Най - вълнуващия въпрос зимно време.
stoyanstoyan - специалист
Взимай костражева от полша за 3600лв ,туин био или мини био. Чак яд ме хваща ,че бг котли които и наполовина не са толкова добри се предлагат на безбожно високи цени.
gnt69 - майстор
stoyanstoyan написа:
Взимай костражева от полша за 3600лв ,туин био или мини био. Чак яд ме хваща ,че бг котли които и наполовина не са толкова добри се предлагат на безбожно високи цени.
Какво горят тия котли и как е разхода. Търсих из форума ама не открих споделяне на разход. :partyman:
Влез в официалния им сайт и виж,аз не знам. Тук има един човек с костразева но друг тип и той е споделил своя разход.
gnt69 - майстор
stoyanstoyan написа:
Влез в официалния им сайт и виж,аз не знам. Тук има един човек с костразева но друг тип и той е споделил своя разход.
То производителя ако гледаш не гори ами само ближе пелетите. Питам за реален разход от някой съфорумник.
LazarGanev - "Велик майстор"
stoyanstoyan написа:
Я дай малко примери - кои са тези Бг котли на безбожно високи цени, които не са и наполовина толкова добри?!
Признавам това с два пъти по добър е малък емоционален изблик защото наистина нямам представа,аз съм обикновен потребител , но бих искал да знам как може котел с бафа сертификат да струва по малко от българските такива. То вярно че е добре да стимулираме бг производителите ама мисля че идва малко прекалено.
LazarGanev - "Велик майстор"
:goodman: Харесвам любознателните, те обичат да четат :wink: ! Прочети за какво се дава този сертификат, за какво служи и какво отчита. Да в Германия не може да продаваш без него заради екологични изисквания, но слава Богу в Бг още не са толкова строги тези стандарти, че половината населения трябва да остане на студено. Това, че един котел има този сертификат не го прави по-добър от друг, който го няма. А при днешната пазарна икономика всяко нещо струва толкова, колкото са съгласни потребителите да платят за него. За да се купува по-скъпото, значи си заслужава повече :wink: . Във форума има много хора, които си смениха евтините вносни, маркови, сертифицирани горелки с по-скъпи български и са много по-доволни :)
vrangelov - специалист
Здравейте BAFA маниаци,

Тяхната организация не ни касае много, но от обща култура ги поглеждам, дали се развиват или изостават. Нека ви държа и вас в течение.
Все още BAFA не определя кой ще продава на немският пазар и кой не, но все още дава субсидии за екологично и ефективно отопление. В новите списъци виждам нещо ново и то е, че имаме български производител в тях. Това е НЕС. В списъка имат допуснати 6 пелетни, 5 пиролизни котела и 5 слънчеви колектора.
Доколкото знам ЕРАТО също продават в Германия, но за съжаление не ги намирам в списъците на BAFA.
Ето един търговец, който предлага източноевропейски котли с одобрение от BAFA на немския пазар. >>>Цък<<< За всеки котел е посочил максималната субсидия, която може да бъде получена.

Ето и актуалните списъци на BAFA в PDF формат:
Пелетни котли
Пиролизни котли
Слънчеви колектори
Ние също имаме BAFA, но при нас се казва REECL, ама нали сме по-умни, решихме да си споделим субсидиите с банките.

Поздрави!
Christo - майстор
Ние не само че сме по-умни, но сме и по-богати от германците :? На тях, горките им дават по 4500 до 6000 евра бонус, да не умрат от глад и студ. Преди четири-пет години, като си купувах котел, буфер ит.н., ходих в една "наша" австрийска банка. Не се случиха нещата....Като им видях условията, като направихме сметките с кредитния инспектор, нищо и половина на квадрат...
Здравейте,

моля за съвет за отопление на едноетажна къща, около 100м2, с добра дограма, без изолация, отопляват се 4 неголеми стаи и един 120л бойлер. Къщата е на родителите ми, които са доста далеч и не съм наясно с точното изпълнение на системата. До сега бяха с котел на твърдо гориво Виадрус (мощността не ми е известна в момента), който се оказа спукан на няколко места след уж източена система, понеже тази зима къщата не беше обитаема. Сега баща ми ме моли да проуча в интернет за нов котел, но въпросите са много и определено не знам от къде да започна. Коментирахме дали да не минат на пелети, защото на всички е ясно, че другото е голяма хамалогия, а и когато годините се трупат е хубаво да мислим по-лесни варианти. Мястото обаче също е проблем, според него на максимално 140смх60см трябва да се разположи котела, самото помещение е сервизно, тясно и малко като размер и има колони... Ако някой може да ме посъветва за възможни решения, възможно по-бюджетни, ще съм благодарна!

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: