s7ivur написа:За да свържа паралелно 3 сини светодиода към 5В получих резистор ~33,3 Ohm(в случая 3 броя). Верни ли са изчисленията ми ?Не съвсем.33омов трябва да е резистора при положение, че 3-те светодиода са свързани паралелно един на друг (и последователно спрямо него).До колкото разбирам обаче ти искаш на всеки светодиод да слагаш отделен резистор.В този случай резисторите трябва да са по 100ома.Ако сложиш по 33 ома на диод ще им превишиш тока поне 3 пъти.
Иначе мощността разсейвана от резистора можеш да изчислиш по тази формула:
P=U.I [W] , където U е пада на напрежие в/у резистора (в твоя случай около 2 волта) и I е тока през резистора.При пад 2 волта и ток 20 милиампера се получават 0,04W разсейвана топлина.Максималната разсейвана мощност на повечето резистори е 0,125W, 0,25W, 0,5W, 0,6W, 1W, 2W, 3W, 5W, 6W, 10W и тн.
Petyr написа:По формулата в началото на темата излиза, че резистор не ми е необходим. Дали не съм сбъркал някъде?Трябва да сложиш резистор (примерно десетина ома), защото иначе рискуваш светодиодите да изгорят при повишаване на напрежението дори с 0,5-1волт.
.......
Каква ще е консумацията на тези 4 светодиода?
Светодиодите ще консумират около 20mA.
P.S. Не е лошо да ги разделиш на 2 групи с отделни резистори светодиодите, така ще е сигурно, че ще светят дори и при поразреден акумулатор.