• 1
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 44
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kuuuuuul - майстор
Айде пак се почна,на всичките ти въпроси е от говорено в тази и много други теми.За теб самия ще е много полезно ако прочетеш и се информираш повече преди да предприемеш нещо. :partyman:
fox_vt - майстор
Шопе принципно е така то ако абсорбера е сребърен ще е още по добре :lol: Обаче ако коефициента на медта е 380 а на алуминия 230,това е показателно но коефициента на месинга е само 110 а латуна ако не се лъжа е тип месинг.Тоест ако някой се изтарикати да използва такъв лист тогава какво правим?ЛИста който видях беше с не повече 0,3 мм и както и ти казваш повечето е кондукция а материал със такава дебелина няма да е най добрия избор.Алуминия като по евтин може да се използва двойно по дебел лист и на практика алуминиевия абсорбер има по голяма топлопроводимост от медния по тънък.Какво искам да кажа с това-от бош надали не знаят кое е по голям проводник на топлина и въпреки това използват алуминий.И още нещо от компютърните среди по точно охладители-медта предава добре ама отдава зле,алуминия обратно предава зле но отдаването е по добро.Нещо такова беше може и да не съм го написал съвсем точно. :)
шоп - майстор
fox_vt
ако ти се чете и рови на английски мога да кача един линк към сборен сайт за самоделни колектори. Там има много опити подкрепени с диаграми, таблици и т.н.

Доказано е, че медна ламарина с дебелина 0,3мм перфектно топлоотдава на медна тръба ф8. Правени са опити и с по-тънка ламарина и топлообмена се влошава и обратното, с увеличаване на дебелината на ламарината не се увеличава топлообмена, а само се оскъпява колектора.

Това е при разстояние 100 мм между тръбите ф8.

Това разстояние също е оптималното. Правени са опити и по-нагъсто и по-нярядко...

В сайта има и снимки с термокамера за да се види как абсорбер 0,3 мм предава топлината. Разбира се важното е между абсорбера и тръбата да има плътен контакт с лазерно заваряване/спояване.
bialk - специалист
шоп написа:
fox_vt написа:
Той боша също е със алуминиев абсорбер. Интересно че адванса на елдом го дават със меден абсорбер. Ама 200 лв горница за лист медна ламарина :?
За да имаме максимален добив при плосък колектор трябва да имаме следното:

меден тръбен водосборник
меден абсорбер
селективно покритие
призматично стъкло
добра изолация

Медта има много добра топлопроводност. Много по-добра от алуминия. В един сл. колектор по-голямата част от топлообмена е с кондукция, а не с конвекция. Ако сложите по един термометър във въздушната част на един ал. колекрор и един меден колектор ще видите каква голяма разлика има.

Добрата изолация е СУХАТА, Нея няма да я коментирам. На всички им е ясно кое е по-доброто.

Призматичното стъкло е в % пъти по-добро от плоското, защото с пречупващите му способности повишава преминаването на всички видове лъчи. Само при 90 градусово слънцелъчение призматичното и гладкото стъкло нямат разлики.

Селективното покритие според много хора е търговски трик, но според мен не е така.
Дори и посочената схема да не е на 100% вярна, е поне показателна.

Благодаря за разяснението! Най-вероятно призматичното стъкло компенсира липсата на меден абсорбер при панелите на Елдом и затова показват толкова добри резултати в тестовете. Вече мисля, че направих своя избор.
fox_vt - майстор
шоп написа:
fox_vt
ако ти се чете и рови на английски мога да кача един линк към сборен сайт за самоделни колектори. Там има много опити подкрепени с диаграми, таблици и т.н.

Доказано е, че медна ламарина с дебелина 0,3мм перфектно топлоотдава на медна тръба ф8. Правени са опити и с по-тънка ламарина и топлообмена се влошава и обратното, с увеличаване на дебелината на ламарината не се увеличава топлообмена, а само се оскъпява колектора.

Това е при разстояние 100 мм между тръбите ф8.

Това разстояние също е оптималното. Правени са опити и по-нагъсто и по-нярядко...

В сайта има и снимки с термокамера за да се види как абсорбер 0,3 мм предава топлината. Разбира се важното е между абсорбера и тръбата да има плътен контакт с лазерно заваряване/спояване.
Пусни този линк на мен лично ще ми е интересно да поразровя малко.Иначе мисълта ми беше друга.На повечето места казват че абсорбера е 0,5мм дали е толкова може да каже който е разглобявал такъв колектор.Обаче виждам две основни концепции за абсорбери.При единия тръбичките са зад ламарината и тя е ролково заварена към тях на един относително малък участък от тръбата.Така единствено се разчита на топлопроводноста на листа ламарина.При другия вариант листа е зад тръбичките като ги обвива на 50 % отзад и пак е ролково или лазерно заварени.Така хем тръбичките се пекат на директно слънце,и също така топлообмена от абсорбера се насочва към задната най студена част на тръбите.Не че е кой знае колко студена но както и да е.И повърхноста на контакт е 50% със тръбите спрямо едва 20-30%.И понеже по първия вариант е и самия бош то предположението ми е че е така понеже селективното покритие се нанася само на абсорбера и чак тогава се заварява,затова са и белите линии в точката на заварка.
шоп - майстор
http://www.builditsolar.com/Projects/Wa ... eating.htm

селективни покрития се правят на малко места, а колектори се сглобяват на хиляди места. Скоро бях в един гръцки завод, който купува абсорберите от Германия, сглобява ги у нас и ги продава само в Гърция. Поисках да си купя един колектор, но за съжаление бойлерите и колекторите не се продават у нас. Иначе линият е роборизирана. Роботи взимат абсорберите от палето и тръбите и сам ги заварява с непрекъснат шев в защитена среда.

Колектори с тръби от към слънчевата част са с обикновенно покритие. Поне аз не съм виждал такива със селективно. Ако видя такъв ще подходя мнително.
Вичи - специалист
Имам следния въпрос и ще съм много благодарен за съвет:
Покрива ми е едноскатен, с 10 % наклон на северозапад. Може ли да се вярва на долната графика на Viessmann, че ако монтирам колекторите без стойки, директно върху покрива, добива ще ми е около 80 % от максималния. От естетични и технологични съображения предпочитам да преоразмеря колекторите с 25 %, отколкото да ги монтирам на стойки.

Изображение

Благодаря предварително.
шоп - майстор
Схемата може да вярна при 100% слънчев летен ден. И не е указано за кой паралел се отнася кръговата диаграма.

Колко такива дни ще имаш в Бг при 365 дни годишно?

От няколко години си водя наблюдения за слънцегреенето в района на София. Доста често се случва в следобедните часове да има заоблачаване!

Аз бих препоръчал юг или югоизток насоченост за да сме доволни в добивите. Колко дни ще имаш хубаво слънце след 17 часа?

Инвестиция в това изложение и в 100% дублиране на площа на колекторите аз не бих направил за себе си.

Питай ги тези от Viessmann, за екватора ли се отнася кръговата диаграма или за ширината на Москва!

Ще ти ти изготвят проект, ще го изпълнят ли и да се подпишат под него?
kuuuuuul - майстор
Ето последно от мен и за трите бойлера 150л (68гр) + 80л(71гр) = 230л също с три колектора. Б 200л - 79гр

Прикачен файл

5.4.2016   B 150 - 68gr  B 80 - 71gr  B 200 - 79gr.jpg
bialk - специалист
Изборът на слънчев панел вече е факт! Не можах да устоя на офертата от 424 лева за Eldom Classic R 2.5. Дори взехме още една бройка за един приятел :)

Сега относно монтирането на панела. Продавачът каза, че тези панели трябва да се монтират само в оказаната от завода позиция. Не трябвало да се обръщат на 180 градуса, понеже това водело до образуването на кондез в панела. Намерих нагледна схема, включваща всички компоненти за хидравличното свързване при дрейнбек система. Не мога да разбера какво значи "Конектор 1/2 за тръба DN12". Също така не забелязвам филтър и спирателни кранове на помпата. При дрейнбек може ли без филтър? Температурният датчик как се монтира към тройника - със специална муфа ли? Тя отделно ли се продава или си идва с ДТ? Схемата е на фирма Апекс Солар.

Прикачен файл

дрейнбек.jpg
дрейнбек.jpg (109.39 KиБ) Видяна 1658 пъти
  • 1
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 44

Тема "Избор на слънчев панел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума: