• 1
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 89
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
ELEMENTAL - специалист
s7ivur написа:
За да свържа паралелно 3 сини светодиода към 5В получих резистор ~33,3 Ohm(в случая 3 броя). Верни ли са изчисленията ми ?
Не съвсем.33омов трябва да е резистора при положение, че 3-те светодиода са свързани паралелно един на друг (и последователно спрямо него).До колкото разбирам обаче ти искаш на всеки светодиод да слагаш отделен резистор.В този случай резисторите трябва да са по 100ома.Ако сложиш по 33 ома на диод ще им превишиш тока поне 3 пъти.
Иначе мощността разсейвана от резистора можеш да изчислиш по тази формула:
P=U.I [W] , където U е пада на напрежие в/у резистора (в твоя случай около 2 волта) и I е тока през резистора.При пад 2 волта и ток 20 милиампера се получават 0,04W разсейвана топлина.Максималната разсейвана мощност на повечето резистори е 0,125W, 0,25W, 0,5W, 0,6W, 1W, 2W, 3W, 5W, 6W, 10W и тн.
Petyr написа:
По формулата в началото на темата излиза, че резистор не ми е необходим. Дали не съм сбъркал някъде?
.......
Каква ще е консумацията на тези 4 светодиода?
Трябва да сложиш резистор (примерно десетина ома), защото иначе рискуваш светодиодите да изгорят при повишаване на напрежението дори с 0,5-1волт.
Светодиодите ще консумират около 20mA.
P.S. Не е лошо да ги разделиш на 2 групи с отделни резистори светодиодите, така ще е сигурно, че ще светят дори и при поразреден акумулатор.
s7ivur - помощник
Благодаря, ELEMENTAL! След малко отивам да пазаря. :)
mitcd - специалист
Грубо 100 Ом на волт над това на диода.Пример 12 V - 3V волтов диод = 9 х 100 Ом= 900 Ом~ 1 K.Или 5 V(източник)-3V(напреж. на светодиода)= 2 х 100 Ом =200 Ом .Предимствата на последователното свързване на светодиоди е това че токът във веригата е един и същ(променя се само напрежението) и няма да грее съпротивлението .Свето диода е близък по характеристики като на ценеровия диод.Дори може да се направи стабилизатор със свето диод(и).Все още аз държа че паралелното свързване на свето диоди не е добра идея.С изключение на някой марки като тези в запалките
s7ivur - помощник
В магазина, в който ходих имаше резистори 100 ома, 1 и 2 вата. Купих от тези от 1 ват. Ще ми свършат ли работа ?
ELEMENTAL - специалист
Да, ще ти свършат работа.
s7ivur - помощник
Направих това, което бях замислил.

Благодаря на всички, особено на ELEMENTAL !

За жалост в момента нямам с какво да го снимам, за да се похваля :sad:, но се надявам в най-скоро време да мога да приложа и снимки.
БАШ МАЙСТОР - специалист
здравейте! понеже започвам ремонт в къщи и съм решил във всяко помещение да сложа независимо осветление , при угасване на тока да го пускам ,та:захранването ще е от акумулатор за кола ,12в/55ач.
Имам лампа за палатката със 24 +3 светодиода захранени с 4 батерии от 1.5в и свети много добре ,но вътре има само едно съпротивление между ключа ( превключва 24 или 3те да светят само) и 3те диода ,стойноста му е ,две златни една червена и една зелена лентички,няма грец /мрец и други части. Та питането ми е ако навържа 48 диода със двойна стойност на съпротивлението и ги пусна на12в ,ще престана ли да пиша глупости :lol: изчетох цялата тема и ме заболя главата!

ЗАДАЧАТА Е!
имам 5 помещения и един акумулатор ,трябва да направя 5 лампи,ще ги направя ако ми кажете колко диода, греци, съпротивления, и стойностите им де, пък ако и схема някой добър човек даде, ще съм признателно щастлив!

И както е казал поета :ДА ПОМАГА БОГ И СЪФОРУМЦИ![/img]
Justy - майстор
Цветен код за резистори - тук

При захранване от акумулатор не ртрябва грец или каквото и да било друго, освен токоограничаващ резистор и прекъсвач.
Първо реши колко вата искаш да отдават диодите. След това прегледай темата - ELEMENTAL е дал пълните изчисления. Успех :)
Trifun - специалист
Цветен код за резистори - И тук :)
  • 1
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 89

Тема "Осветление със светодиоди" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: