8180 написа:Аз коментирам картинките на Торбалан - там се предполага, че ДТЗ е в Апартам. табло и прекъсването е след нея. Клипът показва супер ужасен случай, когато целият апартамент (или част) е с дефект, ПРЕДИ ДТЗ - преди таблото или около входната занулителна планка.Веднага имам следното предвид:
Може и да визира "индивидуалните" ДТЗ, които не съм виждал - рисува я на две жила от кабела (шнура).vgeorgiev написа: EDIT: Според мен целта на ДТЗ е да изключи веднага при наличие на дефект, а не да се чака човек да затвори веригата към земя.Това "веднага" (и се нормира) за какво е тогава?
И въпреки това не мога да разбера, защо не е задължителна за стационарни консуматори като фурни например ?
Задължителна е за контактни излази, където например се пуска сешоар.
То е точно за да предпази при допир до тоководещи (нормално) или аварийно офазени части (корпус) преди (статистически) да се случат последиците.
А мощните консуматори (или повече на брой, или с импулсни захранвания) имат по-големи утечки и лъжливи сработвания на ДТЗ и нормотворецът ги изключва, макар да са по-опасни реално.
Не изключвам и лобистки причини - един бойлер и една печка, а МНОГО контакти.
Нещо се пече във фурната. Човека не е в кухнята. Нагревателя дефектира и опира на корпус. ДТЗ изключва веднага. Човека може и след няколко часа да разбере, че има проблем
ДТЗ на друпроводна инсталация (пълен абсурд). Нагревателя дефектира, но тока не е достатъчен, за да задейства максимално токовата защита на АП-то. ДТЗ то не сработва защото сумата на токовете е 0.
Човек идва до печката, хваща я с ръка. Тогава тръгва ток през тялото му. ДТЗ изключва, защото сумата на токовете в ДТЗ не е 0 (някаква част преминава през човека). Тоест, трябва някой да го удари тока, за да се задейства защитата.
Ако корпуса е занулен добре, не би трябвало да тръска ток от печката.
Относно стационарните консуматори.