DundyTheCroc написа:Диодите са едни китайски "Eagle eye", дават ги три вата, на 12 волта един изтествано харчи 100 милиампераНямат ли си вграден драйвер тия диоди? Не са ли специално за кола? В такъв случай трябва да са си разчетени да поемат промените в захранването. Аз имам едни, дето от 9 до 16V си светят без видима промяна на интензитета. Вътре драйверът си се грижи за стабилизацията. При по-ниско напрежение харчат повече ток, при повишаване на напрежението харчат по-малко, което показва, че електрониката вътре си действа добре. Няма нужда аз да се грижа за стабилизирани 12 волта. Пробвай с някакво лабораторно захранване да променяш тия 12 волта и гледай как е консумацията. Възможно е до 15 волта да пада токът, а не да се вдига.
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
jordanvass
- майстор
777 мнения в "Направи сам LED осветление"
DundyTheCroc
- майстор
Доколкото четох драйвер нямат, по един резистор вътре. Не съм ги тествал на по-високи напрежения, на 11 волта тока е 85 милиампера на диод, на 12.50 волта светят по-силно, но и греят доволно вече, но тока не замерих. Така или иначе съм се спрял на 12 волта захранващо напрежение, въпросът е да ползвам наличния линеен регулатор по напрежение с LM317 или да вземам нещо китайско, работещо в импулсен режим, или пък да ползвам ограничител по ток, а не по напрежение?
hidrazin
- майстор
Едва ли са предвидени да се захранват през някакъв драйвер.
Повярвай, доста съм виждал и всичките са направени за ширпотреба.
Демек пусни и тръгни, без да го мислиш. Че то кой ще му ги купи тия ако трябва и някакъв допълнителен адаптер???
Я дай линк към магазин, търговец, модел....

Повярвай, доста съм виждал и всичките са направени за ширпотреба.
Демек пусни и тръгни, без да го мислиш. Че то кой ще му ги купи тия ако трябва и някакъв допълнителен адаптер???
Я дай линк към магазин, търговец, модел....

DundyTheCroc
- майстор
http://www.dx.com/p/ly158-1-5w-102lm-ea ... twVNeZNPuo
Предполагам са точно тези, тук поне са си написали честно, че са 1.5 вата, предполагам и моите на 14 волта ще са толкова, от OLX ги взех. Ясно ми е, че не са предвидени за драйвер, а за директен монтаж, но ме притеснява колко ще изкарат, а и почват да греят доволно. Монтажа при мен идва малко сложен, трябва си канал, свалят се кори, монтират се, после обратно, идеята е да не почнат да горят на първия месец, заради това е и заигравката да ги огранича леко.
Предполагам са точно тези, тук поне са си написали честно, че са 1.5 вата, предполагам и моите на 14 волта ще са толкова, от OLX ги взех. Ясно ми е, че не са предвидени за драйвер, а за директен монтаж, но ме притеснява колко ще изкарат, а и почват да греят доволно. Монтажа при мен идва малко сложен, трябва си канал, свалят се кори, монтират се, после обратно, идеята е да не почнат да горят на първия месец, заради това е и заигравката да ги огранича леко.
brad4edat
- специалист
Ако на един диод или група диоди пише, че се захранват с точно 12v, значи се захранват с толкова! Силно е препорачително да е така, понеже A, W, лумените и греенето, което се дава в спецификацията на диода са именно при този нормален работен режим на диода. Така да се каже, един диод ако се захрани с повече V ще започне да вдига мощноста си, да свети повече, да грее повече и ще има ПУФ... или ще деградира много по-бързо! Това става понеже между А и V при диодите има много силна зависимост, като за диодите е от много голямо значение да им се пуснат точно толкова А (мА), колкото се дава по спецификация. Не волтажа е от голямо значение, а АМПЕРАЖА, което няма как да го стабилизирате директно от адаптера или от захранването на колата. Иска си схемичка за целта. В постовете за плафоните има такива примерни обяснения как диодни лентички от 12-24v работят стабилно захранени с по 200-300V
но са ограничени по ампераж! Просто трабва да прочетете малко назад и да си пресметнете за вашия случай схемичката да работи на 13-8 14v. 
Eдин коз ако имате андроид телефон или таблет, изтеглете си ElectroDroid

https://www.google.bg/search?q=electrod ... ectrodroid

Eдин коз ако имате андроид телефон или таблет, изтеглете си ElectroDroid

https://www.google.bg/search?q=electrod ... ectrodroid
hidrazin
- майстор
И пак не мисля че има нужда. Той китаеца си е написал от колко до колко работят:
LED Eagle Eye
И не, не ги е смятал за 12, 13 или 14 волта а за 16 волта.
Те вероятно и тогава ще доближат тези 3W.
А на 12 волта ще са далеч от номиналната си мощност.
Иначе ако искаш ги скопи на 12 волта. Ще изкарат дълго но и ще ламбят малко.
Ако греят много, от задната страна може да сложиш под гайката парче алуминиева ламарина.
Разпробий я. монтирай и после я закриви.

LED Eagle Eye
И не, не ги е смятал за 12, 13 или 14 волта а за 16 волта.

А на 12 волта ще са далеч от номиналната си мощност.
Иначе ако искаш ги скопи на 12 волта. Ще изкарат дълго но и ще ламбят малко.

Ако греят много, от задната страна може да сложиш под гайката парче алуминиева ламарина.
Разпробий я. монтирай и после я закриви.

DundyTheCroc
- майстор
Той китаеца много неща може да е написал, ама колко от тях са верни?
Така или иначе монтажа ще е с алуминиева пластина за охлаждане. На 12 волта светят напълно достатъчно за дневни светлини, ще слагам общо 10 диода, не търся максимална светлина, а ниска температура и дълъг живот. Ще мисля друг вариант, определено LM317 не е за тази работа.
Така или иначе монтажа ще е с алуминиева пластина за охлаждане. На 12 волта светят напълно достатъчно за дневни светлини, ще слагам общо 10 диода, не търся максимална светлина, а ниска температура и дълъг живот. Ще мисля друг вариант, определено LM317 не е за тази работа.
jordanvass
- майстор
Хидра, на това му е много зле охлаждането на чипа. При по-големи токове ще види зор. Аз ползвам ей това:
DC to DC Converter 3A Adjustable - LM2596
Чипът му е запоен върху много метализирани отвори, които отвеждат топлото от другия край на платката и ползват доста голяма площ за охлаждане. От няколко години го тормозя - не е мръднало. Хем и малко по-евтинко. Но варианти много.
DC to DC Converter 3A Adjustable - LM2596
Чипът му е запоен върху много метализирани отвори, които отвеждат топлото от другия край на платката и ползват доста голяма площ за охлаждане. От няколко години го тормозя - не е мръднало. Хем и малко по-евтинко. Но варианти много.
DundyTheCroc
- майстор
jordanvass написа: Аз ползвам ей това...Баш на това съм се спрял, че и го намерих тук за 4 кинта, мерси за мненията

Тема "Направи сам LED осветление" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература