• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 14
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
bobi65 - специалист
LazarGanev написа:
bobi65 написа:
С тоя котел няма как да стане, но с подходящ котел ще плащаш по-малко за газ, отколкото сега за пелети. Само че ще ти липсват любимите човъркания, ламбди и т.н., ще ти стане скучно :wink:
Това че ще ми липсва е 100 процента вярно.. но другото ми е съмнително.. в момента примерно киловата ми излиза по 6 ст.на пелети.. това означава газта да падне до 60 ст. на м3 за да е реална конкуренция.. зза 2-3-4 процента по високо КПД в момента не спорим.. просто погледнато по груби сметки.
LazarGanev - "Велик майстор"
Ами сега газът е 75ст, което прави към 60ст, чака се 20-22% намаление, пък КПД е поне 10% повече. За хамалогия и мръсотии не говорим. Иначе и аз съм на 5-6ст на пелети, ама дойде ли газ ги зарязвам...само дето май шансовете отминаха
bobi65 - специалист
LazarGanev написа:
Ами сега газът е 75ст, което прави към 60ст, чака се 20-22% намаление, пък КПД е поне 10% повече. За хамалогия и мръсотии не говорим. Иначе и аз съм на 5-6ст на пелети, ама дойде ли газ ги зарязвам...само дето май шансовете отминаха
Приятелю, извинявай обаче ако се задълбочиш в темата с газовите котли бързичко ще се откажеш. Ще ти нахвърлям няколко възпиращи момента в хронология по вземане на решение за минаване на газ.
- първо трябва проект от оторизирана фирма което си е допълнителен разход
- такса присъединяване към мрежата .. между 500-800 лв.
- изграждане от оторизирана фирма (няма как сам да си го направиш което е хубаво от една страна защото ще е по правилата )
- договор за поддръжка и проверки.. с съответната годишна цена - нещо като годишен преглед на колата и съответните стикери ( не зная колко е )
- месечна такса за отчитане на измерителен уред дори да няма консумация ( 10-12 )лв.
- широк диапазон на изменение на калоричността на горивото 7000-9000 ккал... ти обаче го плащаш по утвърдена цена
- утвърдената цена към днешна дата превърната в лв./ kwh е 9.9 ст. с отчетена ефективност на газовите котлета, цената включва добавка за мрежа и добавка за разпределение и се получава около 1.20 лв. за краен клиент по техен калкулатор
За справка ето линкове.

https://www.overgas.bg/web/guest/calculator

https://www.overgas.bg/natural_gas_price

- митът в който си повярвал за КПД на газов кондезен котел че е 107-110 процента е недопостим за специалист човек.. такова животно няма .. максимума теоретично е 99.1 .. което е с 2-3 процента по вече от добър пелетен котел. Това е равносилно да кажа и аз че моят топлообменик ми вдига КПД на 106 процента защото ми връща обратно в горивният процес около 2.5-3 кв.( 10 процента). при мощност на която работи горелката 30 кв. А то реално е + 0.3 процента .. т.е. 96.3.. а не 96 + 10 =106.. :)
справка ...

http://www.инженер.bg/ovk/analyses/%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B8-%D0%B8-%D0%B7%D0%B0%D0%B1%D0%BB%D1%83%D0%B4%D0%B8-%D0%B7%D0%B0-%D0%B3%D0%B0%D0%B7%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0%BB%D0%B8

- слагайки газов кондензен котел трябва да си промениш и вътрешната инсталация. Те имат високо КПД в нискотемпературен режим 50/60 гр. на водата.. Ако обаче си с радиатори оразмерени като мощност за температури на водата 60/80 гр. направо си умрял от студ. :)
- и не на последно място сигурността на доставките.. както и невъзможността да се направиш запас..

От всичко казано по горе мога да кажа " Кеф цена няма" който може да си го позволи да му се радва и поздравления.На мен обаче ми идва двойно като цена с всичките си компоненти на месечни разходи, изключвам еднократните за проекти, присъединяване и закупуване на котел..
Но ако се получи така че да падне цената до конкурентно ниво при месечен разход от всички компоненти естествено с един Байпас и втори газов или една горелка само ще се включа към газта.
За сега продължавам да усъвършенствам системата си и съм на крачка от превръщането на ламбда наблюдението в ламбда контрол.
bobi65 написа:
Приятелю, извинявай обаче ако се задълбочиш в темата с газовите котли бързичко ще се откажеш. Ще ти нахвърлям няколко възпиращи момента в хронология по вземане на решение за минаване на газ.
- първо трябва проект от оторизирана фирма което си е допълнителен разход
- такса присъединяване към мрежата .. между 500-800 лв.
- изграждане от оторизирана фирма (няма как сам да си го направиш което е хубаво от една страна защото ще е по правилата )
- договор за поддръжка и проверки.. с съответната годишна цена - нещо като годишен преглед на колата и съответните стикери ( не зная колко е )
- месечна такса за отчитане на измерителен уред дори да няма консумация ( 10-12 )лв.
- широк диапазон на изменение на калоричността на горивото 7000-9000 ккал... ти обаче го плащаш по утвърдена цена
- утвърдената цена към днешна дата превърната в лв./ kwh е 9.9 ст. с отчетена ефективност на газовите котлета, цената включва добавка за мрежа и добавка за разпределение и се получава около 1.20 лв. за краен клиент по техен калкулатор
За справка ето линкове.

https://www.overgas.bg/web/guest/calculator

https://www.overgas.bg/natural_gas_price

- митът в който си повярвал за КПД на газов кондезен котел че е 107-110 процента е недопостим за специалист човек.. такова животно няма .. максимума теоретично е 99.1 .. което е с 2-3 процента по вече от добър пелетен котел. Това е равносилно да кажа и аз че моят топлообменик ми вдига КПД на 106 процента защото ми връща обратно в горивният процес около 2.5-3 кв.( 10 процента). при мощност на която работи горелката 30 кв. А то реално е + 0.3 процента .. т.е. 96.3.. а не 96 + 10 =106.. :)
справка ...

http://www.инженер.bg/ovk/analyses/%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B8-%D0%B8-%D0%B7%D0%B0%D0%B1%D0%BB%D1%83%D0%B4%D0%B8-%D0%B7%D0%B0-%D0%B3%D0%B0%D0%B7%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0%BB%D0%B8

- слагайки газов кондензен котел трябва да си промениш и вътрешната инсталация. Те имат високо КПД в нискотемпературен режим 50/60 гр. на водата.. Ако обаче си с радиатори оразмерени като мощност за температури на водата 60/80 гр. направо си умрял от студ. :)
- и не на последно място сигурността на доставките.. както и невъзможността да се направиш запас..

От всичко казано по горе мога да кажа " Кеф цена няма" който може да си го позволи да му се радва и поздравления.На мен обаче ми идва двойно като цена с всичките си компоненти на месечни разходи, изключвам еднократните за проекти, присъединяване и закупуване на котел..
Но ако се получи така че да падне цената до конкурентно ниво при месечен разход от всички компоненти естествено с един Байпас и втори газов или една горелка само ще се включа към газта.
За сега продължавам да усъвършенствам системата си и съм на крачка от превръщането на ламбда наблюдението в ламбда контрол.
О, приятелю, извинявай, смяташ ли, че ще подема тема за газ без да съм се задълбочил? От 10 години се занимавам с това и мога да ти дам информация от първа ръка:
- проектиранре на газова инсталация - 100лв
- такса присъединяване - 500лв средно, но има промоции с нулева такса
- от изграждане на газовата инсталация не се печели - много пъти съм отказвал
- годишната проверка от техническия надзор е 25лв
- няма месечна такса, ако не си ползвал, но аз пък не знам някой, който има, а не ползва
- горивото е с постоянна калоричност - за разлика от пелети,м въглища, дърва
- на таблици за калочиност не вярвай, всичките са различни
- моля те да не сравняваме по икономичност чугунен котел с кондензен газов котел
- кондензният газов котел е най-икономичен при температура 40-30, но това не означава, че при 80-60 не е значително по-икономичен от всеки чугунен, пък дори и стоманен котел на твърдо гориво. Никой не е длъжен да си сменя радиаторите
- относно сигурността на доставките - по-сигурно от газовата тръба няма :wink:
- относно цяната на вложението - с всичките му такси, проекти монтирането на газов котел е доста по-евтино и изгодно от монтирането на пелетен котел.
Като заключение ще обобщя, че и като инвестиция, и като месечни сметки газовият котел няма конкуренция (в общия случай), което не означава че няма изключения. Говоря на този етап.
bobi65 - специалист
Радвам се че си в течение с нещата от първа ръка..
с удоволствие ще ти задавам въпроси за който не съм в час.
Значи не оспорвам че газов кондезен котел с по високо КПД от другите на твърдо гориво но пресметнато през цената за киловат идва двойно на пелетите..
Е кажи ми какво като е с 2-3-4 процента по икономичен.. какъв стимул да имам..
Тук около София.. в Банкя в Драгалевци и около мен изпищяха доста хора за които сметките им се удвоиха.. и се върнаха на пелети. Има и много който не им е проблем цената.. " Кеф цена няма"
Вярно чисто и не го зареждаш и чистиш.. но и моят съм го докарал до положение 1 път в седмицата да го почистя и изсипя няколко чувала два пъти седмично..
Другото което ми е интересно как при режим 40/30 за който казваш ще стоплиш помещение примерно от 20 м2 с радиатор оразмерен на 2.5 кв. при 70 гр. на водата..
нали за да се получи покритие трябва да има радиатор поне 2 пъти по голям.
6osi6 - майстор
bobi65 написа:
Каква схема да ти дам...
Дай схема с пътя на пламъка и димните газове. Как преминават през котела? Може да имаш идея за копиране.
Мисля да сложа четири керамични плочи над горелката. Пламъкът ще преминава през тях, после под скарата за жарта и ще излиза над нея от отворите между четвърта и пета секция.
В понеделник ще сложа схема.
bobi65 написа:
Радвам се че си в течение с нещата от първа ръка..
с удоволствие ще ти задавам въпроси за който не съм в час.
Значи не оспорвам че газов кондезен котел с по високо КПД от другите на твърдо гориво но пресметнато през цената за киловат идва двойно на пелетите..
Е кажи ми какво като е с 2-3-4 процента по икономичен.. какъв стимул да имам..
Тук около София.. в Банкя в Драгалевци и около мен изпищяха доста хора за които сметките им се удвоиха.. и се върнаха на пелети. Има и много който не им е проблем цената.. " Кеф цена няма"
Вярно чисто и не го зареждаш и чистиш.. но и моят съм го докарал до положение 1 път в седмицата да го почистя и изсипя няколко чувала два пъти седмично..
Другото което ми е интересно как при режим 40/30 за който казваш ще стоплиш помещение примерно от 20 м2 с радиатор оразмерен на 2.5 кв. при 70 гр. на водата..
нали за да се получи покритие трябва да има радиатор поне 2 пъти по голям.
Режим 40-30 е при подово, тогава е най-икономичен, но това не означава, че трябва да се ползва само в този режим. Дори и в режим 80-60 кондензния котел е доста по-икономичен от конвенционален газов котел (по-високо КПД), пък да не говорим за котел на твърдо гориво, еле пък чугунен. Радвам се, че си го докарал твоя донякъде, но с една купчина добавено желязо и арматура, една купчина прибори и приспособления, сума ти грижи и обслужване. Пък оня го слагаш и забравяш и пак е много по-икономичен, не са 2-3-4 процента, не е "кеф цена няма". Какъвто е скока между въглища и пелети, такъв е скока между пелети и газ - получаваш много повече комфорт за много малко оскъпяване (понякога дори и поевтиняване). Разликата е там, че всеки може да мине от въглища и дърва на пелети, но не всеки може да мине от пелети на газ, заради липсата на мрежа.
Dzver - специалист
С какви пелети ги сравнявате?
слънчогледови с газ или дървесни с газ?

още не съм взел грейкото и ако разхода е малко над слънчогледовите на газ по-добре да се преоориентирам.
Не искам да те подвеждам, не знам на каква фирма ще попаднеш, че то газификацията в Пловдив...,но проучи въпроса, вземи оферти. И не се поддавай на шантажи :wink: .
Имаш ли газ до входа, какво е разстоянието от точката на присъединяване до котела?
bobi65 - специалист
6osi6 написа:
bobi65 написа:
Каква схема да ти дам...
Дай схема с пътя на пламъка и димните газове. Как преминават през котела? Може да имаш идея за копиране.
Мисля да сложа четири керамични плочи над горелката. Пламъкът ще преминава през тях, после под скарата за жарта и ще излиза над нея от отворите между четвърта и пета секция.
В понеделник ще сложа схема.
Позасмях се приятелю.. Един участник от форума ни беше препоръчал с теб да си направим оделна тема и да си воюваме.. В слчая обаче ти хрумват неща който съм реализирал преди 2 години..
Постарах се върху една снимка от интернет да ти нарисувам моята система.. и едни реални снимки ти слагам..
Горивната ми камера е Ушамотена и газовете са турболизирани в трите хода.. затова чугуна против който са много хора стана като Мерцедес :)

Уточнявам, че турболизаторите в 5-те канала на димоотводните тръби са хоризонтално накъдрени не вертикално както съм ти ги нарисувал.. Просто показвам нагледно идеята за третият тракт.
Турболизатора на вторият ход съм го направил като първо съм направил правоъгълна рамкова конструкция и към нея са фиксирани ламарините който обръщат посоката на газовете. Всичко е изцентрено максимално точно и достатъчно плътно само част от 6-та секция е свободна за движение на газовете. около 8 см. Има си дръжка и при почистване просто се изтегля като Блокова конструкция..
Затова при смяна на горивото ако се наложи .. или имам Боклуци събрани за изгаряне просто изтеглям тази конструкция, изваждам шамотните модули (10 модула, тях подреждам през горната врата ) и затварям другата врата ( за въглища ) . Общо 1 мин. време.

Прикачен файл

Ferolli s plo4i-1.jpg

Прикачен файл

IMG_20160123_083339.jpg Ето и резултата 30 kw и комина ми замръзва :)

Прикачен файл

IMG_20160218_111506.jpg

Прикачен файл

IMG_20160218_111543.jpg
Последна промяна от bobi65 на нед фев 21, 2016 7:55 am, променено общо 16 пъти.
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 14

Тема "Препоръка при избор на стоманен (чугунен) триходов котел." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: