Най - вълнуващия въпрос зимно време.
gnt69 - майстор
fbr написа:
Е да де. Забележката е за третия ход- този който е нагоре.
Не разбрах на херца газовете от дъното ли излизат.
vrangelov - специалист
andy_forresite написа:
При италианските камини ходовете, поне тези които съм виждал по видеата, са два. КПД е над 93%, като достига 95 и дори 97 при някои модели. При котлите как е - има 3, 4, 5 ... 8-ходови котли, плюс добавяне на ламарини, на турболатори, зидария с шамот, шмиргел :) , клапа на димоотвода и пак КПД е по-ниско. Ако извади 4,4-4,5 киловата от кило пелети 5,1-5,2 кв ще викаме ура. При дискутирания котел процентът не беше ли 93? Ако е толкова, какво повече може да се желае...

Да попитам за уредът, който се вижда в горния ляв ъгъл на грейко експерт (пелетния) - това термометър ли е или има и манометър? Правя сметка колко тройника ще ми трябват.

Здравей andy_forresite,

Чудя се, ако като сложиш камината, без значение дали италианска, или българска, ако не можеш да "извадиш" 4kWh от килограм пелети, пак ли ще имаш същото мнение за котлите с добавени ламарини, клапи шамоти и шмиргели. Още се чудя, дали ако получиш под 3,5kWh/kg, дали няма и ти да я напълниш с въпросните неща...или тогава вината ще е другаде, в пелетите например.
Струва ми се, че вярваш сляпо на разни брошурки пълни с полуистини.

Поздрави
fbr - майстор
gnt69 написа:
Не разбрах на херца газовете от дъното ли излизат.
Първия ход е от горелката до горния капак, втория ход е от горния капак до дъното, а третия от дъното до фукса.
fbr - майстор
На Грейко няма турболатори на третия ход, както при Herz, и газовете се издигат направо нагоре, без до "облизват топообменника. Там е разликата
gnt69 - майстор
На Грейкото бая работи му липсват. Най същественото е няколко хиляди лева от цената на херца. :partyman:
n.ganev - майстор
gnt69 написа:
Е на Грейко как е.
https://www.youtube.com/watch?v=A9LJQKaHaJs
Я Георги Ганев к'во качил :shock: . Ей с'я ша му Мамката ева и лапития - аз за това ли харча пари да учи а той глупости прави деева и кИлиеша му аз.
filmatoplo - майстор
В почти всички котли има движение на димните газове в посока - Нагоре.Има си умни цяца ИнджИнери за тая работа да мислят, ние чакаме топлото да дой. :-D
VelinPetrov - специалист
Колеги някой знае ли каква тяга изисква Грейко Експерт за да работи оптимално ?
Комин висок 6.5м от мястото на присъединяване на котела, зидан от тухли със светъл отвор 25 х 25 см. изолиран, неизмазан отвътре.
Ще стигне ли ?
П.П. Производителя не планира ли да пусне турболатори за котела ?
andy_forresite - майстор
Не мисли комина. Екстра ти е. Котлите искат хубав комин когато в тях се горят дърва и въглища, т.е. когато отоплението е без горелка. Дори и в този вариант би трябвало да е достатъчен.
Моят комин е по-тесен. Не зная колко на колко, но да кажем 20/20 и е висок 7 метра. Никога не съм се притеснявал дали ще е достатъчен, а може би трябва да се запритесня :) . Засега приемам, че ще е супер, особено след като го шомполирам понеже не е ползван от над 30 години #-o
Последна промяна от andy_forresite на нед мар 13, 2016 11:34 am, променено общо 1 път.

Тема "Пелетни горелки GREYKO BMG и RB" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: