• 1
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 49
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
шоп - майстор
Evgeniy написа:
Няма смисъл от две отделни малки колекторни тръби. Американеца, от когото видях идеята (снимката с вертикалния колектор) го прави с коаксиални тръби - в шалтето се вкарва по-тънка тръба, на която са монтирани единичните тръби, влизащи във вакуумните.
+1
съгласен

добива на топлина е еднакъв. Това е просто една система за продухване. Колкото по-евтина и лека е, толкова по-добре.

Но все пак да не отричаме варианта. В някой случай може да се окаже и удачен.

Предстои ми направата на една водогрейка за подгряване на 50м3 басейн. Горелката ще е полска универсална на въглища и ще и сложа един 30 тръбен вакуумен въздушен подгревател на входящият въздух. Целта ми е вкарване на 150-200С, а защо не и по-висока температура в пиковите часове на слънцегреене в зоната на горене.

Тази топлина със сигурност ще повиши КПД то на горене, димоотвеждането мисля да го реша със смукателен вентилатор на димните газове, с допълнителе тръбен топлообменник на димните газове и кондензен режим. Разбира се всичко направено от неръждавейка.
6osi6 - майстор
шоп написа:
Топлообмена и ефективността ще са същите.
Топлообменът трябва да е по-голям, поради по-голямото отнемане на топлина с движение на газовете надолу и вкарването на охладения въздух в най-топлата зона :yawinkle:
шоп написа:
Прах няма,
При тръби поставени обратно ще има по-малко.
шоп написа:
Доста по-тежко и скъпо ще е, но трябва да се опита.
[/quote]
:prayer: :prayer: :prayer: Колко по-скъпо да е :? Тръби ф 33x1.4, два метра дълги за 10 бр. колектора са 40 лева.
Отделно от това, като се говори за цени, самоделен въздушен колектор не може да се мери с цената на готов.
Цената за брой тръба в готовите HP е 34
6osi6 - майстор
шоп написа:
Предстои ми направата на една водогрейка за подгряване на 50м3 басейн. Горелката ще е полска универсална на въглища и ще и сложа един 30 тръбен вакуумен въздушен подгревател на входящият въздух. Целта ми е вкарване на 150-200С, а защо не и по-висока температура в пиковите часове на слънцегреене в зоната на горене.
Отново грешен подход :yawinkle: Първо ще греещ въздух, после ще го охлаждаш :? Грей вода и направи по-сериозно управление за разпределянето и зависимост от температурите към отопление на котелно, вода за бойлер и буфер.
Снимки ще има ли :?
шоп написа:
димоотвеждането мисля да го реша със смукателен вентилатор на димните газове, с допълнителе тръбен топлообменник на димните газове и кондензен режим. Разбира се всичко направено от неръждавейка.
Този топлообменник от неръждавейка не го ли направи миналото лято :?
шоп - майстор
6osi6 написа:
[ Тръби ф 33x1.4, два метра дълги за 10 бр. колектора са 40 лева.
това не е малко
при 30 тръбен колектор оскъпяването става 120 лв
една ал. печатарска плака е 1-2 лв и с 3-4 такива плаки вентилацията е Ок. Отделно теглото!

почти 60 линейни метра метални тръби да се качват на покрива е хамалогия и ще оскъпи и стойката.
Ако монтажа е на кота 0 тогава няма проблеми с теглото.

Миналата година се снабдих с тънкостенни неръждаеми тръби. Снимал съм ги на втора страница от темата. когато ми остане време може да спретна една 30 ска. :)
6osi6 - майстор
шоп написа:
Подготвям елементите за слънчев колектор с U тръби и долен колектор
U тръбите са с ограничен радиус. С какво ще ги огъваш?

Тук има две подходящи огъвачки. Цената е от 30-40 до 100 лв.
http://www.schiessl.bg/bg/products/instrumenti
шоп - майстор
Почети темата ми: бюджетен вакумен колектор за 2 - 3 дни и ще видиш как съм го решил проблема.

Поздрави!
naso1979 - напреднал
не съм вещ в тази материя,но се чудя какво би се случило ако въздуха от вентилатора мнава последователно през вакумните тръби (напр. влиза от вентилатора в първата отгоре,оттам минава през нея и отдолу влиза във втората,тя на свой ред отгоре предава на третата и т.н. и т.н.)
шоп - майстор
Би било страхотно. В Китай се произвеждат двустранно отворени вакуумни тръби, но в България аз такива още не съм виждал. Ако някой има информация, моля нека я сподели:-)
шоп - майстор
Вчера открих отоплителният сезон :-D
При сутрешни температури вчера 3, днес 4 градуса къщата си изтина до към 21-22 градуса. Със слънчевото въздушно отопление мансардният етаж вчера бе затоплен до приятните за нас 25-26.

Днес пак е същото. Навън е часът е почти 9.30, а температурата 5 градуса. Солара си духа 45-50 градуса и кучето се е настанило под вентилационната решетка и не желае да излиза на разходка :-D
naso1979 - напреднал
къде в софия мога да си закупя вакуумни тръби на някаква по-нормална цена, че ги намерих на по 18 лв бройката и ми се вижда малко скъпичко :o
  • 1
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 49

Тема "Въздушно слънчево отопление с вакумни тръби" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: