digitalpr написа:Пробвай в Ангел Стоилов - 96.Много благодаря- отговориха ми положително на обаждането и могат да ми го изпратят.
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
digitalpr
- специалист
5467 мнения в "CNC машина гравьор"
digitalpr
- специалист
Искам да повдигна един въпрос.
Как постигате успоредност между шпиндела и плота (така нареченото tram-ване)? От видеата в нета съм виждал някои варианти, като подлагане на фолио под държача на шпиндела, натягане на странични планки към същия държач и т.н. но тези методи не ми се струват много професионални. Някой от тук пишещите играл ли си е да tram-ва машината?
Как постигате успоредност между шпиндела и плота (така нареченото tram-ване)? От видеата в нета съм виждал някои варианти, като подлагане на фолио под държача на шпиндела, натягане на странични планки към същия държач и т.н. но тези методи не ми се струват много професионални. Някой от тук пишещите играл ли си е да tram-ва машината?
MrMurdjo
- майстор
За перпендикулярност на шпиндела спрямо равнината на плота ли става дума?
Там са две съставни - на вертикалната шейна веднъж и после на самия шпиндел. За шейната може да се ползва голям контролен (шлосерски) прав ъгъл. Може и друг, но не и от 3 лв китайски. На шейната се монтира индикаторен часовник и се движи нагоре-надолу по рамото на правия ъгъл.
За шпиндела може да се направи приспособление - рамо от метал (или друг нееластичен материал). На единия край се набива шпилка с диаметъра на някоя цанга, на другия се монтира индикаторен часовник. Стяга се на шпиндела и се върти на ръка, като се гледа отклонението на индикатора, който контактува с плота. На плота може да се залепи парче МДФ и да се челоса за да добие собствената равнина на машината.
Слагането на пластини въобще не е непрофесионално. Но обикновено трябва да са от метал и то твърд, желателно от калиброван материал да може да се смята корекцията. Просто и надеждно, след като се затегне веднъж.
Там са две съставни - на вертикалната шейна веднъж и после на самия шпиндел. За шейната може да се ползва голям контролен (шлосерски) прав ъгъл. Може и друг, но не и от 3 лв китайски. На шейната се монтира индикаторен часовник и се движи нагоре-надолу по рамото на правия ъгъл.
За шпиндела може да се направи приспособление - рамо от метал (или друг нееластичен материал). На единия край се набива шпилка с диаметъра на някоя цанга, на другия се монтира индикаторен часовник. Стяга се на шпиндела и се върти на ръка, като се гледа отклонението на индикатора, който контактува с плота. На плота може да се залепи парче МДФ и да се челоса за да добие собствената равнина на машината.
Слагането на пластини въобще не е непрофесионално. Но обикновено трябва да са от метал и то твърд, желателно от калиброван материал да може да се смята корекцията. Просто и надеждно, след като се затегне веднъж.
digitalpr
- специалист
Начина на тестване ми е ясен. По скоро искам да обсъдим реализацията на корекцията. На моята машина това е направено точно с калибрирани пластини, но не мога да кажа че съм достатъчно доволен от резултата. Мислех за някаква система от винтове, която плавно да напъва равнините, така че да може фино с инструмент да се променя ъгъла.
angelfilev
- специалист
digitalpr написа:Начина на тестване ми е ясен. По скоро искам да обсъдим реализацията на корекцията. На моята машина това е направено точно с калибрирани пластини, но не мога да кажа че съм достатъчно доволен от резултата. Мислех за някаква система от винтове, която плавно да напъва равнините, така че да може фино с инструмент да се променя ъгъла.Вертикалната фрезова глава на универсални фрезмашини се закрепва с 4 болта. Има възможност да се завърта на 90 градуса. Тъй като скалата не осигурява достатъчна точност допълнително се центрова на нула по метода описан от MrMurdjo. Понеже се прави рядко е горе-долу приемливо.
Щом на професионални машини не са предвидили специално регулиране, то на любителски не е оправдано според мен.
Може би имаш големи неточности в монтажа и затова търсиш решение? Методът на alien е добър в този случай. До болта, който затяга нарязваш резба за болт който да премества повърхността обратно.
Става, настройката е по-лесна.
Р.Пенев
- напреднал
На моята машина в един от възлите, направих регулирането, чрез стопорни болтове.Затегнах леко основните болтове(обмазани с грес) след което, регулиране със стопорните и през предварително пробити отвори инжектирах със спринцовка епоксидна смола.След втвърдяване на смолата,затегнах основните болтове.Това се наложи на място с 1мм луфт! А,стотни регулирам с луфтомерни пластини и не съм видял проблеми от това.На снимката се вижда,шината под лявата направляваща е регулирана по този метод.
Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература