Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kalin72 - майстор
Камината е много по-удачна за 100м2 площ. Погледни другата тема за пелетни камини.
syncho - майстор
madesta, да камина е по-подходящия вариант, но недей да взимаш нещо, което е повече от 10-12кВ, защото напоследък един производител български се опитва да наложи някаква странна мода да се продават два пъти по-мощни от необходимото камини, което е пълен абсурд.
Здравейте,

благодаря за отговорите! Разбирам аргумента, свързан с мощността, у дома отопляваме три пъти по-голяма къща с 24кв. "Проблемът" е този, че мястото отредено за котлето е една пристройка към къщата, която е неизползваема, без изолация и дограма и реално слагането там на камина не е особено удачно. Мерси все пак, ще бъда благодарна и за други съвети!
Здравейте отново,

има някакво развитие май, баща ми е пообиколил фирмите и са му предложили котел Бурнит ВБ, на който евентуално да се добави пелетна горелка, не знам каква марка ще му предложат, поръчах му да попита утре. Отново ще помоля за съвет, добър вариант ли е това? За всякакви препоръки и съвети ще съм благодарна!
filmatoplo - майстор
Веднъж направихме тази грешка да монтираме котел с горелка Бурнит в помещение под прозореца и терсата на хората ,сега при всяко вентилаторно почистване на горелката, жената изпуска чинии,мъжа изтърва цигарата,кучето вие,кокошките на комшията спряха да снасят.
andy_forresite - майстор
От ноември м.г. следя този подфорум на "направи сам" и мога да ти кажа, че почти не е споменаван котела на бърнит. Основно се обсъжда друга марка котел с горелка и 99% от информацията за пелетни котли въобще е за тази едничка марка.

Казваш 140/60 см... Хм, има един котел дето ще влезе като у тях си в това пространство. Той е зелен. Да, той е зелен като тази усмивка - :) Името му е Torch II. По-малката му версия е с диапазон 3 до 20 киловата. Размерите на котела и бункера (те са комплект) са по точно 40 см широчина. Оставяте 10 см разстояние между тях и общата им широчина става 90 см. А вие имате цели 140. Ехеее, то широко там бе :wink:
Дълбочината им е по 55 см, а вие имате 60. Малко трудно заради комина и излизането на тръбите за водата от него. Измислете още 10 см и ще стане.
Толкова е компактен и лек, че може да се докара в кола седан среден клас. Котелът се "мята" на задната седалка, а бункерът се взима разглобен и се редят парчетата от него в багажника барабар с шнека.
Ако ти е любопитно, зареди термосиликат точка ком и цъкни на "система Torch".
filmatoplo - майстор
Не че някой луд не може да го монтира в това тясно пространство ,нали иска обслужване, не се знае въобще вратичката да ще се отваря заедно с горелката. За опасности от нагряване на повърхности от съоръжението не казвам нищо. Сигурен съм че ще вземе някакво практично и разумно решение.
andy_forresite - майстор
Всъщност дълбочината е 70 см. Плюс поне 15 за кюнеца и място за тръбите, значи имаме недостиг на 25 см.
Може и да стане ако не са един до друг :?
При почистването се отваря горния капак и с четката се шомполира топлообменника. Горелката се сваля като се развият двете перчати гайки, не е на вратичка. После пепелникът се измъква и се изсипва, но не и преди чистенето на топлообменника.

Не съм виждал на живо грейко и торч, но единствено ме съмнява доколко ефективен е топлообменникът на торча. На грейко ми се струва пО направен откъм път на топлите ветрове и усвояване.

Филм, грейковица има ли механично бутало за избутване на упорити пелетки, дет не щат до горят и заформят буци?
filmatoplo - майстор
Няма, но вие просто няма да си купувате пелети които образуват такава шлака, производителите на такива пелети ще останат без пазар, и ще се наложи да оправят и следят качеството, и така всеки ползвател на горелка ще се превърне в един бял човек.

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: