• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 17
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
vgeorgiev - специалист
8180 написа:
Аз коментирам картинките на Торбалан - там се предполага, че ДТЗ е в Апартам. табло и прекъсването е след нея. Клипът показва супер ужасен случай, когато целият апартамент (или част) е с дефект, ПРЕДИ ДТЗ - преди таблото или около входната занулителна планка.
Може и да визира "индивидуалните" ДТЗ, които не съм виждал - рисува я на две жила от кабела (шнура).
vgeorgiev написа:
EDIT: Според мен целта на ДТЗ е да изключи веднага при наличие на дефект, а не да се чака човек да затвори веригата към земя.
И въпреки това не мога да разбера, защо не е задължителна за стационарни консуматори като фурни например ?
Задължителна е за контактни излази, където например се пуска сешоар.
Това "веднага" (и се нормира) за какво е тогава?
То е точно за да предпази при допир до тоководещи (нормално) или аварийно офазени части (корпус) преди (статистически) да се случат последиците.
А мощните консуматори (или повече на брой, или с импулсни захранвания) имат по-големи утечки и лъжливи сработвания на ДТЗ и нормотворецът ги изключва, макар да са по-опасни реално.

Не изключвам и лобистки причини - един бойлер и една печка, а МНОГО контакти.
Веднага имам следното предвид:
Нещо се пече във фурната. Човека не е в кухнята. Нагревателя дефектира и опира на корпус. ДТЗ изключва веднага. Човека може и след няколко часа да разбере, че има проблем

ДТЗ на друпроводна инсталация (пълен абсурд). Нагревателя дефектира, но тока не е достатъчен, за да задейства максимално токовата защита на АП-то. ДТЗ то не сработва защото сумата на токовете е 0.
Човек идва до печката, хваща я с ръка. Тогава тръгва ток през тялото му. ДТЗ изключва, защото сумата на токовете в ДТЗ не е 0 (някаква част преминава през човека). Тоест, трябва някой да го удари тока, за да се задейства защитата.

Ако корпуса е занулен добре, не би трябвало да тръска ток от печката.

Относно стационарните консуматори. :) Интересен начин за решаване на проблеми.
FM STEREO - специалист
Има разрешение и на този проблем,ДТЗ-то се монтира на излаза,твърдата връзка на печката!
PCL82 - майстор
Да обърна внимание върху цитатите от НАРЕДБА 3 по горе:

Свързването на N и PE под общ контакт не е едно и също със свързването им по между им под два физически отделни, но еквипотенциални контакта. Първото се забранява, защото при един единствен общ контакт разхлабването му води до офазяване! Свързването на N и PE към два самостоятелни контакта към PEN не води до офазяване при разхлабване на един или и двата от тях.

Захранването на сградите по правило се прави по схема TN-C-S или TN-S. Какво значи това: В първият случай енергото докарва комбиниран PEN до сградата. След това във дадена точка този проводник се разделя на N и PE, като това е добре да бъде ГРТ, но може да бъде и апартаментното табло, ако е захранено с мин 10мм2 мед. Старите инсталации TN-C също могат да се разгледат като TN-C-S, но точката на разделяне е шуко контактът със всичките опасности на тази дълга TN-C част обхващаща цялата неподвижна инсталация. Целесъобразността на TN-C е да се ползва до последния повторен заземител.

В многоетажни сгради (включително много от старите) е наличен дебел общ PEN проводник от ГРТ през всички етажи. Той е подпрян от всички апартаменти, свързани към различни фази, ГРТ е заземяно. Така дори да се прекъсне PEN-а на енергото този вътрешен PEN ще остане сравнително с нисък потенциал. Опасност представлява отклонението от етажната кутия към апартамента. Там с обща (но яка) клема са закачени всички апартаментни нули. Не е проблем чрез две отделни клеми да се пусне трипроводно от този главен PEN (естествено съседните апартаменти трябва да се изключат по време на операцията, защото ще им се разкачат нулите и после пак ще се закачат).

За TN-S е ясно- разделени проводници още от трафа. Това е рядкост, но практически се среща в нови сгради със собствен трафопост вътре в сградата. Тя е много важна за големи комуникационни центрове като бизнес, административни и научни сгради.
alsted - майстор
Andri01 написа:
:lol: :?
Прикачен файл:
ДТЗ при двупроводна инсталация.jpg
ДТЗ при двупроводна инсталация.jpg (11.86 KиБ) Видяна 1502 пъти
FM STEREO - специалист
Andri01,колегата преди мен го е начертал,за да функционира правилно ДТЗ трябва да е спазено условието защитният и нулевият проводник да не се обединяват след ДТЗ-то,в случая при двупроводна инсталация ДТЗ-то се поставя на твърдата връзка на фурната,като защитният проводник се свързва с нулевият преди ДТЗ-то и няма никакъв проблем защитата да работи. Единственият недостатък е че за всеки уред трябва да се монтира по една ДТЗ.
Вземи и прочети принципната работа на ДТЗ преди да се смееш!
Andri01 - майстор
Чел съм достатъчно и съм монтирал не 1 и 2! Как и колко ДТЗ ще накачиш из къщи: печка,бойлер,2-3 силови контакта...? В кутийки до всеки контакт :). Несериозно ми се струва,но...въпрос на вкус,нали знаеш!
Hoвoceлckи - майстор
А ти иначе би сложил и на телевизора, на лаптопа ...?
Най-опасните уреди са бойлер, печка, котлон ... в близост до чешмата. Това е смъртоносна комбинация! Там е задължително и почти достатъчно да има ДТЗ. И няма проблем да се инсталира намясто, въпреки че инсталацията е двупроводна. За това не се сещат всички колеги (както и ти, но не искаш да си признаеш), та мисля, че е добре, че се казва и не ми харесва амбицията ти да го неглижираш!
Andri01 - майстор
Аз си казвам мнението, НЕ го налагам, не обичам да споря за очевидни неща. Който,както иска така да го разбира! сега ще почнат приказки от рода:"ами ако се прекъсне "0" преди контакта,ами ако...! Писах по горе: въпрос на вкус и разбиране!
hidrazin - майстор
За въпрос на вкус може да говориш например в БОН АПЕТИ.
За въпроса относно разбирането - нямаш го.
А то си има закони, наредби и най-важното - безопасност за хората.
:partyman:
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 17

Тема "Има ли смисъл да си подменям инсталацията с трижилна?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: