Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
Zoro5 - специалист
Под наем забрави! ТП си е като ел.печка - с каквато мощност я направиш, с толкова ще топли. Тест на парното може да се направи с някакъв ел.бойлер , например проточен (много по-евтини са). Комплекти няма , частите се подбират според заданието. Ценоразписи също няма - колкото се договорите. Фирмите ще се опитат да ти продадат готов продукт. Трябва ти човек ,който да разбира от ремонт(не само монтаж) на климатици ,макар че при ТП си има и специфики. Трябват инструменти и умения за запояване, измервания, настройки и др. Естествено ,че колкото повече работа ти свърши човека, ще трябва и повече да му платиш. Гаранция - Франция! Да не стане като да си купиш готова?

Но първо се започва с тест на дебита на сондажа , защото ако там стане фал, всичко друго се обезмисля - само ще се набуташ с железария! Така или иначе сондажа ще трябва да се прави - защо да не е първи?
kamen123 - напреднал
за поливане много пъти съм пускал цял ден водна помпа вида 750w с изход тръба 1 1/4, нито един път не е спирала водата, наоколо при съседи също има вода, за това мисля дебита е най малкия проблем
ivan_v - специалист
Направата на моите ТП вода-вода
viewtopic.php?t=35734
viewtopic.php?f=10&t=20729&start=320
ми излезе по 500 лв на климатик т.е. 500лв за двата топлообменника (ТО) и напълване с фреон.Това за климатик 12-ка. За 18-ка ,която правих на приятел мисля, че сметката беше около 700лв. Всичо това без кутия и други екстри.
Както съм описал в темите, основната философия към която съм се придържал е замяна на оригиналите ТО на климатика с ТО за вода,които да имат същата вместимост. След което зарядка с фреон според табелката на климатика. Нужно е също капилярката да се скъси ( да се увеличи пропускливостта), защото вода с температура 12°C се справя доста добре с изпарението.
Следващия важен момент е избора на максимално икономична сондажна помпа. Моята е с консумация 60W и водата е повече от достатъчно.
kamen123 - напреднал
за икономична сондажна помпа имам самозасмукваща диафрагмена помпа 12v 60w, ползва се за пръскачки и миене на коли, пристигна преди няколко дни, цена около $15 с безплатна доставка,
ако е неподходяща има други подобни малки потопяеми помпи на 12 v, може една долу в сондата и една горе,

за 12 v има регулатори на обороти/мощност/дебит с pwm и кондензатори на цена около $5,

друг вариант е малка помпа 220v, 300w с регулатор оборотите за асинхронен двигател, помпа около 50лв, регулатора около 200 лв
Zoro5 - специалист
Термопомпата върви с вода , а не със "струва ми се" и "мисля че". Това ,че за пипера стига, не значи, че ще стига и за ТП. В твоя случай на ТП ще и трябват поне 0.7м3/ч. За теста трябва да теглиш този дебит поне 72 часа нонстоп. Ако минеш теста ще си един от малкото щастливци. Освен това си има и законова страна. Ако черпиш над 10м3 на денонощие, си длъжен да сложиш водомер на сондажа , по който ще те таксуват от "Басейнова дирекция" (за сега е под 0.10лв на кубик). Ако изливаш водата в канализацията , трябва да плащаш и на ВиК такса "мръсна вода". Дали ще спазиш закона си е твоя работа, но ако не го спазиш, поне не се хвали наляво-надясно с новата си придобивка. :wink:
kamen123 - напреднал
ето примерна сметка за теста който съм правил с първата помпа с графика която намерих с гугъл,
http://rezachki.com/tsentrobezhna-vodna ... ka-cpm-158
http://rezachki.com/image/data/Oferti/V ... tled-3.jpg

750 w под 10 м вади 5 м3/час,
пускал съм цял ден или около 10 часа по 5 м3 е 50 м3

изискването е подобно
72 часа по 0.7 м3 е 50,4 м3

даже 50 м3 за 72 часа е по малко защото има повече време да се събере вода

за това мисля дебита не е проблем подобно на много други

мисля да направя още една сонда, между двете сонди под 3 м е пясък и помпата само ще върти водата през пясъка,

така като само въртя водата и като не се хваля се надявам да няма проблеми с басейнова дирекция и подобни,

а и термопомпата сигурно не работи непрекъснато 24 часа и така е под 10м3 на ден
Zoro5 - специалист
Не казвам ,че нямаш вода , просто те съветвам това да е първото нещо, което ще направиш - външния воден кръг. Следващото трябва да е вътрешния кръг - парното. ТП вода-вода всъщност са "най-лесните" и няма причина машината да не работи, но е добре като стане, да се настройва при реални условия. Така ,че е желателно другите неща вече да са готови, но не е задължително, де. Връщаш сондаж е най-добрия вариант , стига да стане. На някои места има случаи ,такъв сондаж да не може да поеме водата. Освен това трябва да е по-далеч от помпещия , даже ако може и на друго ниво, за да не си направи водата "късо съединение". Наличието на пясъчен слой е много добре. Не трябва да се опираш на това ,че помпата няма да работи постоянно. Обикновенно това се налага точно когато ти е най-нужно - в големи студове. Едва ли ще си щастлив точно тогава да ти свърши водата? Сметките се правят за най-тежките условия , а не за най-леките.
Ако наистина имаш достатъчно вода е грехота да не си с ТП така, че добре си се насочил. Друг е въпросът кой и как ще я направи - това си зависи от теб.
шоп - майстор
:? чета, чета и все повече се замислям.
Живея на 1 км от река Искър, имам сондаж ф150 дълбок 10 метра . Водното огледало е на около 3 метра. Дебита почти неограничен. Пускам трифазна помпа 3 цола и може да работи деноношно. С пускането нивото спада с 10 ина см и после си стои константно. Като спра помпата нивото се връща за секунди. Температурата на водата е около 12 градуса ( зимата не съм я мерил )

Имам къде да изхвърлям водата.

Имам трифазен ток. Имам и изградено парно, което заедно с изолацията на къщата при 50 градуса вкъщи е 27 градуса. Може да добавя радиатори или някой воден конвектор за да може и с 35 градуса да е топло...

Мисълта ми е дали да не инвестирам в яка трифазна термопомпа?

Добра ли е идеята да добавя буфер 5-6000 литра и помпата да работи само на ношна тарифа?

Благодаря предварително за съветите.
kamen123 - напреднал
разбрах поне 15 метра между двете сонди и сондата която приема водата да не се запуши с шлака,
също тръбата изходяща вода затворена и до дъното на сондата,така до 10 м балансира входящата и помпата само преодолява съпротивлението на тръбите и топлообменника.

нормално е такива машинки с толкова части да имат понякога проблеми, особено в началото докато се наместват нещата, за да няма проблеми когато е най студено може да се помисли за резервни варианти: няколко духалки по 15лв, проточен газов бойлер за около 500лв, ел. проточен бойлер и др. , все така мисля че дебита на сондата която правих е последния проблем

и аз като шоп се чудя за термопомпа, може да направим малка проба:
ivan_v сглобява като неговата с консумация ток 1kw, компресор за мидеа сигурно се намира по сервизите, медни тръби за топлообменници и други части също, май само трябва да добави алуминиева рамка да може да стои в кола при транспорт,
шоп подкрепя финансово теста и така ще прецени дали да инвестира в няколко пъти по голяма термопомпа
Zoro5 следи дали пропускаме нещо и обяснява
аз вземам помпата, ватметър, бидон, нагревател и пробвам за колко време и при каква консумация се загрява водата с нагревател и с помпа, правя подробно описание и снимки и качвам в нета. примерно закачам с въже нагревател по средата на пластмасов бидон така че да не опира в стените, пълня го до средата около 50 литра от сондата и отбелязвам с молив до къде е водата. включвам нагревателя през ватметър и отчитам каква мощност и за колко време стига до 45 градуса. за да е равномерна температурата може да бъркам водата с помпата за топла вода или с пластмасова тръба.
след това изливам тази вода, пълня нова от сондата до отбелязаното с молива и пускам помпата за топла вода да върти водата, включвам термопомпата през ватметър и отчитам време и консумация докато се нагрее до 45 градуса
kamen123 - напреднал
до тук разбрах тези предимства на тп пред климатици
- радиатор или подово няма филтър като при климатик, много не знаят как се почиства ...
- могат да са на закрито под земята и така са тихи, вентилатора на климатик шуми
- през зимата не се налага да се размразяват и работят ефективно когато е студено, стига да има дебит

Тема "въпроси за термопомпи" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: