Най - вълнуващия въпрос зимно време.
gnt69 - майстор
fbr написа:
Е добре де, тоя вентилатор сигурно може да се управлява, така че да поддържа предварително зададен дебит, та ако се наложи да върти обратно.
И на мене ми се вижда логично ако е уплътнен котела да влезе толкова въздух колкото вкара вентилатора. Те май тез клапи като шмиргелите дето ги слагат на горелките, според мен ако клапата дава някакво съществено предимство производителите на котли ще си го напишат в инструкциите за монтаж да може клиента да е доволен. :partyman:
Evgeniy - майстор
Може, но някой трябва да сложи MAF; MAP; ламбда... А на повечето горелки дори няма обратна връзка по обороти. Ламбда контрола е почти на цената на горелката и то на броени марки.
LazarGanev - "Велик майстор"
За дебитомер на изгорелите газове ли говорите?
6osi6 - майстор
шоп написа:
Масово гледам ( дори и тук във форума) как неправилно се монтират регулаторите на налягане и вместо положителен ефект се получава отрицателен като се изхвърлят в атмосферата стотици и хиляди м3 затоплен котелен въздух за денонощие:-(
шоп написа:
регулатора трябва да е над котелното в неотоплено помещение или ако е в него да е захранен с въздуховод с външен студен въздух.
Регулаторът за тяга се монтира в котелното помещение.
Прикачен файл:
regulator_ciagu.jpg
regulator_ciagu.jpg (62.21 KиБ) Видяна 1864 пъти
Ако се постави отвън, ще вкарва в комина студен и влажен въздух, което допълнително ще влоши тягата.
За притока на свеж въздух в котелното се поставя "зетка" на височина 2 метра до 30 см. от пода.
Прикачен файл:
zetka.jpg
zetka.jpg (31.84 KиБ) Видяна 1864 пъти
За да се ограничи притока на въздух при силен вятър, от външната страна на "зетката" се поставя клапа тип направи си сам, за ограничаване на въздушния поток. Това е една филтърна клапа в коляно фи 200, с твърда връзка в късата част на коляното, която се движи плътно в коляното по оста му нагоре при силен вятър. Над коляното във фи 180 се поставя втора клапа, която затваря "зетката" при движение на първата клапа. При бавен поток филтърната клапа стои вертикално в коляното и клапата над нея е максимално отворена.
Тази клапа до някъде обезсмисля поставянето на регулатор на тягата, но за да проработи, котелното трябва да е много добре уплътнено.
шоп - майстор
6osi6 написа:
шоп написа:
Масово гледам ( дори и тук във форума) как неправилно се монтират регулаторите на налягане и вместо положителен ефект се получава отрицателен като се изхвърлят в атмосферата стотици и хиляди м3 затоплен котелен въздух за денонощие:-(
шоп написа:
регулатора трябва да е над котелното в неотоплено помещение или ако е в него да е захранен с въздуховод с външен студен въздух.
Ако се постави отвън, ще вкарва в комина студен и влажен въздух, което допълнително ще влоши тягата.
Нали това е целта?
При силна тяга на комина да има нещо което да я ограничи. Преминаването на много малко студен въздух върши тази работа.

Разбира се, който иска може да си я монтита в котелното и за да се стабилизира тягата през клапата да се изхвърля огромно количество затоплен въздух
bobi65 - специалист
Колеги.. ако не сте обърнали внимание в други теми как аз как съм решил този казус , ще ви насоча вниманието специално.. никакви " Зетки , Клапи регулатори от познатият тип и никакви загуби от иизхвърлен топъл въздух" . Работи сравнително устойчиво до нива на вятъра които създават тяга до два пъти по голяма или по малка от собствената.. Над тези стойности и аз имам проблеми.. ( разцентрова ми ламбда настройките).. Два дни обаче успешно работи под наблюдението ми "Ламбда контролера" който доразвих към ламбда наблюдението си.

ето снимка.. води се корабен регулатор на тягата...

Прикачен файл

IMG_20160123_083339.jpg
Последна промяна от bobi65 на нед фев 28, 2016 10:29 pm, променено общо 1 път.
LazarGanev - "Велик майстор"
шоп написа:
Разбира се, който иска може да си я монтита в котелното и за да се стабилизира тягата през клапата да се изхвърля огромно количество затоплен въздух
Ако тягата е прекалено голяма, се изхвърля затоплен въздух, ... но ако не се сложи такава клапа, т.е. тогава въздухът минава през котела и се затопля. А се предполага, че котелът е изолиран и излъчването в котелното е минимално, кога успява да се затопли това "огромно количество затоплен въздух"? :)
Последна промяна от LazarGanev на нед фев 28, 2016 10:32 pm, променено общо 1 път.
Evgeniy - майстор
Поне при мен не е огромно. Само по време на пориви се отваря много. За последния месец само потрепва леко...
filmatoplo - майстор
На моята печка с водна риза имам направена клапа с тръба да си взима въздух отвън ,тръбата е дълга 40 санта колкото да премине 30 санта стена и 10 санта до печката .Познай сс кой въздух работи по добре - ами с въздуха от стаята.Обаче след няколко часа отварям вратата на терасата да си поеме въздух стаята .Не знам защо с пресния студен работи пи начин който не ми харесва,охлажда камерата ,прави налеп и самите дърва не задържат въглени .Имам разни идеи които могат да поправят нещата за въздух отвън ама жената ще ме изгони вече от къщи с моите техники :-D днес рязах с флекса на терасата .Да се поправя тоест да ибясня ,при мен е клапа която се движи само на ръка ,не е регулатор затова ако има повече подаване не ми харесва.
bobi65 - специалист
Филме, сътвори един топлообменник на кюнеца над печката. в него вкарай външният въздух първо а после в печката .. така ще си решиш проблема и вдигнеш КПД... саждите са загуби.. неизгоряли въглеводороди.

Тема "Разход на пелети!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: