• 1
  • 95
  • 96
  • 97
  • 98
  • 99
  • 336
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
radius - майстор
Гледам са цяла серия унибокс. Показаното по-горе на снимката няма смес. вентил, но има и такива които имат. Сигурно са по 200лв.
Изображение
kuuuuuul - майстор
За найлона едва ли някой ще даде смислен отговор. :?
filmatoplo - майстор
Такъв унибокс съм си правил преди 10 Тина години сам ,в котия за ел инсталация внедрявах кран с термоглава ,обезвъздушител и връзки за тръбата .Вкопавах кутията в стената на 1,20 м от пода .По този начин прекъсва връщащата тръба на кръга водно подово за съответната стая.Още си работи така инсталацията ,след време като се появи Интернет намерих и аз тези неща показани като Унибокс и подобни .Който не вярва да дойде ще му ги покажа.От стената се гледа само капачето на кутията с изрязан кръгъл отвор от който се показва термоглава,настройваш си я на определена температура както при радиаторите .
EnergySolutions - напреднал
filmatoplo написа:
Такъв унибокс съм си правил преди 10 Тина години сам ,в котия за ел инсталация внедрявах кран с термоглава ,обезвъздушител и връзки за тръбата .Вкопавах кутията в стената на 1,20 м от пода .По този начин прекъсва връщащата тръба на кръга водно подово за съответната стая.Още си работи така инсталацията ,след време като се появи Интернет намерих и аз тези неща показани като Унибокс и подобни .Който не вярва да дойде ще му ги покажа.От стената се гледа само капачето на кутията с изрязан кръгъл отвор от който се показва термоглава,настройваш си я на определена температура както при радиаторите .
Уважавам хората които мислят иновативно. И аз обичам да експериментирам и да пробвам нови неща. Преди време направих на едни клиенти отоплителна инсталация, която вързах към кондензатора на хладилна инсталация, с която замръзяваха кюфтета. Имаха си такъв цех. Сметките им за ток паднаха със 6-700 лв/месец. С други думи открих топлата водя :wink: . По късно разбрах, че тия неща са измислени отдавна, просто в БГ не са популярни. В момента съм луд фен на тема енергийна ефективност. :shock: :lol:
radius - майстор
kuuuuuul написа:
За найлона едва ли някой ще даде смислен отговор. :?
Аз се притесних, че нещо не съм направил като хората, пък уж съм подготвен теоретично :lol:
LazarGanev - "Велик майстор"
EnergySolutions написа:
Ето малко текст, който съм копирал от каталога. Опитах се да го прикача, но не знам, как да прикача pdf.

Спецификации:
„Unibox E“ на Oventrop в повърхностно отопление и охлаждане
– за темпериране на подови и стенни повърхности чрез
ограничаване на температурата във връщащата линия
или
– за регулиране на температурата в отделни помещения и
ограничаване на температурата във връщащата линия
Технически данни:
макс. работна температура ts: 100 °C
макс. работно налягане ps:0 10 bar
макс. диференциално налягане: 1 bar
Монтажна дълбочина: 57 mm
Комплект за монтаж „Unibox E T“, за регулиране на темпера-
турата в отделни помещения с термостатен вентил (регулиране
на стайната температура), състоящ се от:
Кутия за монтаж на стена с термостатен вентил с предвари-
телна настройка, вентил за обезвъздушаване и промиване,
покриващ панел с термостат с нулева позиция; вентилна
връзка G 3⁄4 за адаптори на Oventrop
Температурен диапазон: 7-28 °C (стайна температура)
0 = пълно затваряне
* = ок. 7 °C, символ “защита от замръзване”
1 = ок. 12 °C
2 = ок. 16 °C
3 = ок. 20 °C
4 = ок. 24 °C
5 = ок. 28 °C
Прод. номер: вж. Таблицата
Комплект за монтаж „Unibox E RTL“, за ограничаване на
температурата на отоплителни повърхности с ограничител на
температурата във връщащата линия, състоящ се от:
Кутия за монтаж на стена с интегриран ограничител на темпе-
ратурата във връщащата линия, вентил за обезвъздушаване и
промиване, покриващ панел; вентилна връзка G 3⁄4 за адаптори
на Oventrop
Температурен диапазон: 20-40 °C (темп. във връщ. линия),
скала от 0 до 40; числовите стойности показват макс. темпе-
ратура във връщащата линия в °C.
А отговорите на моите въпроси? Каталога го имам и на електронен, и на хартиен носител и го ползвам
mindless - специалист
radius написа:
Найлона ( паропреградата) между замазката и XPS-a с каква функция е?
Според немците, основната функция на найлона над XPS-a е да предпазва изолацията от водата на замазката от една страна, а от друга позволява т.нар. "плуване" на замазката. Ако се слага паропреграда то тя е препоръчително да е под изолацията, а не над, за да я пази от влага навлизаща от суровия под.
radius - майстор
Значи да разбирам, че найлона е с никаква функция. Каква е влагата в земновлажната замазка - минимална. Подовия XPS не пие вода и е гладък и замазката ще, не ще, плува.
LazarGanev написа:
А отговорите на моите въпроси? Каталога го имам и на електронен, и на хартиен носител и го ползвам
Ама това вярно как ще ограничи подaващата като няма достъп до нея.
igteam - помощник
Здравейте,
искам да попитам, какво може да стане ако не сложим 1см стиропор по крайщата на стената?
На единия етаж сложих, но на другия не успях понеже беше вкопано леко в стената за да легне плочата върху гредореда.
Етажа е 4 на 10 метра, две стаи и коридиор между тях и дилатационни фуги не са сложили дори. :(
Да рискаувам ли да включвам подовото изобщо?
syncho - майстор
Толкова ли не може да се прорежат едни фуги поне по краищата, където няма тръби? Не знам каква е ситуацията. По принцип рискуваш да ти се нацепи замазката. Не знам дали си с гранитогрес или ламинат. Ако не си ги сложил, можеш да пробваш.
  • 1
  • 95
  • 96
  • 97
  • 98
  • 99
  • 336

Тема "Водно подово отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: