• 1
  • 65
  • 66
  • 67
  • 68
  • 69
  • 78
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
jordanvass - майстор
DundyTheCroc написа:
Диодите са едни китайски "Eagle eye", дават ги три вата, на 12 волта един изтествано харчи 100 милиампера
Нямат ли си вграден драйвер тия диоди? Не са ли специално за кола? В такъв случай трябва да са си разчетени да поемат промените в захранването. Аз имам едни, дето от 9 до 16V си светят без видима промяна на интензитета. Вътре драйверът си се грижи за стабилизацията. При по-ниско напрежение харчат повече ток, при повишаване на напрежението харчат по-малко, което показва, че електрониката вътре си действа добре. Няма нужда аз да се грижа за стабилизирани 12 волта. Пробвай с някакво лабораторно захранване да променяш тия 12 волта и гледай как е консумацията. Възможно е до 15 волта да пада токът, а не да се вдига.
DundyTheCroc - майстор
Доколкото четох драйвер нямат, по един резистор вътре. Не съм ги тествал на по-високи напрежения, на 11 волта тока е 85 милиампера на диод, на 12.50 волта светят по-силно, но и греят доволно вече, но тока не замерих. Така или иначе съм се спрял на 12 волта захранващо напрежение, въпросът е да ползвам наличния линеен регулатор по напрежение с LM317 или да вземам нещо китайско, работещо в импулсен режим, или пък да ползвам ограничител по ток, а не по напрежение?
hidrazin - майстор
Едва ли са предвидени да се захранват през някакъв драйвер.
Повярвай, доста съм виждал и всичките са направени за ширпотреба.
Демек пусни и тръгни, без да го мислиш. Че то кой ще му ги купи тия ако трябва и някакъв допълнителен адаптер???
Я дай линк към магазин, търговец, модел....
:partyman:
DundyTheCroc - майстор
http://www.dx.com/p/ly158-1-5w-102lm-ea ... twVNeZNPuo
Предполагам са точно тези, тук поне са си написали честно, че са 1.5 вата, предполагам и моите на 14 волта ще са толкова, от OLX ги взех. Ясно ми е, че не са предвидени за драйвер, а за директен монтаж, но ме притеснява колко ще изкарат, а и почват да греят доволно. Монтажа при мен идва малко сложен, трябва си канал, свалят се кори, монтират се, после обратно, идеята е да не почнат да горят на първия месец, заради това е и заигравката да ги огранича леко.
brad4edat - специалист
Ако на един диод или група диоди пише, че се захранват с точно 12v, значи се захранват с толкова! Силно е препорачително да е така, понеже A, W, лумените и греенето, което се дава в спецификацията на диода са именно при този нормален работен режим на диода. Така да се каже, един диод ако се захрани с повече V ще започне да вдига мощноста си, да свети повече, да грее повече и ще има ПУФ... или ще деградира много по-бързо! Това става понеже между А и V при диодите има много силна зависимост, като за диодите е от много голямо значение да им се пуснат точно толкова А (мА), колкото се дава по спецификация. Не волтажа е от голямо значение, а АМПЕРАЖА, което няма как да го стабилизирате директно от адаптера или от захранването на колата. Иска си схемичка за целта. В постовете за плафоните има такива примерни обяснения как диодни лентички от 12-24v работят стабилно захранени с по 200-300V :-D но са ограничени по ампераж! Просто трабва да прочетете малко назад и да си пресметнете за вашия случай схемичката да работи на 13-8 14v. :partyman:

Eдин коз ако имате андроид телефон или таблет, изтеглете си ElectroDroid :-D :-D :-D
https://www.google.bg/search?q=electrod ... ectrodroid
hidrazin - майстор
И пак не мисля че има нужда. Той китаеца си е написал от колко до колко работят:
LED Eagle Eye
И не, не ги е смятал за 12, 13 или 14 волта а за 16 волта. :-D Те вероятно и тогава ще доближат тези 3W.
А на 12 волта ще са далеч от номиналната си мощност.
Иначе ако искаш ги скопи на 12 волта. Ще изкарат дълго но и ще ламбят малко. :lol:
Ако греят много, от задната страна може да сложиш под гайката парче алуминиева ламарина.
Разпробий я. монтирай и после я закриви.
DundyTheCroc - майстор
Той китаеца много неща може да е написал, ама колко от тях са верни?
Така или иначе монтажа ще е с алуминиева пластина за охлаждане. На 12 волта светят напълно достатъчно за дневни светлини, ще слагам общо 10 диода, не търся максимална светлина, а ниска температура и дълъг живот. Ще мисля друг вариант, определено LM317 не е за тази работа.
hidrazin - майстор
За 317 съм напълно съгласен. Я виж това. :-D
DC to DC Converter 3A Adjustable
jordanvass - майстор
Хидра, на това му е много зле охлаждането на чипа. При по-големи токове ще види зор. Аз ползвам ей това:
DC to DC Converter 3A Adjustable - LM2596
Чипът му е запоен върху много метализирани отвори, които отвеждат топлото от другия край на платката и ползват доста голяма площ за охлаждане. От няколко години го тормозя - не е мръднало. Хем и малко по-евтинко. Но варианти много.
DundyTheCroc - майстор
jordanvass написа:
Аз ползвам ей това...
Баш на това съм се спрял, че и го намерих тук за 4 кинта, мерси за мненията :partyman:
  • 1
  • 65
  • 66
  • 67
  • 68
  • 69
  • 78

Тема "Направи сам LED осветление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: