fbr написа:Е да де. Забележката е за третия ход- този който е нагоре.Не разбрах на херца газовете от дъното ли излизат.
andy_forresite написа:При италианските камини ходовете, поне тези които съм виждал по видеата, са два. КПД е над 93%, като достига 95 и дори 97 при някои модели. При котлите как е - има 3, 4, 5 ... 8-ходови котли, плюс добавяне на ламарини, на турболатори, зидария с шамот, шмиргел, клапа на димоотвода и пак КПД е по-ниско. Ако извади 4,4-4,5 киловата от кило пелети 5,1-5,2 кв ще викаме ура. При дискутирания котел процентът не беше ли 93? Ако е толкова, какво повече може да се желае...
Да попитам за уредът, който се вижда в горния ляв ъгъл на грейко експерт (пелетния) - това термометър ли е или има и манометър? Правя сметка колко тройника ще ми трябват.
Здравей andy_forresite,
Чудя се, ако като сложиш камината, без значение дали италианска, или българска, ако не можеш да "извадиш" 4kWh от килограм пелети, пак ли ще имаш същото мнение за котлите с добавени ламарини, клапи шамоти и шмиргели. Още се чудя, дали ако получиш под 3,5kWh/kg, дали няма и ти да я напълниш с въпросните неща...или тогава вината ще е другаде, в пелетите например.
Струва ми се, че вярваш сляпо на разни брошурки пълни с полуистини.
Поздрави