъгъла.
Вертикалната фрезова глава на универсални фрезмашини се закрепва с 4 болта. Има възможност да се завърта на 90 градуса. Тъй като скалата не осигурява достатъчна точност допълнително се центрова на нула по метода описан от MrMurdjo. Понеже се прави рядко е горе-долу приемливо.
Щом на професионални машини не са предвидили специално регулиране, то на любителски не е оправдано според мен.

Може би имаш големи неточности в монтажа и затова търсиш решение? Методът на alien е добър в този случай. До болта, който затяга нарязваш резба за болт който да премества повърхността обратно.
Става, настройката е по-лесна.
Р.Пенев - напреднал
На моята машина в един от възлите, направих регулирането, чрез стопорни болтове.Затегнах леко основните болтове(обмазани с грес) след което, регулиране със стопорните и през предварително пробити отвори инжектирах със спринцовка епоксидна смола.След втвърдяване на смолата,затегнах основните болтове.Това се наложи на място с 1мм луфт! А,стотни регулирам с луфтомерни пластини и не съм видял проблеми от това.На снимката се вижда,шината под лявата направляваща е регулирана по този метод.
Прикачен файл:
Screenshot_2016-02-16-19-24-51.png
alien - специалист
digitalpr написа:
Можеш ли да постнеш снимка?
не мога, отдавна е в шумоизолираща кутия и нямам достъп до нищо
но в общи линии начертах груб чертеж след малко ще ти го пратя на ЛС

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: